Deșeurile din Șiclău, vizibile pe Google Maps. Nesimțirea nu mai are preț | Video

  de Mihai Todoca | 24 February 2023, 12:31 PM | Știri Arad

  2

  Oricât s-ar încerca, nesimțirea poate fi pedepsită până într-un anumit punct, dar se pare niciodată eradicată. Fie că vorbim despre deversarea a tone de deșeuri pe un teren extravilan, fie că vorbim despre un muc de țigară aruncat de pe geamul mașinii. Nu trebuie să ieșim din municipiu pentru a vedea sutele de cetățeni care aruncă pe jos mizeriile din buzunare, o plimbare pe centru, pe jos sau cu mașina e suficient.

  Îmi aduc aminte din copilărie, când am aruncat pe jos prima dată un ambalaj de înghețată. Bunica mea s-a uitat la mine cu ochii mari și mi-a spus atât: „Mihăiță! Nu ți-e rușine?”. Vă spun că instant mi s-a făcut rușine și am ridicat de pe jos ambalajul și i l-am dat. De atât a fost nevoie. Acum extrapolez la cetățenii amintiți anterior: „Nu vă e rușine?”.

  Ne-am obișnuit atât să aruncăm vina pe autorități și pe administrațiile locale când vina vorba de gunoiul aruncat încât nu mai pricepem că noi îl producem. Noi suntem primii care suntem responsabili. Scuzele cum ar fi : „Dar nu este coș de gunoi, aici în apropiere” , „Nu am văzut coșul” , „Mi-a căzut din buzunar” , „Ce? Eu sunt de vină că nu este coș și e gunoi pe stradă? Primăria nu face nimic…”, invocate de atâtea ori sunt atât de puerile încât ne întrebăm cum de se știu îmbrăca unii singuri, sau lega la șiret.

  Nu demult, Garda de Mediu a intervenit pentru a miliarda oară în zona străzii Mărului, pentru că erau gunoaie provenite din construcții acolo. Poliția Locală dădea amenzi ori de câte ori îi prindea șoferii camionetelor care aruncau deșeurile și le confisca și mașina. Unii spun că sunt măsuri drastice și suntem de acord, dar vorba aceea: „Dacă nu se poate cu frumosul…”.

  Gunoaiele vizibile până și pe Google Maps

  Acum ne aplecăm atenția în zona localității Șiclău, mai exact pe drumul care duce către ferma Smithfield, unde gunoaiele aruncate pe câmp se văd din avion. Și nu exagerăm defel. Până și pe Google maps, se pot vedea acele deșeuri, semn că problema este una recurentă, dar la Garda de Mediu nu a fost înregistrată până acum nici o sesizare. Am luat legătura cu primarul din Grăniceri, deoarece localitatea Șiclău de el aparține și ne-a confirmat acest lucru:

  „Da, este o problemă cu care ne confruntăm destul de des. Și nu înțeleg de ce. Dacă nu am avea, aș înțelege, dar avem contract cu tot ce înseamnă salubrizare, aducem la groapa de transfer de la Chișineu-Criș, au fiecare tomberoane. E păcat, dacă nu am avea serviciu aș înțelege. Zona de care am discutat acum se va igieniza în zilele următoare, a fost și vicele la fața locului, am vorbit cu personalul pe care îl avem și cu firma de salubrizare și se va remedia situația în cel mai scurt timp, pentru că nu o putem lăsa așa. Am intervenit de multe ori acolo, dar se pare că nu se înțelege că nu este în regulă”, ne-a declarat primarul Claudiu Bătrânuț.

  Soluții mai drastice

  Cum spuneam, situația creată de cetățeni este una care ajută la păstrarea acestui stigmat al „câmpului de gunoi” și de care autoritățile locale se chinuie să scape. Primarul ne-a spus că se discută deja în consiliul local de împrejmuirea terenului respectiv, care aparține de Primărie, și montarea camerelor de supraveghere. Un lucru care într-o comunitate, în mod normal, nu ar trebui să existe, dar care tinde deja să devină normă pentru situațiile din întreg județul în ceea ce privește aruncarea gunoiului pe câmp.

  Dacă nu se poate cu frumosul…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Țiganii aruncă domnu’ Todoca. Românii sunt patrioți până-n măduvă. Mergeți de la Westfield până în Sânpaul sau până la Variașu Mic. Plin de gunoaie pe marginea drumului, rămășițe dintr-o canapea , fotoliu rupt, vas de toaletă, peturi, pungi…

   Asta in condițiile in care primăria Șofronea curata acel șanț anual. Din pctdvd al educației suntem de nivelul indienilor.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.