Despre contractul Retim, cu „cărţile pe masă” – vorba viceprimarului sau despre cum cară Călin Bibarț – la propriu și la figurat- gunoiul pentru Retim! Reacția edilului – monumentală!





Agitaţie mare sau, mai corect, presiune (în ultimele zile) prin Primăria Arad, pe tema Staţiei de Sortare a Deşeurilor din Arad. Şedinţe „extraordinare” din două în două zile pe tema încredinţării directe a staţiei către Recons. Ieşiri ironice pe facebook ale viceprimarului Bibarț, care „suduia” prin vară Retim şi pe cei ce „i-or adus” , dialoguri on-line cu Beni Vârcuş -în care Bibarț își exprimă dorința ca în ședință să se vorbească „cu cărţile pe faţă”… Însă, surpriză, refuz categoric (al administrației) cu privire la o dezbatere publică în care să se prezinte modul dezastruos al implementării Masterplanului pe Deşeuri în Arad şi în judeţ. Cui folosește oare acest refuz?
Suntem deja obişnuiţi cu „şedinţe de îndată” în care se salvează situaţii limită pentru oraş. Iar pentru a da o mai mare autoritate măgăriilor ce se ivesc din ce în ce mai des la noi, se invită şi funcţionari de la alte instituţii care să dea dimensiuni catastrofale problemelor ivite! Aşa s-a întâmplat şi în şedinţa din 7 ianuarie când au invitat Garda de Mediu să ne expună „Catastrofa catastrofală” care, de fapt, din „cărţile” pe care le deţinem noi e chiar (şi) în ograda Gărzii, instituție care a cam dormit cu fesele direct așezate pe acest aspect, al implementării Masterpalnului de Deșeuri. Iar când spunem „cărţi” ne referim la Caietul de sarcini care este public și este postat pe site-ul Primăriei Arad (până nu-l scoate madame Lilioara Stepănescu), a fost adoptat prin HCLM 17/2017 şi care… ar fi trebuit să fie cunoscut de viceprimar, că doar şi el l-a votat. Și, mai mult, cei din subordinea lui l-au trimis la încărcat pe S.E A.P., către cei de la A.N.A.P, bănuim că în forma votată în Consiliul Municipal şi nemodificată (că doar nu şi-or fi permis să modifice ceva după vot, că asta știm că se numeşte fals şi abuz în serviciu… Avem o mică bănuială că ar exista nişte „erori materiale” care schimbă datele problemei în mod esenţial, dar despre asta o să vorbim în viitorul apropiat).
Și tot din categoria „cărţi” face parte şi Contractul de Concesiune nr. 1603 din 24 octombrie 2018, dintre ADISGMD şi RETIM.
Pe scurt, ca să nu caute prea mult domnul Călin Bibarţ şi alţii interesaţi care sigur au votat -dar, probabil nu au citit ce votează – Caietul de Sarcini (anexă şi obligaţie la Contract) cităm din articolul 76: „Deşeurile menajere colectate separat se sortează la staţia de Sortare din cadrul complexului de tratare Ineu-Mocrea pentru perioada de tranziţie cuprinsă între data de începere a Contractului ( de Concesiune cu Retim -24 aprile 2018 – nota red.) şi Data de începere a Contractului de operare a Staţiei de Sortare de la Arad, proprietatea Municipiului Arad, aflată la momentul prezentei (data aprobării Caietului de sarcini în C.L.M – ianuarie 2017 – nota red.) în contract de Concesiune al S.C Polaris M.Holding S.A. După finalizarea procedurii de atribuire a operării Staţiei de Sortare Arad, deşeurile reciclabile colectate separate din zona de arondare se vor transporta la Staţia de Sortare Arad.” Ce să vezi? Prevederea şi-a asumat-o inclusiv Retim câştigând licitaţia, dar, mai mult de atât, ea apare inclusiv în Contractul 1603 cu Retimul, preluată cuvânt cu cuvânt în articolul 14 alin. 1 lit. a! Întrebarea este dacă domnul Bibarţ cunoaşte aceste prevederi, le omite intenționat sau i s-a ordonat să le omită? Şi care e motivul? Cert este că Retim, de la începutul operării, nu a dus în vederea sortării nici un gram de gunoi la Complexul Ineu-Mocrea. Iar în derularea Contractului, acest aspect trebuia urmărit de ADISGMD.
Neducându-se la sortat fluxul reciclabil de deşeuri în stație este clar că procentul de reciclare este de 1,1% aşa cum arată Garda de Mediu. Deşi trebuia reciclat 20% din totalul deşeurilor.
