sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  De ce întârzie și când vor putea fi închiriate bicicletele din cadrul proiectului Primăriei Arad

  de Raluca Medeleanu | 8 februarie 2023, 3:31 PM | Administraţie

  1

  Primăria Arad a câștigat un proiect pe fonduri europene prin care urmează să pună spre închiriere peste 300 de biciclete în municipiu. Deși licitația a fost finalizată în 2021, iar stațiile au fost deja amplasate anul trecut, bicicletele încă nu au ajuns.

  Firma Wind Technologies SRL, din Brașov, este cea care a câștigat licitația prin care va aduce Primăriei Arad cele 330 de biciclete pentru închiriere, în regim de self-service, care vor opera printr-o aplicație de mobil sau pe bază de abonament. Investiția se ridică la aproape 3,8 milioane de lei, iar firma va fi responsabilă și cu gestionarea serviciului. Proiectul însă a acumulat întârzieri, iar primarul Călin Bibarț spune că motivul a avut de a face și din cauza unor probleme apărute la unele dintre cele 22 stații de închiriere din municipiu, problemele fiind legate de calitatea materialelor.

  De menționat că Wind Technologies a câștigat un proiect similar și la Cluj-Napoca, pentru 540 biciclete. Și acolo au apărut întârzieri (de 3 ani), iar odată ce au fost puse în funcțiune, clujenii s-au plâns de probleme legate de funcționarea sistemului de bike-sharing. Pe de altă parte, firma a dat în judecată municipalitatea clujeană (și a și câștigat), susținând că serviciile au fost recepționate fără să fie semnalate probleme (detalii AICI).

  Dezbateri pe culoare și text

  Revenind la întârzierile de la Arad, s-a mai pierdut timp și din cauza dezbaterilor asupra culorii și inscripțiile de pe biciclete, ajungându-se abia în această săptămână la decizia ca ele să fie alb-roșii, cu textul „Arad bike”. Primarul nu a putut oferi nici acum o dată exactă a recepției lor, afirmând că firma preconizează că le va livra cândva „în prima jumătate de an”.

  Întrebat fiind despre decizia de amplasare a celor 22 stații (unele fiind pe locuri de parcare, altele chiar pe pista de biciclete), edilul a afirmat că locațiile au fost selectate în urma unor „consultații cu specialiști”, care la rândul lor au fost condiționați de locurile disponibile aflate în proprietatea Primăriei de pe raza municipiului Arad.

  Documentație pentru trei parcări

  În ceea ce privește crearea unor noi locuri de parcare în municipiu, Călin Bibarț a afirmat că obținerea unei finanțări europene pentru astfel de proiecte nu va fi posibilă, întrucât politicile Uniunii Europene marșează pe proiecte verzi, care încurajează crearea spațiilor pietonale, ori destinate mijloacelor de transport nepoluante. Astfel de investiții trebuie făcute mai degrabă din bugetul local, în acest sens fiind și aprobat un amendament asupra proiectului Bugetului General de Venituri și Cheltuieli, prin care se vor aloca bani în vederea documentației pentru amenajarea unei parcări adiacente Pieței Catedralei, una în zona Crișan și una pe Aviator Georgescu.

   

  • Citește și: A început amplasarea stațiilor de închiriat biciclete. Sunt arădenii pregătiți să lase mașina și să se apuce de pedalat? • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.