sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dacă prețurile se vor plafona, Putin amenință cu tăierea gazului livrat către Europa

  de - | 16 octombrie 2022, 6:13 PM | Internaţional

  0

  Plafonarea prețului exporturilor de gaze rusești ar duce la oprirea livrărilor către Europa, a declarat duminică șeful Gazprom, Alexei Miller, reluând o amenințare similară făcută de Vladimir Putin.

  „O astfel de decizie unilaterală este, bineînțeles, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor„, a declarat Miller la televiziunea de stat.

  Recent, șeful gigantului energetic rusesc Gazprom a avertizat țările europene cu privire la consecințele renunțării la energia provenită din Rusia, susținând că nu-i „nicio garanție” că Europa ar supraviețui acestui sezon de iarnă, bazându-se pe rezervele sale actuale de gaz, potrivit CNN.

  Luna trecută, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț, avertizând Occidentul că va fi „înghețat” precum coada lupului dintr-un celebru basm rusesc.

  AIE a avertizat în numeroase rânduri că Europa trebuie să se pregătească

  Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru o oprire totală a furnizării de gaze ruseşti încă din iarna aceasta, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, într-un interviu pentru Financial Times.

  Birol a remarcat că decizia Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze către ţările europene ar putea fi un semn prevestitor pentru noi reduceri, deoarece Moscova caută „un efect de pârghie” în timpul războiului împotriva Ucrainei.

  Europa trebuie să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet”, a spus Birol.

  Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei. Cred că reducerile de aprovizionare sunt menite să evite umplerea depozitelor europene şi să crească efectul de pârghie al Rusiei în lunile de iarnă”, a adăugat el.

  Anul trecut, AIE a fost una dintre primele organizaţii oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa, în pregătirea pentru invazia Rusiei în Ucraina.

  Potrivit şefului AIE, măsurile de urgenţă luate de ţările europene pentru a reduce cererea de gaze, precum lansarea unor vechi centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda temerilor cu privire la creşterea emisiilor de carbon.

  El a adăugat că orice emisii suplimentare de dioxid de carbon care poluează aerul de la arderea cărbunelui vor fi compensate de planurile accelerate ale Europei de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi şi de a construi capacitatea de energie regenerabilă.

  Mai multe pe adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.