duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Derby în cocină! Porcii au lipsit. Sunt în campanie. Electorală… (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 14 noiembrie 2016, 3:39 PM | Recomandările editorilor | Sport

  3

  Derby-ul Vestului a fost despre toate, dar numai despre fotbal nu. A fost despre fani, despre patimi, despre ultrași, despre frig, despre jandarmi, dar ceea ce rămâne pe retină este despre mizeria în care a dus clasa politică sportul în general.

  Cine se tăvălește în mocirlă îl mănâncă porcii am putea spune, parafrazând o veche zicală românească. Ce am văzut ieri la derby-ul dintre UTA și ASU Poli a semănat mult cu o cocină. Au lipsit chiar porcii, cei care ne mănâncă zi de zi din frumusețea și mândria acestui oraș, plecați în aceste zile pe coclauri sau la Capitală folosind în discursurile lor sintagma „Aradul frumos”.

  Aradul este un oraș care dispare, care dă totul tocmai Timișoarei, iar ceea ce ne-a mai rămas este cocina din Aradul Nou numită „Motorul”. Ștrandul a murit, clădirile ne cad în cap pe centru, orașul ni se inundă la fiecare ploaie, Aeroportul ni se mută în Banat, iar singurul brand care ne-a mai rămas, UTA, reînviat prin proiectul născut în 2013 după ce a fost ucis tocmai de actuala administrație, își desfășoară activitatea în mocirlă.

  Derby-ul Vestului s-a desfășurat în condiții inumane. S-au făcut eforturi uriașe pentru a proteja suprafața de joc, s-a pus folie, s-a adus elicopterul, dar era evident că degeaba. Mai mult, în ziua jocului startul a fost greșit. Suporterii lui Poli, veniți cu sutele așa cum au anunțat, au coborât în Gara Mare a Aradului, iar în drumul lor au blocat tot centrul orașului și și-au arborat bannerul în fața Primăriei Arad în semn de victorie. Nu era mai simplu să fie coborâți la Gara Aradul Nou? Era doar o întrebare.

  suporter

  Plecat de acasă aveam să dau peste un… dop rutier. La Boul Roșu se întâmpla, dar am driblat traficul aglomerat ieșind la Teba. Am trecut Podul Traian și am dat de un alt blocaj. Am lăsat mașina lângă pod și am luat-o la pas spre arenă, iar în față vedeam multă lume și girofarurile mașinilor de poliție. Peste drum de arenă era agitație. Suporterii arădeni se certau cu jandarmii. Am ratat bătaia, dar am văzut urmările ei. În fața mea medicii îi acordau primul ajutor fanului lovit în cap cu telescopul. L-a lovit un jandarm. Suporterul lovit în cap a fost externat. Este mai bine. Am citit că iar a exagerat presa, dar informațiile despre starea lui nu le-a dat presa. Presa doar a scris ceea ce spuneau cadrele medicale.

  Am intrat în arenă cu puțin timp înainte de a ieși echipele la încălzire. Am văzut peluza din stânga goală. Apoi mi-am dat seama ce se întâmplă: toți cei care aveau bilet acolo au preferat să stea în picioare în zona galeriei sau la tribuna a 2-a. În teren, jucătorii celor două echipe au ieșit la încălzire și făceau exerciții de echilibristică. Cel mai greu lucru pentru jucători pe mocirla de pe Motorul a fost să își mențină echilibrul.

  Galeria era la înălțime. Steaguri, cântece, sloganuri și multă m..e Timișoara. În tribune lumea sărea. Cine nu o făcea, ori era cu Poli, ori prost de moare.

  În spațiul destinat celor de la Timișoara, galeria lui Poli era formată din copii și… mămici. Greii erau sechestrați de jandarmi pe strada Constituției. Unii, despre care se spune că au închiriat o casă pe acea stradă, au ajuns în grădina din spatele galeriei arădene în timpul reprizei a doua.

