miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 . Ludovic Orban se pune șef al CSSU

  de - | 14 mai 2020, 12:30 PM | Naţional

  0

  Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că astăzi va fi declarată starea de alertă. Premierul a precizat că în ședință va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se pune șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare. Conform unei decizii a CCR, în baza Ordonanței de Urgență nu se pot restrânge drepturi și libertăți. 

  „Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus. Tot astăzi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

  Premierul a precizat că măsurile pe care le vor lua astăzi trebuie să țină cont de decizia CCR de ieri. Judecătorii Curții au stabilit că OUG 21/2004 privind starea de alertă nu poate restrânge drepturi și libertăți. Asta înseamnă cu nu poate fi îngrădit, de exemplu, dreptul la liberă circulație. Orban le-a cerut însă miniștrilor să emită toate normele de sănătate necesare pentru reînceperea activității, pentru funcționarea hotelurilor, a saloanelor și a cabinetelor stomatologice, precum și pentru folosirea măștilor de protecție de către populație.

  „Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSU și vă solicit miniștrilor să emiteți normele de sănătate și securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulația în mijloacele de transport, cele privind funcționarea hotelurilor, frizeriilor, toate activitățile pentru care se ridică restricțiile. (…) Trebuie să reglementăm toate măsurile necesare de la trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, care preved drepturi ale cetățenilor, facilități, în domeniul sănătății, în domeniul educației. (…) Trebuie să ținem cont de decizia CCR că OUG nu poate să afecteze drepturi și libertăți”, a declarat premierul.

  Ludovic Orban a anunțat că va modifica legea, astfel încât să își asume conducerea Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Premierul va coordona activitatea CNSSU alături de Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, Marcel Vela, ministrul Internelor și de șeful DSU, Raed Arafat.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.