joi, 10 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    De mâine, Aradul nostru e aruncat la coș de Aradul lor: se va pierde un monument istoric în urma unor negocieri fulger și puerile!

    de Raluca Medeleanu | 15 martie 2021, 2:44 PM | Administraţie

    10

    Exact cu o zi înainte de ședința de consiliu local prin care Primăria ar fi determinată să treacă la treabă și să își intre cu adevărat în drepturile legale de a cumpăra Teatrul Vechi, primarul Călin Bibarț a convocat reprezentanții societății civile la o discuție, pentru a negocia cu ei chipurile o strategie prin care să le îndeplinească dorințele… și nu prea.

    Să elaborăm. După petiția care a strâns mii de semnături și după ce s-au aliat zece asociații arădene în dorința de a determina Primăria Arad să cumpere clădirea primului teatru din România, ruina Teatrului Hirschl de pe Gheorghe Lazăr, vinerea trecută s-a reușit o „primă victorie”, anume să convingă destui consilieri locali să voteze împotriva renunțării la dreptul de întâietate pe care îl are municipalitatea pentru cumpărare. Următorul pas, așa cum am mai spus, e supunerea la vot a unui proiect de hotărâre „în oglindă”, prin care Primăria să primească oficial acea întâietate. Iată însă că, exact cu o zi înainte de ședința în cauză, primarul Bibarț a organizat o conferință de presă prin care anunță, alături de Gheorghe Schwartz – cel care reprezintă societatea civilă – că s-a ajuns la o înțelegere, că Primăria a semnat un soi de parteneriat cu cele zece asociații și că împreună vor porni un soi de campanie similară cu „un leu pentru Ateneu”, prin care arădenii vor fi invitați să dea bani, de la ei din buzunar, ca să se adune cei 200.000 euro necesari cumpărării… pentru că Primăria vrea, dar are portofelul gol.

    Praf în ochi, pentru a trage cât mai repede cortina peste subiect

    În timp ce promite marea cu sarea la microfon, aflăm, pe surse, că în culise primarul se asigură că ședința de Consiliu Local de mâine, prin care s-ar stabili drepturile Primăriei de cumpărare a teatrului, să nu se poată organiza din lipsă de cvorum. Spunem asta deoarece avem informații că reprezentanții a două dintre partidele din CLM s-au trezit în weekend cu telefoane în care erau îndemnați să nu se prezinte la ședință. În același timp, la microfon, Bibarț ne spune cum face apel politicienilor să nu „politizeze” subiectul, asta prin prisma faptului că ședința de mâine a fost convocată la cererea consilierilor USR PLUS și PSD.

    L-am întrebat pe Călin Bibarț cum rămâne cu dreptul de întâietate pe care îl are Primăria Arad, iar răspunsul lui ne-a confirmat indirect informațiile de mai sus: nu e nevoie de așa ceva, pentru că Primăria nu intenționează să cumpere, nu există nici măcar întocmit bugetul, iar dacă proiectul de hotărâre de mâine ar trece de vot, ar însemna că municipalitatea e obligată să acționeze în cel mult două săptămâni.

    Edilul a ținut, din nou, să facă apel la actualii proprietari să dea pe gratis clădirea și a explicat că dacă nu se vor îndupleca, aici intervine planul B, acea strângere de fonduri la care să contribuie toți arădenii. Toate acestea ar fi bune și frumoase, dacă nu ar fi basme. În primul rând, de ce un proprietar ar renunța la varianta de a primi bani, când deja are un avans în mână? Trăim în capitalism! Iar în al doilea rând… În bucuria momentului, reprezentanții societății civile parcă au uitat complet că nu există ani de zile pentru această strângere de bani, ci e o chestiune foarte urgentă, întrucât investitorul privat care a dat un avans în iarnă, ar putea oricând să achite integral suma…

    Și atunci? Ce se va întâmpla cu suma considerabilă de bani adunată din buzunarul arădenilor? Vom asista la un caz similar „Cumințeniei pământului”?

    Primarul ne-a asigurat, cumva surprins de întrebarea noastră, că planul este evident: în cazul în care Teatrul Vechi va fi vândut, o dată ce fondul de donații va fi plin, Primăria va expropria cu acei bani noul proprietar. În baza cărui cadru legal, ne întrebăm.

