duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Cum funcționează o „fabrică” ce produce certificate false de vaccinare și cât costă unul

  de - | 22 noiembrie 2021, 11:33 AM | Regional

  3

  Peste 3.000 de certificate false de vaccinare anti-Covid cu serul Johnson & Johnson au fost eliberate unor persoane din Bihor, Satu Mare şi judeţele învecinate, care în realitate nu au fost imunizate, dar au plătit între 250 şi 300 euro pentru a avea documente cu care să poată circula în voie.

  Aşa reiese din ancheta procurorilor DNA Oradea declanșată în cazul filierei de la centrul de vaccinare din Punctul de Frontieră Petea, între membrii căreia se numără cel puţin un pion din Bihor: Voichiţa Camelia Sim, asistentă medicală angajată a Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, intermediar în afacere, pe post de „curier” al şpăgilor şi „recrutor” de clienţi.

  Cum s-ar putea preveni astfel de fraude? BIHOREANUL a încercat să obţină un răspuns de la factorii locali de decizie…

  Filiera de la Petea

  Cazul filierei din Vama Petea care a eliberat în fals mii de certificate de vaccinare a fost făcut public marţea trecută, când procurorii DNA Oradea şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bihor au declanşat mai multe percheziţii în judeţele Bihor şi Satu Mare.

  În urma acţiunii, cinci persoane au fost reţinute – iar o zi mai târziu arestate preventiv – pentru fapte de corupţie şi fals: Daniela-Ioana Hoblea, asistent medical în cadrul centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş și Horea Buriceanu, registratori ai aceluiaşi centru, Katalina Boros, femeie de serviciu, şi Voichiţa-Camelia Sim, cea din urmă asistent medical la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

  Cei cinci sunt acuzaţi că au pretins sume între 250 şi 300 euro de la persoane care voiau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate digitale europene Covid, fără însă să le fi fost administrat vreun ser. Banii erau ceruţi de Hoblea, Ilieş şi Buriceanu prin intermediul unor persoane de încredere, cum erau Boros şi Sim, care se ocupau şi de racolarea clienţilor.

  Două moduri de operare

  Cei mai mulţi beneficiari nici măcar nu mergeau la Petea, trimiţând poze cu actele de identitate prin aplicaţii telefonice. Datele ajungeau la Hoblea, Ilieş şi Buriceanu, care le încărcau în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) şi descărcau apoi adeverințele de vaccinare și, pe baza acestora, certificatele digitale europene.

  Documentele erau trimise intermediarilor, care încasau şi şpăgile, predându-le apoi periodic angajaţilor centrului, mai puţin un procent din câştiguri. Iar sumele nu erau de lepădat. În condiţiile în care numărul documentelor fictive depăşeşte 3.000, la un „tarif” mediu de 250 euro, un calcul simplu arată că reţeaua a strâns din afacere peste 700.000 euro.

  Escrocheria a atras atenţia autorităţilor judiciare în luna august, după ce mai mulţi beneficiari ai certificatelor false au ajuns în stare gravă la spital. În condiţiile în care protocoalele de tratament sunt diferite pentru persoanele vaccinate și respectiv nevaccinate, iar în cazul lor nu dădeau roade, unii pacienți au recunoscut că sunt, de fapt, „fals” vaccinaţi.

  Pornită de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ancheta a fost preluată ulterior de Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea care, în urma percheziţiilor desfăşurate săptămâna trecută, a recuperat din casele suspecţilor sume uriaşe – 127.000 euro, 75.000 lei şi 1.000 lire sterline.

  Mai multe detalii pe ebihoreanul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.