sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Derby abject! UTA – ASU Poli sau ziua în care fotbalul parcă a murit de tot. Victorie, dar cât de tristă… (Foto)

  de Lucian Dănilă | 24 aprilie 2018, 11:00 PM | Sport | Topic special

  4

  Inițial nu doream să scriu despre acest derby al vestului, cu „d” și „v” mici, tocmai pentru că tot ce s-a întâmplat a fost mic. Nu doream să scriu în semn de protest, dar am decis totuși să scriu tocmai ca să protestez. Ceea ce am văzut la Șiria nu are nimic în comun cu un derby.

  Fotbalul din Arad și, extrapolând, fotbalul din România, a devenit o glumă, la fel cum acest derby dintre UTA și ASU Poli a fost o glumă proastă la care nu ne-a venit deloc să râdem. Dimpotrivă, ne-am întristat. Am văzut femei care au venit la meci, iar când le întrebam cum de au venit, răspunsul a fost: „pentru atmosferă”. Care atmosferă din moment ce au lipsit tocmai cei pentru care a fost inventat acest sport: suporterii. Nu a fost nimic, a fost un teatru ieftin, un fotbal chinuit între două echipe slabe spre foarte slabe disputat într-o atmosferă care nu are nimic în comun cu un derby, cu mai puțin de o mie de spectatori în tribune și fără galerii. Am văzut jocuri din Liga a 5-a cu atmosferă mult mai încinsă ca la acest UTA – Poli, am văzut jocuri la sate cum ar fi Frumușeni – Fântânele sau Șofronea – Curtici, meciuri la care atmosfera părea mult mai de derby decât astăzi la Șiria.

  Cine e vinovat? Noi toți suntem vinovați, dar ca în orice alte probleme, sunt vinovați mai mici și vinovați mai mari. Nu mă mai miră nimic la acest fotbal românesc atâta timp cât l-am auzit pe cel care este stăpânul fotbalului românesc spunând: „atunci când vorbesc Lupescu și Pușcaș să fie oameni în sală care fac gălăgie, care se agită, iar când vorbesc eu să mă aplaude…” Da, chiar Burleanu, Răzvan Burleanu a rostit aceste cuvinte. Cât de penibil? Cât de josnic?

  IMG 1590

  FOTO: Suporterii echipei UTA au cântat în afara arenei timp de o repriză. Apoi au plecat de tot.

  Falcă, tu ești principalul vinovat! Tu, pentru că îmi permit să te tutuiesc tocmai pentru că îți bați joc de tot ceea ce are mai de preț Aradul. Ne-ai mutat singura echipă care contează din oraș, ne-ai trimis la țară într-un cadru altfel pitoresc, pentru că tu nu ai știut decât să ne demolezi stadioanele și să nu ne lași nici măcar o arenă în care să ne bucurăm de UTA. Ne-ai demolat trei arene, iar al patrulea stadion, „Francisc Neumann”, ni l-ai demolat și pe ăla și îl reconstruiești precum în basmele lui Ispirescu, în câteva veacuri. În 21 mai e termenul de finalizare al noului stadion, mai sunt nici 30 de zile, iar acolo nu e altceva decât fier-beton… „Motorul” e în construcție de un an și jumătate, iar tu ne arați nu că nu poți, ci că nici nu poți și nici nu vrei. Știi tu Falcă de ce ești vinovat? Pentru că niciodată, dar niciodată nu ai înțeles ce înseamnă spiritul Aradului și ce înseamnă spiritul UTA. Dacă te țineai de cuvânt măcar cu arena „Motorul”, pe care ne-ai mințit că o faci de 5.000 de locuri și îi pui gazon sintetic, atunci cei 250 de timișoreni erau azi în arenă, exact 5 la sută din 5.000, iar galeria echipei UTA era și ea la locul ei, în peluză, iar atmosfera pe care ar fi creat-o ar fi fost cu adevărat de derby. Dar tu ce ne-ai oferit? Nimic, ne-ai trimis la Șiria, pe o arenă de 1.300 de locuri, după ce în urmă cu un an și jumătate i-ai pus pe fotbaliști să joace în nămol… Atâta poți tu, Falcă, primarul Aradului.