    Să râdem… deși nu e de râs

    Și ne imaginăm viitorul Teatrului începând de mâine. Dreptul de preemțiune pentru cumpărarea clădirii nu va fi exercitat de Primăria Arad, fie din cauza lipsei cvorumului, fie din cauză că liberalii lui Călin Bibarț vor vota împotriva proiectului depus de USR PLUS și PSD. Depinde de cine își asumă politic să lipsească, respectând o înțelegere care nu a apărut nicăieri în spațiul public. Practic, tot de mâine, la câteva zeci de minute după CLM, omul de afaceri care a plătit avans pentru cumpărare, o va putea face nestingherit, achitând și restul de 190.000 de euro din preț. Tot la câteva zeci de minute după, consorțiul de ONG-uri și Asociații se va pune la masă să se înțeleagă cum va strânge banii prin subscripție publică pentru… ceva ce mâine nu va reprezenta decât o „Morgana”. Și vor analiza problema pe toate părțile, știind că primarul le-a promis ajutor. Să zicem că în câteva luni se vor aduna cei 200.000 de euro din preț. Dar dacă noul proprietar, om de afaceri, va crește această sumă? Îl poți urechea și arăta cu degetul? Clar, nu. Moment în care probabil că toți își vor da seama că nici măcar pe primarul Bibarț nu-l mai pot înfiera (urechea) că nu a vrut. Poate doar pentru că i-a jucat pe toți (noi credem că pe noi nu!) pe degete sau… doar pe unul singur.

    Urmează 24 de ore de profunde analize pentru partidele care compun CLM Arad. Însă, cu sinceritate o spunem, Teatrul Hirschl și-a cam luat zborul din ograda arădenilor.

    Apropo, când primarul Bibarț spune că va încerca să-i înduplece pe arădeni să plătească pentru achiziționarea clădirii, oare consideră cumva că Primăria Arad este proprietate personală? Nu tot arădenii ar plăti pentru achiziție dacă ar fi exprimat dreptul de preemțiune?

    Citește și: Încetinitorul de particule – Domnule Gheorghe Falcă, știți că sunteți membru fondator al Asociației „Centrul Multicultural – Teatrul Vechi”?

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Adică orașul e falit? În starea asta l-au adus „urmașii lui Brătianu”, să cerșească clădiri? Să ceară de pomană? Nu le e rușine? Au mermelit-o atâția ani, s-au bătut pentru clădire când putea fi restaurată, să arate cine e mai stăpân, și acum se poartă ca milogii, după ce au lăsat-o să se năruie și n-au mișcat un deget? Dar așa se întâmplă când pleava societății a ajuns la putere! Vai de noi!

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. nici acum nu platesc” toti aradenii” pentru Cladirea primariei, 2/3 doar iau bani de la primarie,( PNL, USR, PSD……UDMR) asa ca ideea cu dati un leu …. este corecta, poate asa dau mai multi nu doar unii, propun sa fie o lista cu donatorii publicata zilnic pe un site, pentru incurajare si rusinea bogatilor aradului…… preemptinea nu functioneaza doar ca ai dreptul sa o cumperi primul ci si daca cumva pretul de vanzare in privat este acceptabil poti sa-l dai tu cumparatorului si devi proprietar. asa nu se va putea vinde la misto …pe un pret neadevarat sau mai mic decat cel cerut primariei. e o solutie buna contra preturilor umflate catre primarie…apoi sa nu uitam ca renovarea si modificarea sunt inrobitoare pentru un privat….cineva il sfatuie foarte bine pe bibi dar termenul folosit” expropriere ” nu stiu cine l-a bagat in text, el sau ziaristul???oricum cred ca 200 000 euro e cam umflat pentru primarie ca un privat nu ar da nici mort atat, doar daca l-ar „autodemola” ca pe cladirea de vizavi si ar face un bloc cu 16 apartamente, ..

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Daca e marti /jos Bibart/

      Să ne înțelegem!!! Când are un interes personal face tot posibilul, mișcă orice piatră!! Dl. Bibart, dvs trebuie sa lucrati pt noi cetatenii orasului, daca ati vazut ca suntem interesati sa salvam ceva important pentru noi trebuia sa va agitati, sa ne sustineti, sa cautati solutii, nu sa-i certati pe cei care chiar vor sa faca ceva pentru oras, sa faceti tot ce e posibil, nu sa blocati un demers importatnt, sa ascundeti lucruri. Dar, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere!!! Teatru, cultură??? Vă spune ceva??? Nu cred!!! Treaba dvs este sa faceti tot ce e posibil pentru bunastarea urbei. Sa ne sustineti, sa investiti energie si bani in domeniul educatiei, sanatatii,culturii! Avem nevoie si de aceste lucruri, nu doar de Lidl, Kaufland!!!

