luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  De ce camerele video nu pot constitui probe împotriva șoferilor

  de - | 23 decembrie 2021, 9:18 AM | Naţional

  1

  (foto: Octavian Ganea/Inquam Photo)

  Mii de camere video instalate de municipalităţi în marile oraşe surprind zilnic contravenţii, unele foarte grave, săvârşite de şoferi. Cu toate acestea, agenţii de circulaţie nu pot lua măsuri împotriva celor care încalcă regulile, de multe ori cu intenţie, pentru că, sună halucinant, dar nu-i lasă legea.

  În municipiile din toată ţara sunt instalate mii de camere de supraveghere a traficului care surprind zilnic sute de contravenţii săvârşite de participanţii la trafic, şoferi sau pietoni. Dacă cei din urmă sunt mai greu de identificat, conducătorii auto care încalcă Codul Rutier pot fi cu uşurinţă depistaţi, după numărul de înmatriculare, dar conform legii ei nu pot fi sancţionaţi din cauza unei lacune legislative care prevede că amenzile se pot da numai dacă un agent a fost martor la săvârşirea contravenţiei sau dacă aceasta a fost înregistrată cu mijloace tehnice omologate aflate în dotarea Poliţiei. Cum camerele de supraveghere sunt în proprietatea autorităţilor locale şi, în general, nu sunt omologate, contravenienţii scapă nepedepsiţi.

  Fost şef al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, Lucian Diniţă a explicat pentru „Adevărul” de ce amendarea contravenienţilor pe baza unei înregistrări video se va putea face numai după adoptarea unei modificări legislative. „Imaginile video surprinse de camere video, de supraveghere sau de la bordul vehiculelor, ar fi foarte utile pentru probarea unor contravenţii, dar numai după ce se schimbă legea, fiindcă din punct de vedere legal în prezent nu se pot utiliza decât mijloace tehnice omologate şi aflate în proprietatea MAI. Din acest motiv, nici radarele fixe dotate evident cu camere de supraveghere aflate în 18 judeţe nu pot fi utilizate din, atenţie, aprilie 2008. De atunci am solicitat să se adopte o modificare legislativă, dar probabil au existat unele interese ca să nu se aprobe proiectul. În Parlament s-a ţinut cu dinţii ca echipamentele să fie omologate, când în tot Occidentul acest lucru nu este specificat, iar agenţii aplică amenzi având ca probă imaginile video de pe camerele de supraveghere. Sigur, în cazul camerelor de bord sau chiar în cazul filmărilor postate pe internet sunt necesare o serie de verificări suplimentare, pentru că multe înregistrări de acest fel sunt trucate, dar în general nu trebuie să se specifice în lege că sunt acceptate numai echipamentele omologate.

  (…)

  Doru Cosmin Ursu subliniază că în sprijinul opiniei sale este inclusiv jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Curţii Constituţionale. „Având în vedere celelalte situaţii în care s-au constatat contravenţii de către agenţii de poliţie, în urma vizionării unor filmări realizate cu alte camere decât cele aflate pe autospecialele poliţiei, răspunsul IPJ Timiş apare ca fiind unul impus de context şi nu de impedimente de natură legală, acceptarea unui flux de 6.000 de contravenţii în doar trei zile având potenţialul de a paraliza activitatea poliţiei timişorene, în lipsa unor măsuri organizatorice şi a unor resurse umane şi materiale alocate corespunzător”, a conchis avocatul Doru Cosmin Ursu.

  Mai multe detalii pe: adevărul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. oare nu este normal asa? toti pinguLinii sareau de cur in sus strigand si cerand ei cu gurile lor mari omologarea, sa vada ei omologarea camerei de pe masinile cu radarul. Pai si atunci…. nu e corect sa fie valabila si reciproca? arati si voi omologarile de pe camerele de bord sau de pe telefoane, filmacilor!!! Oricum nu sunt decat „urmasii” turmatorilor care vomitau cu pixul pe hartie. deci paGapalilor: 1-1

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.