Cum să faci cultură cu cei care nu citesc cărți și sport doar cu „VIP”-uri

  de - | 16 martie 2016, 7:53 AM | Contributors | Recomandările editorilor

  3

  Cum nu poți să faci Cultură cu cei ce nu citesc cărți și se socializează doar în Cluburi de Fițe și pe Facebook, tot așa nu poți să scoți în evidență performanța sportivă într-un concurs de atletism unde „actorii Principali” au fost VIP-urile înțolite cu „cârpe” achiziționate pe la magazinele de prin Milano și Paris.

  Când la un concurs de aruncat chestii grele la distanță, atracția principală au reprezentat-o Foștii, iar în tribunele goale mai ales de copii, interesul „spectatorilor” era vânătoarea de selfiuri, tu cel interesat de urmărit actuali și viitori medaliați la Olimpiadă erai privit ca un idiot. Ce să mai spun de felul în care ai fost privit când, fiind vorbitor de limbă romană, ai avut curajul să porți un alt drapel decât cel roșu, galben și albastru. Un coctail de ură, mirare și  dispreț.

  Singura performanță aplaudată și încurajată a fost a arădeanului Andrei Gag. Nu pentru performanța în sine ci pur și simplu pentru că este arădean. Dar și în cazul lui care are o șansă reală să aducă de la Rio o medalie olimpică delegației românești, interesul unui oraș de peste 100 000 de locuitori a fost reprezentată de  prezența în tribune a circa 100 de spectatori. Nu sunt uimit!

  Ca și în cazul Culturii unde trebuie să ai un interes pornit din educația primită până la Bacalaureat, tot așa interesul pentru performanțele sportive vine tot din educația pentru mișcare primită acasă în sânul familiei, la școală și în societate.

  Lipsa arădenilor din tribune, nu poate fi scuzată cu vremea răcoroasă.

  Eu doar constat, că dacă nu-i muzică populară sau manele, mici și bere, nu se dă nimic gratis, atunci interesul este extrem de scăzut. Până și intrarea la eveniment a fost „la liber”. La cei pe care îi criticăm mai nou pentru lipsa de Morală Creștină și-i acuzăm de perversiune sexuală, fiindcă ne obligă să avem o legislație care protejează Omul și nu „Familia”, biletul de intrare la un Campionat European, ar fi costat cel puțin 50 de Euro. Poate și la ei pe o vreme „urâtă” ar mai fi rămas locuri libere într-un stadion de 30-35 000 de locuri.

  Când educația sportivă a încăput pe mâna unor burtoși, ce pot doar candida la Guiness World Record Book ca cei mai mari mâncăi, interesul pentru Atletism nu poate fi decât cel văzut în weekend la Gloria. O Glorie pe care am câștigat-o prin neparticipare și care a fost luată acasă ca amintire de către delegațiile participante.

  Azi în loc să scriu că „Aradul duce lipsă de stadioane”, constat că la un Campionat European am avut spectatori ca la un meci de fotbal pentru amatori.

  Avem conducătorii pe care-i merităm și preocupările noastre ne definesc și în perspectiva Europeană. Eu zic că acest eveniment nu a făcut alt ceva decât să ne sublinieze încă o dată, renumele deja câștigat de națiune de șpăgari, hoți și cerșetori. Cum altfel?!

  Păi dacă la un Campionat European nu am reușit să umplem niște tribune rahitice, atunci cum putem avea pretenția să ne unim forțele Urbei întru Schimbare? Dacă nu din interes sportiv, atunci măcar din patriotism local. Dar nici din ală nu mai există unul genuin și neîndoctrinat cu mici și bere, sau pe la niscaiva „Adunări”.

  Sau poate că ăsta o fost baiul că era duminică și Cruciații lui Papuc, s-au înghesuit prin locașurile de rugăciune, ca Dumnezeu să le ierte păcatele făcute de duminica trecută, când or suduit de cum or pășit afară pe trotuar.

  Singurul citat care persistă cu încăpățânare este cel auzit la o televiziune  românească, spus de o bătrânică care a ajuns bătaia de joc a politicienilor mafioți: „România-i o țară de căcat!”