      +6 voturi
      +1
      -1
    4. Nu voi, special Arad, ați scris ca Bibart e altfel? Mult mai uman, ca e altceva decât falcă. Îmi amintesc articolul făcut atunci când era scandalul cu retim, pe tema gunoiului neridicate când a intervenit Bibart la TV Arad și a spus ceva de genul „bata i Dumnezeu”. Vai ce uman a fost Bibi! Am semnalat atunci ca bibi e tot un fâs, tot un penelist care a stat atâția ani în umbra lui falca. Acum sa va spalati pe cap cu el și voi și toți arădenii care l-au votat și, mai ales, cei care nu au ieșit la vot!
      Uite asa a venit unul de la Târnova sa scrie istorie la Arad! Asta e prost ca falcă, prefăcut ca atunci când a reparat dacia și a tras cu praștia!
      Dacă trage cu praștia, îl interesează de teatrul vechi?
      Nu sunt bani în Arad? Au ăștia bani, doar a avut grija tehnodomus de ei!
      Inginerii de la tehnodomus circula prin oraș cu nr de mașină la care e trecut PMA! Ce vreți mai mult? Tot timpul zicem, încă trei ani și scăpăm de ei. Cine vine? Bâlcea? Tot Bibi rămâne? În Arad nu avem oameni politici de valoare, singura soluție e un primar din societatea civilă, păcat ca Claudiu Cristea nu candidează și că arădenii sunt prosti și comozi! Ne merităm soarta!

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Raluca Medeleanu / Special Arad

        Pe Special Arad nu veti citi niciodata doar „de bine” sau „de rau” despre o anumita persoana…. ci, dupa caz, in functie de evolutia sau involutia actiunilor sale. Asta face parte din a fi un ziar independent. Suntem capabili sa laudam pe cineva cand face ceva bun si sa mustram pe cineva cand face ceva eronat. Subiectul la care faceti referire a fost atunci, cand actiunile sale au fost intr-un fel, acum, subiectul este cu totul altul, cand actiunile sale sunt diametral opuse.

        0 voturi
        +1
        -1
    5. Ieri s-a desfășurat încă un episod din telenovela tragicomică „Maimuța la teatru”, pardon, „Ursul la teatru”. Față în față cu dușmanul scriitor Schwartz, care a scris mai multe cărți decît a citit el, ursulețul Bibi și-a întors buzunarele goale pe dos și a adoptat mina aceea de baiat sărac de la țară care are voință dar n-are putirință. Cum sa dea el din banii strânși cu sudoare și lacrimi din taxele plătite de noi atâta purcoi de bani la un ticălos de apropitar când mărețe lucrări sunt de înfăptuit în magnificul nostru oraș. Asfaltări la prețuri triple, locuri de joaca penntru copii așijderea, studii de fezabilitate inutile pentru investiții fantomă, bașca fapte de cultură numite Festivalul berii, catlanelor, paradaicilor. Urmeaza să facă și o ediție specială a Târgului de Fete de la Găina pe ștrand, să ajute la revitalizare.Iar CET-ul mai are atâtea subvenții de înghițit.
      De fapt, niciodată și nimeni din Primăria Aradului nu a avut intenția de a face o asemenea risipă. Numai noi, în naivitatea noastră, am crezut că vreun moment acești pitecantropi care ne administrează vor avea un moment de luciditate și , de rușine, vor acționa chiar în interesul unora dintre amărâții cetățeni ai urbei. O iluzie. Maimuțele, urșii și chiar pitecantropii nu au mustrări de conștiință. Pot avea în schimb conturi bancare.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Au ajuns toți neisprăviții să facă legea în oraș! Ca să-l parafrazez pe bătrânul edec, ăștia doar au întinat liberalismul! Aș pune pariu că aburelile cu exproprierea și neacordarea unor autorizații de construcție vor avea soarta terenului de la fosta fabrică Tricoul Roșu, unde parcul promis s-a redus la fabulații de prostit lumea și primăria este sau se lasă jucată pe degete. Totuși nu înțeleg, dacă admitem că arădenii vor aduna suma pentru a cumpăra teatrul, cine va fi proprietar? Îl fac cadou unor administratori incapabili? Dacă l-ar cumpăra primăria nu ar face-o tot din banii arădenilor? Subscripția asta publică nu e un fel de impozit indirect? Totuși, pe ce proiecte se duc banii din buget și cum poate pretinde primarul unui oraș care e capitală de județ că nu are o sumă derizorie pentru a cumpăra imobilul? Și cum se pot lăsa prostiți cei care reprezintă societatea civilă – oameni net superiori ăstuia de-și zice primar – de aiurelile pe care le debitează Bibi ca să nu oropsească firmele de casă?

        0 voturi
        +1
        -1
    6. poate ar fi bun sistemul de impozitare american . ti se spune cat ai de dat impozit si achiti 40% la bugetul general iar restul il aloci prin declaratie pentru o activitate( directie) a primariei pe care o doresti: parcuri, gradinite, stadioane, poduri, drumuri, teatre, etc. asa fiecare directie va avea bugetul pe care-l doresc oamenii iar trasul la raspundere va fi mai usor fiindca cine aloca si controleaza . iar daca nu faci nimic cu banii ca administrator( directie) inseamna ca la anul nu mai primesti de la oameni alocatie. ce ziceti????

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.