Garda de Mediu – subordonată domnului Falcă prin domnul Căprar?…
Un alt aspect – dacă tot se dorește să fie cu „cărţile pe faţă” – și noi chiar dorim să ajutăm – este că în acelaşi Contract 1603, la secţiunea „tarife”, art. 10, litera a se precizează:„În tarif vor fi incluse şi costurile pentru activităţile de… sortare … în funcţie de staţia arondată zonei de delegare specifică ZONEI I”. Cu alte cuvinte, în tariful ofertat în contract de RETIM sunt prinse inclusiv costurile aferente pentru perioada de tranziţie până la încredinţarea Staţiei de la Arad – aflată deja, aşa cum spune expunerea de motive la proiectul de hotărâre prin care se doreşte încredinţarea în faza de finalizare a Caietului de Sarcini- pentru transportul şi sortarea deşeurilor la Complexul Mocrea Ineu, operaţiune care NU SE REALIZEAZĂ deşi este prinsă în costurile operatorului şi conduce (iată!) la nerealizarea ţintelor de reciclare cu consecinţe de natură economică pentru bugetele locale ale întregii Zone I arondate şi nu doar a municipiului Arad. Asta pentru că „ţintele” de reciclare a deşeurilor nu se referă în proiect doar la o unitate administrativ teritorială, ci la toate U.A.T-urile din aria de delegare. Așa că penalizarea va fi şi pentru cele cinci oraşe şi 19 comune din aria de delegare. Și atunci, de ce acest aspect îl omite Garda de Mediu Arad, dar totuşi vine pe un cal mare, cică alb, arătând pisica şi făcând presiuni în C.L.M. pentru ca să fie făcută încredințarea către Recons. Gândim și noi: de la domnul Falcă a primit comandă Garda de Mediu (instituție aflată sub „aripa” PSD) să vină să ne indice „catastrofa catastrofală”, sau de la domnul Căprar, sau de la domnul Falcă prin domnul Căprar?
Zece autogunoiere date „dispărute” din contractul de concesiune…
Un alt aspect grav- așa credem noi – este faptul că în cadrul unui contract finanţat pe fonduri europene se permite schimbarea destinaţiei bunurilor! Și, ca să fim mai concreţi,vă spunem că RETIM a primit, în cadul contracului, 10 autogunoiere achiziţionate de Consiliul Judeţean, cu destinaţie precisă, care este dealtfel specificată în Contractul 1603/2017, opt autogunoiere de 16 metri cubi ar trebui folosite „pentru colectarea deşeurilor biodegradabile de la gospodăriille individuale din localităţile urbane” –care, între noi fie vorba, trebuie să ajungă la Staţia de compostare în tunel, din Arad, inaugurată încă din 19 noiembrie 2018!
Ce lucrează la această oră mașinile primite de la CJ Arad? Deşi staţia de compostare este operaţională, aceste gunoiere transportă deşeuri amestecate la Depozitul Ecologic, compostarea fiind, bineînţeles, o formă de reciclare şi, în final, de creştere a procentului de reciclare!
Însă asta nu îl doare nici pe vicele Bibarţ, nici pe cei de la ADISIGMD, nici pe Garda de Mediu, nici măcar pe Ministerul Dezvoltării prin autoritatea sa, toți închizând ochii cu privire la acest aspect. Toți constată că nu se ating țintele de reciclare!
În fine, alte 2 autogunoiere ar trebui folosite, conform Contractului, „pentru colectarea deşeurilor reciclabile din plastic/metal din localităţile rurale” (una bucată) şi „pentru colectarea deşeurilor reciclabile de hîrtie/carton din localiăţile rurale” (a doua mașină).
Ce credeţi că fac aceste autospeciale cu destinaţie precisă? Lucrează! Dar nu fac ce trebuie, conform contractului, să facă! Cară gunoi amestecat la Groapa Ecologică! Iar asta o fac cu aprobări şi nu de capul lor! Şi atunci de unde „Ţinte de Reciclare”? Poate ne spun cei ce nu supraveghează, cei care şi-au asumat contractul şi cei de la ministere şi autorităţi care se lasă minţite de „Rapoarte finale” care spun că proiectul este operaţional şi funcţional! Şi de ce? Fiindcă li se permite şi chiar mai mult de atât!
Cam ce am scris mai sus „zic cărţile” date pe față, dar nu suntem siguri că domnul viceprimar va avea voie să le interpreteze corect. Sau, poate, nici nu dorește chiar el.
UPDATE
Viceprimarul Bibarț a reacționat în urma apariției rândurilor de mai sus. Telefonic, acesta ne-a explicat mai multe aspecte cu privire la situația colectării deșeurilor. Însă, despre toate, o să scriem într-un articol viitor, pe măsură ce documentăm anumite situații punctuale.
Totuși, nu putem să nu dăm publicității o frază dintre cele pe care ni le-a spus viceprimarul, considerând-o ieșită din comun. „Dacă și atunci când vrem să încredințăm stația de sortare a gunoaielor unei firme de STAT și nu uneia private, suntem bănuiți de lipsă de bună-credință, atunci încep să cred că e momentul să se meargă într-adevăr la Mocrea, dar nu la stația de sortare!”.
Trebuie să recunoaștem că reacția este „monumentală”, dar și să precizăm că nu l-am acuzat pe edil de „lipsă de bună-credință”.
Nota: Din contract:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)