duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Cum poți afla câte puncte de penalizare rutieră ai acumulat

  de - | 26 februarie 2024, 8:47 AM | Naţional

  0

  Conform Codului rutier, cuantumul amenzilor rutiere este determinat de valoarea numărului  punctelor amendă primite. Ținând cont de faptul că acumularea unui număr de 15 astfel de puncte se soldează cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile este important să poți verifica dacă și câte puncte de penalizare rutieră ai acumulat.

  Conform OUG 195/2002, ”titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:

  • de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
  • de la orice structură de poliție rutieră”.

  Prima variantă este metoda clasică, care presupune deplasarea la Poliție, depunerea unei cereri și revenirea pentru obținerea unui răspuns este în continuare valabilă.

  O altă variantă, intermediară din punct de vedere al simplității demersului, ar fi aceea a depunerii unei cereri pe mail, adresată serviciului Poliției rutiere din zona unde domiciliezi. Timpul de așteptare necesar primirii unui răspuns poate ajunge până la 15 zile, însă primirea documentului se va face personal, la ghișeu. Lista adreselor de e-mail ale serviciilor de poliție rutieră poate fi consultată aici.

  Cea mai simplă metodă prin care poți afla aceste informații este, începând de anul trecut, interogarea online a două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere: hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție), fie pe ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități). Procedura aferentă folosirii poate fi citită în acest articol.

  Astfel, cel mai simplu mod de a afla câte puncte de penalizare ai acumulat până în momentul interogarii este prin intermediul aplicației ghiseul.ro (pe telefonul mobil) sau direct, prin intermediul unui browser, de pe calculator.

  Este necesară fie autentificarea (pentru cei care au deja cont), fie crearea unui cont nou. Crearea unui cont nou presupune câțiva pași simpli, procedura fiind destul de ușoară și intuitivă.

  Pentru aceasta, ai nevoie de datele de buletin, acces la o adresa de email și un card bancar valid (serviciul este gratuit, însă procedura de înființare a unui cont nou presupune, în cadrul unuia dintre pașii intermediari, menționarea datelor unui card bancar).

  După îndeplinirea acestor formalități, ghișeul.ro îți va pune la dispoziție o serie de informații printre care și pe cea în discuție: dacă și câte puncte de penalizare ai acumulat.

  Mai multe detalii pe avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.