duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Deși se zbat în mocirlă, locuitorii unei străzi din Arad plătesc taxe de parcă locuiesc „pe Centru”. Este sau nu abuziv modul de impozitare al Primăriei?

  de Mihai Todoca | 25 noiembrie 2016, 3:12 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  4

  Pe barba lui Neptun și fulgerele lui Zeus!” – cam așa ne putem închipui că înjură cetățenii care stau pe strada Barbu Lăutaru din cartierul Alfa. De fiecare dată când plouă, strada devine inaccesibilă, noroiul ajungând până la genunchi. Nu este singura stradă care se prezintă în starea aceasta, dar strada asta are o bubă, o bubă mare: figurează ca fiind asfaltată, iar pentru asta Primăria cere bani, mai mulți decât pentru o stradă neasfaltată.

  Fapte concrete

  Strada Barbu Lăutaru figurează în criteriile de zonare ca fiind în Zona A de la nr. 19/F, în continuare, de la nr.24 în continuare și în zona C  de la nr. 1-la 17/C, și de la nr.2-22.

  Ce înseamnă mai exact zona A? Potrivit anexei la legea nr.227/2015 art 453 lit.i,  zona A cuprinde :

  1. reţea de apă potabilă pe stradă

  2. drum asfaltat/pavat cu trotuar

  3. iluminat stradal public

  4. transport public la 15 minute de mers pe jos

  5. reţea de termoficare pe stradă sau reţea gaz pe stradă

  6. canalizare menajeră

  7. spaţii comerciale la 15 minute de mers pe jos

  8. teren cuprins în proiecte de modernizare/reabilitare/ dezvoltare

  9. zone de agrement, parcuri, locuri de joacă, baze sportive la 25 minute de mers pe jos

  Dintre toate aceste criterii reținem punctul 2! Drum asfaltat. Să ne facem înțeleși, cetățenii care stau pe strada Barbu Lăutaru de la nr. 28 încolo plătesc taxe pentru un drum asfaltat care există doar în actele Primăriei, realitatea fiind cu totul alta. Strada se bălăcește în noroi, neputând fi inclusă nici măcar în zona C, zonă în care străzile figurează ca fiind pietruite sau cu macadam.

  Așa arată drumul pentru care cei de la Primărie percep taxe de Zona A:

  15225256_1829277200694848_68657578_o

  Asfaltul de care se vorbește în acte lipsește cu desăvârșire, așa cum lipsește și respectul Primăriei față de cetățenii care plătesc taxele aferente unui serviciu de care nu se bucură.

  Am contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, să aflăm care este motivul pentru care strada figurează în baza de date a Primăriei ca fiind în zona A, din moment ce nu îndeplinește toate condițiile necesare, pe care le-am enumerat mai sus. Dumneaei ne-a asigurat că se va interesa și ne va oferi toate informațiile necesare în  cel mai scurt timp. Însă în momentul în care am contactat-o din nou, tot noi, aceasta nu a fost înstare să ne ofere un răspuns satisfăcător. Corina Drăghici ne-a informat faptul că a avut o discuție cu cei de la Cadastru și că a plecat o echipă pe teren ca să constate cele semnalate de noi (să înțelegem că în Primărie nu există o listă cu străzile din municipiu care sunt asfaltate și cele care nu?).

  „După ce se va verifica respectiva stradă și dacă se vor constata aceste neconcordanțe, se vor corecta în următoarea ședință CLM privind acordarea criteriilor de zonare pentru anul viitor”, ne-a spus aceasta. În acest caz, nu putem să nu ne întrebăm ce se va întâmpla cu banii oamenilor care locuiesc în acea zonă? Ne referim, desigur, la banii plătiți deja? Își vor primi înapoi banii plătiți pentru un serviciu de care nu au beneficiat? Sau măcar acești bani plătiți deja vor fi deduși din impozitele pe care aceștia urmează să le plătească în viitor?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ”Strada Barbu Lăutaru” nu a fost nici odată o ”Stradă”.
   Ea a fost ”Digul de protecție al orașului”. Până la acest dig a venit Mureșul în 1970. Cartierul Alfa a fost sub apă.

   Dar ce să știe o VENINTURĂ și Banda lui de Prădători, emigrați de prin toate fundăturile României, despre Arad?

   Digul era prevăzut cu Bariere, ce interziceau accesul mașinilor. ”Strada” era acoperită de iarbă, iar prin ea era o cărare ”pistă de biciclete” ce șerpuia spre Pădurea Ceala, … Trei Insule.

   --6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.