duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  De ce au ars apartamentele din Cartierul Verde și de ce au stins incendiul folosind până și apa din piscină

  de Special Arad | 23 decembrie 2019, 11:20 AM | Știri Arad

  0

  Comunicat. În data de 20.12.2019, la ora 21.10, a fost apelat SNAU 112, de către o persoană, proprietar al unui imobil din ”Cartierul Verde” anunțând un incendiu la apartamentul nr. 11.

  Din datele oferite de apelant incendiul se manifesta la acoperiș. Având în vedere caracteristicile construcției de aproximativ 50 m lungime cu mai multe apartament, acoperișul comun fără elemente de separare necombustibile la nivelul șarpantei și lipsa hidranților din cartierul respective, au fost alocate încă din prima fază a intervenției următoarele forțe: o autospecială de stingere cu apă și spumă 5000 l, o autospecială de stingere cu apă și spumă 9000 l, o autospecială de salvare și lucru la înălțimi S 42, un echipaj de prim ajutor de la Punctul de lucru Curtici.

  La ora 21.19 primul echipaj a ajuns la locul incendiului și a constatat că acesta se manifesta violent la acoperiș, tavanul imobilului fiind căzut în bucătărie. Incendiul era propagat și la apartamentele învecinate din cauza acoperișului comun fără pereți despărțitori antifoc sau din zidărie și exista posibilitatea de propagare la întreg corpul de locuințe.

  După recunoașterea la fața locului, comandantul intervenției a ordonat alocarea în sprijin a unei autospeciale de stingere de capacitate mărită (9000 litri) de la Detașamentul de Pompieri Ineu, a SVSU Livada cu o autospecială de stingere și de la Detașamentul de Pompieri Arad a unei motopompe remorcabile pentru realizarea unui dispozitiv de alimentare din piscina complexului rezidențial.

  Citește și: Situație incredibilă la incendiul din Cartierul Verde. Pompierii n-au găsit hidranți și sting incendiul cu apă pompată dintr-o piscină | Foto

  Incendiul a fost lichidat în data de 21.12.2019 ora 01.30. În urma incendiului au fost afectate patru apartamente.

  Apartamentul 11, unde s-a produs incendiul, a ars acoperișul pe aproximativ 50 mp, sursa de curent de la centrala electrică, acumulatorii și mai multe bunuri casnice, s-a degradat interiorul apartamentului din cauza prăbușirii tavanului și a apei folosite la stingerea incendiului.

  Apartamentul 10, incendiul propagat de la apartamentul 11, în momentul sosirii echipajelor de intervenție ardea acoperișul pe aproximativ 50 mp, s-au degradat tavanul, instalația electrică din acoperiș, o partea a mobilierului din cauza apei folosite la stingerea incendiului.

  Apartamentul 12, în momentul sosirii echipajelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul acoperișului propagat de la apartamentul 11, s-au degradat tavanul și mai multe bunuri din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pentru oprirea extinderii incendiului a fost decopertat acoperișul pe aproximativ 50 mp.

  Apartamentul 9, a fost salvat, incendiul fiind limitat fără a se extinde și la acest apartament. Pentru protecția apartamentului și limitarea extinderii incendiului la alte apartamente, la apartamentul nr. 9 a fost decopertat acoperișul pe aproximativ 60 mp și a fost executate deschideri în vederea realizării unei zone tampon.

  După lichidarea incendiului, o autospecială de stingere cu 3 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad a rămas la locul incendiului pentru asigurarea zonei. Cercetarea cauzei de incendiu a fost executată în data de 21.12.2019, și a stabilit cauza probabilă a incendiului ca fiind „scurt circuit electric”, elementele privind stabilirea cauzei fiind următoarele: locul focarului: acoperiș; sursa probabilă de aprindere: scurt circuit electric; mijlocul care putea produce aprinderea: cablu electric; primul material care s-a aprins: mase plastice; împrejurarea determinantă: cablu electric defect, neizolat corespunzător; condiții care au favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului: existența materialelor combustibile (lemn) lângă cablurile electrice

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.