sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Desființarea Secției Speciale a trecut de Camera Deputaților

    de - | 24 martie 2021, 1:02 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, cu 171 de voturi „pentru” şi 136 „împotrivă”. Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil.

    Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional. Proiectul de lege a fost adoptat cu 171 de voturi „pentru”, 136 de voturi „contra”, şi doi deputaţi nu au votat. Iniţiativa legislativă merge la Senat, for decizional.

    Cristian Băcanu, deputat PNL: Cristian Bacanu: Nu-i nicio surpriză pentru mine să văd că pesediştii nu au votat desfiinţarea Secţiei Speciale. Vă spun un lucru, domnilor pesedişti. Apăraţi moştenirea morală a domnului Dragnea şi PSD-ul este din punctul meu de vedere o boală. O boală care nu se vindecă uşor şi care poate să recidiveze. Domnilor pesedişti, aţi înfiinţat această secţie ca să satisfaceţi dorinţa ferbite a domnului Dragnea de a acapara puterea şi de a ataca statul de drept. Şi astăzi acţionaţi în acest fel pentru a vă proteja baronii. Pentru a o proteja pe Gabriela Firea, sau oameni precum Paul Stănescu. Înfiinţarea SIJ nu a fost cerută nici de magistraţi nici de cetăţeni. Peste 80% din procurori nu au dorit o asemenea secţie. Pentru această secţie, dvs şi pentru alte aspecte, i-aţi gazat pe oameni pe 10 august. Să vă fie ruşine domnilor pesedişti. Comisia juridică a Camerei a adoptat joia trecută un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

    Unul dintre amendamentele admise depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că: „Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. (2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. (3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

    Citeste mai multe AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.