  Peterpan

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un articol dur, dar foarte bine venit! Felicitari! Nu stiu care este capacitatea tribunelor Stadionului Gloria (frumosul Stadion Gloria, as putea spune!), dar cert este ca daca s-ar fi umplut, atunci si reactia oaspetilor de peste hotare ar fi fost alta. Este drept ca si afara am vazut Campionate Europene (sau Mondiale) de atletism, cu tribune populate doar pe jumatate sau pe trei-sferturi, dar acolo era vorba de stadioane 30.000 – 50.000 de locuri (cu 10.000 sau 25.000 privitori in tribune), ori in acele cazuri, locurile goale nu erau suparatoare.
   La Arad, insa, absenta spectatorilor s-a datorat, spun eu, si din cauza unei mediatizari slabe in mass-media locala. “Campionatul European de Aruncari” nu spune mare lucru, daca nu si explici ce sunt aceste “Aruncari”.
   Eu nu am fost prezent pe Gloria, pentru ca eram la lucru, dar am urmarit transmisia directa de pe TVR2 si am avut un sentiment de mandrie ca Aradul a intrat in lumea buna a atletismului european! Pacat ca cei doi comentatori nu au amintit mai mult de Stadionul Gloria, de lucrarile care s-au facut aici, pentru ca aceasta competitie sa se desfasoare asa cum trebuie, dar, oricum, felicit perechea de la TVR2 pentru informatiile date telespectatorilor.
   Una peste alta, cred ca prezenta spectatorilor pe stadioane, la competitiile de o asa anvergura cum a fost cea de pe Gloria, se poate realiza doar cu o mai mare publicitate in mass-media. Chiar agresiva, daca este nevoie!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Multumesc!

    Dur! Cum naiba să nu fi dur? Păi ce fel de arădeni există azi printre noi, care nu înțeleg că efortul de a aduce o Cupă a Europei la atletism, pentru prima dată în istoria manifestărilor sportive din urbea de pe Mureș, trebuie susținută cu prezența life în tribune. Dacă nu de dragul adulților, atunci față de cel al viitorilor arădeni.
    Ne plângem permanent de lipsa “modelelor” de urmat în spațiul public, ce ar putea fi exemple stimulatoare generațiilor tinere. Și atunci când ele apar, nu-i aducem la stadion să le vadă.

    Când am avut un Domide activ și o UTA în plină glorie, era extrem de greu să găsești loc la echipele de copii.

    Dar sânt de acord cu tine că mediatizarea evenimentului a fost inexistentă. Până și cele mai banale Circării, sânt mai bine pregătite mediatic decât cel la care ne referim. Atât organizatorul principal, cât și sponsorii ar trebui să-și facă autocritică. Mie î-mi miroase a aroganță.

    Păcat că fiind prezente atâtea delegații naționale de atletism, Primăria și Consiliul Județean nu au profitat să facă reclamă bună investițiilor în turism. (de ex)
    Trebuia oferit spațiu de prezentare gratuite tuturor din branșă. Eu ași fi oferit materiale digitalizate de prezentare tuturor delegațiilor prezente. A-si fi făcut și efortul de a oferii “cadouri” tuturor atleților. “Reclama ascunsă”. Ei dar e greu când este vorba de interesul public! Șefii administrației locale nu sânt obișnuiți să facă nimic, dacă nu le iese ” Parandărătul “.

    Sânt dur, din nou?

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Medalie de argint pentru Andrei

   Andrei a aruncat 20,89 m și a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial indoor de la Portland, USA. Doar Thomas Walsh din Noua Zelandă a fost mai bun decât arădeanul Andrei, cu aruncări de peste 21 m.

   Bravo Andrei!!!

   În weekendul trecut au venit doar câțiva să te susțină la Arad. Acum o să se înghesuie cu sutele să facă poze cu tine, azi un vicecampion mondial.

   Al naibii un oraș întreg a avut altceva mai bun de făcut.
   Hei! Băi arădenilor! Sunteți concetățeni cu un Vice Campion Mondial la aruncarea greutății.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.