  falca seminte

  FOTO: Atât ne mai poți oferi, tu, Ghiță Falcă, niște coji de semințe…

  De vină este și conducerea clubului UTA pentru că după ce a aflat că 350 de timișoreni și-au procurat bilete, tocmai pentru că modul în care au fost puse în vânzare a permis această – să îi spunem –  anomalie, în loc să creeze condiții pentru a-i primi, au preferat soluția radicală: nu lăsăm pe nimeni. De ce nu i-ați lăsat? De ce nu v-ați asumat că, din vina voastră sau nu, acei fani timișoreni au avut bilete? Din punct de vedere al securității totul era rezolvat. Jandarmii erau câtă frunză și iarbă pregătiți să intervină în afara arenei, iar în incinta stadionului, două firme de pază erau și ele pregătite să facă față unei asemenea situații, atât Elite Bodyguard cât și DEY, care au deplasat peste o sută de agenți la meci.

  Păi atunci ce să facă cei care organizează derby-uri adevărate, cum ar fi Boca – River sau Lazio – Roma, cum ar fi Dortmund – Schalke sau Feyenoord – Ajax, cum ar fi Celtic – Rangers și altele? Să își închidă tribunele? Să le dea cu flit la fanii adverși. Acolo vin cu miile, cu zecile de mii. Voi v-ați speriat de 350! Ce veți face peste 30 de ani când va termina Falcă stadionul din Vlaicu și 5 la sută din 12.000 înseamnă 600? Veți juca derby-ul tot la Șiria ca să acceptați doar 70 de femei și copii de la Timișoara?

  IMG 1633

  FOTO: Conducătorii lui ASU Poli au spus NU fotbalului. Au retras echipe de pe teren și au luat jucătorilor bucuria de a juca

  De vină sunt și cei de la ASU Poli, mai ales oficialii acestui club care au decis să retragă echipa de pe teren. Păi ce legătură mai are asta cu fotbalul, cu sportul, atât timp cât din ordinul unui Rector jucătorii care s-au pregătit un an pentru acest joc au fost nevoiți să renunțe la meseria lor și să spună pas plecând la vestiare? Acest gest nu are nimic nici cu solidaritatea față de proprii suporteri, nici cu sportivitatea și nici cu fair-play-ul. A fost lașitate, a fost lipsă de respect pentru cei care erau în tribune, pentru cei care au privit jocul la televizor, pentru cei care mai cred că fotbalul din această parte a țării mai are vreo șansă…

  Nu vreau să scriu mai nimic despre ceea ce s-a întâmplat în teren. O mostră de derby am văzut doar în privirea și agresivitatea lui Manea în primele minute, am văzut și la șarja lui Hlistei care se putea încheia cu gol după ce a depășit patru adversari sau am văzut la Bodea, portarul arădean care a parat al treilea penalty în această primăvară din cele patru dictate împotriva echipei UTA. În rest, am văzut o echipă ASU Poli, slabă, dar chiar și așa cu un plus față de UTA. „Bătrâna Doamnă” a ajunsă nu mai semene deloc cu echipa care în ultimii doi ani se bătea în două baraje pentru promovarea în Liga 1, fiind acum o echipă obscură dintr-o ligă parcă și mai obscură.

  Mi-a fost milă de acel suporter al echipei UTA venit tocmai de la Suceava să vadă acest derby. Mi-am cerut scuze în numele arădenilor de la el, în numele colegilor mei de redacție, în numele celor care simt ceva pentru UTA. A străbătut întreaga țară ca să vadă ce? O oră de fotbal modest, într-o atmosferă de parcă ar fi jucat Afumați cu Balotești, echipe fără istorie, fără suporteri, fără nimic… Iartă-ne domnule că noi doar atât mai putem oferi în acest oraș tot mai lipsit de valori, de spirit, de normal.

