duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dacă un elev e „pozitiv”, restul din clasă trec toți „online”, dar nu stau în izolare. Cum explică directorul DSP Arad decizia

  de Raluca Medeleanu | 21 septembrie 2021, 10:47 AM | Educaţie | Știri Arad | Telefonul cititorului

  7

  (foto: imagine cu rol ilustrativ)

  Subiectul ne-a fost adus în atenție de către un părinte îngrijorat și mai ales nedumerit, a cărui copil învață la o școală din județ. Așa cum era de așteptat, numai ce a început noul an școlar și au început și să apară primele cazuri de elevi depistați pozitiv cu coronavirus. Părintele ne-a explicat însă un lucru care în primă fază i-a părut atât lui, cât și nouă în afara legii: ceilalți elevi din clasa în care copilul a fost depistat „pozitiv” au fost automat trimiși acasă, să învețe cu toții online, însă i-a văzut apoi pe mulți dintre ei plimbându-se fără nicio restricție pe stradă. Același lucru a fost observat și cu profesorii care au predat la clasa respectivă: au continuat să predea orele la alte clase, fizic, în școală.

  Fiind contacți direcți cu un elev depistat cu coronavirus, elev care a fost pus în izolare, ne-am pus fireasca întrebare dacă nu trebuia ca și aceștia să fie puși în izolare. Pentru a înțelege dacă este vorba de o greșeală sau decizia școlii respective este fondată, l-am contactat pe directorul DSP Arad, Horea Timiș, care ne-a spus mai multe informații despre o decizie stabilită la nivel național care ne pare mai mult decât ciudată:

  „Toți copiii la școală poartă mască și nu sunt contacți direcți cu cazul confirmat, deci nu fac carantină. Preșcolarii sunt contact direct și ei se carantinează”, ne-a explicat acesta. Așadar, pentru faptul că elevii și profesorul poartă (teoretic) mască în clasă, s-a luat decizia de a îi trimite să învețe acasă fără să fie izolați. La grădinițe, unde micuții nu poartă mască, se aplică însă carantinarea.

  Ceea ce trebuie adus în atenția autorităților este că ceea ce se întâmplă în realitate și ceea ce este pe foaie de cele mai multe ori sunt lucruri complet diferite. La o plimbare pe stradă, ori la o vizită rapidă într-o școală, vom observa că sunt multe cazuri în care elevii și chiar profesorii nu poartă corespunzător masca, ci o poartă sub nas, făcând această măsură de protecție astfel doar de fațadă. Pe de altă parte, ne este neclară logica din spatele deciziei de a trimite copiii acasă, în cazul în care oricum aceștia nu sunt încadrați drept „contacți direcți”. Școala online este o reală povară pentru părinți care, majoritatea, sunt la serviciu în această perioadă și nu au cu cine să își lase copii acasă, fiind nevoiți să se bazeze doar pe „responsabilitatea” copilului de a fi atent la orele online. Ca să nu mai vorbim de situațiile în care părinții nici măcar nu au posibilități materiale de a lua copilului o tabletă sau un telefon inteligent! Amintim că această aparatură promisă de Primăria Arad, de exemplu,
  pentru copiii din municipiu încă nu a ajuns din cauza birocrației legate de achizițiile publice.

  Astfel că, pe drept cuvânt, putem înțelege nedumeririle părinților legate de deciziile înalte luate în ceea ce privește desfășurarea orelor școlare în această perioadă a pandemiei. Vorbim categoric de o perioadă în care actul educațional este compromis.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu vreau să vă critic dar, decizia de …,, a îi trimite” acasă este legală. Faceți acuzații nefondate cum că ,,sunt multe cazuri în care elevii și chiar profesorii nu poartă corespunzător masca, ci o poartă sub nas, făcând această măsură de protecție astfel doar de fațadă” dar nu vedeti cum părinții se duc cu tot cu copiii in concediu, la mall, la cumpărături, la nunți, botezuri, onomastici etc. de vreo 3 luni fără nici o măsură de protecție. Acum, că a inceput școala și elevii sunt verificați, se știu cazurile de îmbolnavire fiind nevoiti să le raportăm. Dintr-o dată ne-a apucat grija și căutarea vinovaților! Dar nu pentru sănătatea copiilor ci pentru povara care cade pe umerii părinților. Noi, cadrele didactice, nu avem nici o șansă. Orice ar fi, oricum ar fi nu contăm, tot prost picăm .

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Cu oameni ca voi s-a facut comunismul. Înfierati oamenii ca si cum ar fi niste infractori, vorbind la general si fara sa faceti descrierea unui caz aparte. La fel ca si alti ,,oameni” de bine de la Special Arad, aveti reflexe comunistoide, de care cred ca veti scapa foarte greu sau poate chiar deloc niciodata.

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Nu vad pe cine am facut infractor. Ne-a fost adus in atentie un caz pentru care am cerut lamuriri la DSP… iar daca a pune sub semnul intrebarii o decizie luata la nivel national ma face comunista, asa o fi, s-o fi schimbat intre timp definitia termenului. Eu eram pur si simplu nedumerita de ce nu pot merge in continuare la scoala acei elevi daca tot se considera ca nu au fost „contacti directi” in loc sa invete de acasa. Poate nu ati citit intregul articol ci doar pe sarite. O zi frumoasa!

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Să știți că am citit tot articolul cu foarte mare atenție. Suntem saturați de politică, acuze, generalizări,etc. Nu doresc să intru în polemici doar că problemele acestea pe care credeți că le–ati adus în discuție au existat, există și vor exista și în vacanțele școlare, și când nu este pandemie și atunci când nu este campanie electorală.Unii respectă regulile/legile, alții nu; unii vor avea de toate,alții nu; unii vor incerca să facă ceva cu puținul de care dispun și alții vor sta să dea vină pe tot și toate.Vă spun astea in calitate de mamă și dascăl.No comment!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.