miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Derapajul AUR la adresa presei, denunțat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch

  de - | 27 ianuarie 2022, 11:02 AM | Naţional

  1

  Reacții dure după atacul de miercuri al partidului AUR la adresa presei. Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch denunță derapajul. Atrag atenția că societățile democratice pot fi fisurate prin atacul la adresa presei.

  Totul a pornit de la o postare pe Facebook a AUR, în care formațiunea îi invita pe oameni să menționeze cele mai toxice și false publicații de presă. “Începem noi: G4Media. Continuați voi”, se arăta în mesaj. Iar comentariile au început să curgă, în total aproape 4.000, cu tot felul de critici la adresa presei.

  Printre primii care au reacționat au fost jurnaliștii de la G4Media. Dan Tăpălagă a vorbit de incitare la ură împotriva presei. Crede că publicația sa a fost luată în vizor pentru că a scris despre AUR că e un partid extremist.

  Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, atrage atenția că astfel de liste negre fac în general demagogii pentru a-și mobiliza susținătorii:

  „În cartea asta de căpătâi a extremiștilor, în momentul în care vrei să te poziționezi, lucrul cel mai important este să apeși pe diviziunile din societate și să identifici oameni pe care să-i arăți cu degetul și presa este întotdeauna unul dintre vinovații de serviciu, indiferent că vorbim de Turcia, de Orban sau chiar de Donald Trup. Reprezintă un pericol la adresa democrației pentru că, dacă îi faci pe oameni să creadă că presa este vinovată în ansamblul ei, că toată presa împrăștie minciuni, e mult mai ușor să duci în derizoriu toate materialele critice la adresa ta, făcute de jurnaliști.”

  Și Organizația Active Watch a reacționat pe Facebook. A scris că strategia AUR de a instiga la crearea unei liste negre a instituțiilor de presă e similară cu cele folosite de regimurile dictatoriale și autoritare din secolul trecut.

  Le-a cerut celor de la AUR să șteargă postarea. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, formațiunea a revenit cu un mesaj pe Facebook în care ataca postul de televiziune Digi24, sub pretextul că publicul l-ar fi desemnat cea mai toxică și falsă instituție mass-media.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.