  IMG 1612

  FOTO: Acest bătrânel a venit tocmai de la Suceava ca să vadă ce? O glumă proastă, un derby abject. Iartă-ne domnule…

  UTA a câștigat cu 3-0 la masa verde, dar este o victorie tristă, o victorie care nu are nimic în comun cu competiția, cu competitivitatea, cu valoarea, cu sportul în general. A fost cel mai penibil derby dintre cele două cluburi, un derby fără ceea ce de fapt înseamnă un derby: galeriile…

  A fost un derby abject, un derby care va rămâne o pată care cu greu mai poate fi ștearsă din istoria confruntărilor între Arad și Timișoara, un derby fără spirit, fără fani disputat într-o atmosferă rustică, la țară, cu suporterii împrăștiați pe ulițele Șiriei și cu fotbalul uitat undeva pe la generațiile lui Domide și Petschovski. Se pare că nu mai avem nicio șansă…

  Aș mai scrie, dar parcă mi-e tot mai greu și îmi vine să inserez și cuvinte care nu mă caracterizează și care nu au ce căuta în spațiul public. Așa că mă opresc din protest după un meci trist oprit tocmai în semn de protest. Noapte bună fotbal românesc! E beznă!

  IMG 1692

  FOTO: Fanii timișoreni ținuți de jandarmi într-un țarc aproape de ieșirea din localitate, la aproximativ un kilometru de arena Otto Greffner

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 1. Oamenii aveau bilete, n-au provocat tulburări și dezordine, deci împiedicarea intrării lor pe stadion este infracțiune (sechestrare, abuz în serviciu) și ar trebui să facă plângere penală împotriva jandarmilor și a celor care le-au ordonat acestora. 2. Cum dracu’ de a fost votat Falcă patru mandate, când efectele acțiunilor lui sunt dezastruoase în toate domeniile? Chiar așa de proști sunt cetățenii Aradului? Chiar n-a fost și nu este nici un contracandidat credibil pentru Primărie?

   +7 voturi
   +1
   -1
   • 1.Bilete aveau,mai mult decât prevede regulamentele federației,raportat la capacitatea stadionului.Ultrașii,tot timpul provoacă.Cu sechestrarea și abuzul,e mai greu.Plângere doar împotriva organizatorului,el le-a vândut bilete la un eveniment nici vorbã de băieții cu caschete,nici nu și-au dorit să fie acolo.Referitor la vot,pe viitor,fă-o la altă rubrică

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Un derbi sau derby reprezintă o confruntare sportivă dintre două echipe din același oraș sau regiune, în special în fotbal. În prezent însă termenul este utilizat la o scară mai largă, fără limitări de localizare. Astfel un derbi are sens de meci sportiv de mare importanță, a căror participanți sunt de valori aproximativ egale și au o rivalitate directă, fie între cluburi, fie între suporteri. O altă trăsătură caracteristică a unui derbi e că meciul trebuie să aibă o repetabilitate frecventă, și nu trebuie să fie unic.(Wikipedia)
   Meciul UTA – ASU Poli Timișoara de ieri a fost orice altceva, dar nu un derbi. Cu fiecare meci al UTA-ei se ucide câte ceva din spiritul acestui sport: se ucide sportivitatea, fair-playul, respectul față de adversari, față de suporteri, față de jucători. Vina este a tuturor:
   A administrației, că nu avem un stadion în Arad; a conducătorilor de club care nu mai au acea noblețe a baronului Neumann; a celor care sunt acolo pe post de antrenori (că habar nu au despre ce fac ei acolo), sunt niște oportuniști care iau bani pentru… nimic!; a celor care vin la meciuri pentru a înjura, pentru a sparge semințe, sau pentru a se bate cu alții (la propriu!);
   Jucătorii ce să facă??? Sunt la mila și la cheremul antrenorilor și conducerii! De unde determinare? De la cine? Pentru ce? Nu au absolut nici o perspectivă de a crește valoric, pentru că mediul în care sunt acum este JALNIC la toate capitolele! Și talent există!
   Ieri la Șiria am primit o lecție din partea timișorenilor și din partea galeriei utiste! Cinste lor! Cine simte cu adevărat spiritul acestui sport înțelege despre ce este vorba! Spunea cineva că fotbalul a murit ieri! Nu sunt de acord! Nu a murit! Galeriile celor de la UTA și de la POLI ne-au arătat că nu conteaza punctele, nu contează locul în clasament, contează FOTBALUL și atât!
   La știrile PRO TV am fost numiți Vestul Sălbatic! Asta a fost impresia transmisă întregii țări! S-a vobit despre un țarc pentru timișoreni, despre îngrădirea grosolană a dreptului de a participa legal la un meci (au avut bilete! originale nu false!).

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.