  img_9128

  Primul minut a făcut și prima victimă: Telescu, fundașul Timișoarei, a căzut cu fața în noroi iar imaginea cu el a fost preluată de toate portalurile care au scris despre acest meci.  Ceea ce se întâmpla pe teren nu era fotbal. Erau lupte în noroi, era ambiție, era tare și înainte, era hazard. Era urât. Eu cred că în condițiile în care s-a disputat jocul de ieri, UTA nu ar fi învins nici pe Macea sau Secusigiu. Era exact ceea ce spuneam zilele trecute despre antrenamentele lui Laurențiu Roșu, tehnicianul care antrenează șah și echipa practică table…

  img_9089

  După câteva minute meciul s-a întrerupt. Pe teren nu se mai vedea nimic din cauza fumigenelor de culoare alb-roșie. Pocnitul petardelor făcea parte din decor. Au apărut câteva ocazii. Petre a tras pe lângă, șutul deviat al lui Chindriș a fost respins de la vinclu de grecul Gakos, lovitura de cap a lui Burlă a fost și ea prinsă de portarul elen. La poarta lui Miron a fost liniște, o liniște deranjată doar de două șuturi de la distanță și cele două ieșiri din careu ale goalkeeper-ului arădenilor. Andor și Strătilă apăsau mereu accelerația în benzi, dar zidul timișorean rezista. Despre posesie nici nu putem vorbi. Mingea a ajuns mereu la cel care se ținea mai bine pe picioare. Strătilă avea să rămână la vestiare după pauză, acuzând dureri la inghinali. Sigur una dintre cauze a fost și starea terenului.

  img_9181

  În partea secundă timișorenii nu prea au mai ieșit din propria jumătate, iar același Gakos a respins cu un reflex extraordinar mingea trimisă din voleu de Adrian Petre. Același Petre putea marca cu capul în urma unui corner. Și totuși, cei care au marcat au fost alb-violeții. Blănaru, fostul atacant de la Sebiș, intrat cu cinci minute înainte pe teren, a marcat din fața porții în urma unui corner. Era minutul 70 și UTA era condusă cu 1-0. După numai patru minute, centralul partidei a dictat penalty la intervenția lui Bilia asupra lui Adrian Petre. Nouă nu ni s-a părut a fi fault și nu credem că putem fi acuzați de subiectivism. A executat Chindriș, a marcat, dar bucuria i-a fost întreruptă de arbitru care a cerut repetarea pentru că Petre intrase în suprafața de pedeapsă înainte de executarea loviturii. Tot Chindriș a luat mingea, a schimbat colțul și Gakos a intuit acest lucru parând lovitura. A urmat aceeași luptă surdă și murdară după egalare. Aceasta a venit în minutul 88, atunci când Andor l-a învins pe Gakos cu un șut plasat de la 18 metri. Era 1-1 și mai erau câteva minute, cu tot cu cele de prelungiri. Nu s-a mai întâmplat nimic până la final și derby-ul s-a încheiat la egalitate.

  img_9253

  La final o bună parte dintre cei prezenți și-au spus părerea despre ceea ce au văzut. Părerea lor suna cam așa: „Ghiță Falcă pleacă din Arad / Du-te înapoi la Brad”, „Ghiță Falcă ești o mizerie!”, sau celebrul, Fuie Malcă… Citiți cum vreți dar schimbați primele litere între ele 😉

  E degeaba însă… Dacă te tăvălești în mocirlă te mânâncă porcii. Ieri ne-am murdărit rău. Toți cei prezenți. Jucătorii și-au pătat echipamentul, fotoreporterii și-au umplut de noroi pantofii și pantalonii, iar Aradul a mai adăugat o pată de noroi pe față, în direct la televizor, așa cât să ne vadă toată țara. Iar palma ne-a fost dată tocmai de porcii care au lipsit. Ei nu erau. Sunt în campanie. Electorală…

  falca-porci 

  UTA Arad – ASU Poli Timișoara 1-1 (0-0)

  Stadion Motorul – Spectatori 2.000 – Teren mocirlos, groaznic, impracticabil

  Au marcat: Andor 88 / Blănaru 70

  UTA: Miron – Polgar (60 David), Filaret, Gligor, Burlă – Strătilă (46 Copil), Chindriș, Tănase (83 Covaci), Andor – Ad. Petre, Curtuiuș. Rezerve: Barna – David, Celea, Jorza, Costin, Covaci, Copil.

  ASU Poli: Gakos – Motreanu, Telescu, Bilea, Taub – Constantinescu, Birău (86 Ștefanovici), Stancu, Ghinescu (65 Blănaru) – Mărgărit (46 Teuț), Bădăuță.

  Arbitri: Horaţiu Feşnic – la centru, ajutat de asistenţii Gero Szabo (ambii din Cluj) şi Alexandru Vodă (Alba Iulia).

   Observatori FRF: Cristian Petropulos (Alba Iulia) şi Ioan Onicaş (Zalău).

  clas-1

  clas-2

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.