vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cum explică meteorologii furtuna devastatoare care a lovit duminică vestul țării

  de - | 19 septembrie 2017, 8:52 AM | Regional

  0

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a explicat, luni, într-un comunicat de presă, cum s-a produs furtuna devastatoare de duminică după-amiază, în urma căreia 8 oameni au murit, iar alți 145 au fost răniți.

  Potrivit meteorologilor, ANM a emis, duminică, la ora 15.06, primul mesaj cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting, cu o anticipaţie de o oră până la şase ore), pentru judeţele Timiș și Arad, după ce, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat. Conform avertizării, în această zonă erau așteptate intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător puteau lua aspect de vijelie, dar și frecvente descărcări electrice., însoțite de fenomenele asociate, precum averse de ploaie ”care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină”.

  „Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie”, precizează reprezentanții ANM.

  Potrivit lor, evoluția acestui sistem frontal a fost anunţată de către ANM în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care în data de 17 septembrie, au fost emise atenţionări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).

  „Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociaţi acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la
  31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500…600 m), în timp ce vârful acestora a atins
  10.000 – 13.000 m. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe”, declară meteorologii.

  Ulterior, la ora 15.28, a fost emis primul cod portocaliu, vizând județul Timiș, iar la ora 15.44, a fost emis un cod portocaliu pentru județul Arad, ”în ambele avertizari fiind precizat faptul că viteza maximă a vantului la rafală va depăși 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini sub 800 m”.

  Însă, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, până la miezul nopții au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 cod portocaliu, pentru judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureş, Sibiu, Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare, și 35 de avertizări cod galben.

  „Conform procedurilor Ordinului nr. 3403/2012 privind fluxul informaţional operativ pentru transmiterea informărilor/atenţionărilor/avertizărilor meteorologice, toate avertizările/atenţionările
  meteorologice au fost transmise în flux operaţional către: Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Judeţene, Prefecturile judeţene, AN Apele Române şi mass media. Mesajele de atenționare și avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie și în prima parte a nopții de duminică spre luni (17 / 18 septembrie 2017) au fost postate în momentul emiterii si pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

  Totodată, în regim operativ, atenționările și avertizările emise de către Administrația Națională de Meteorologie sunt afișate în aplicația INOVAGRIA Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaște, în orice moment, avertizări de vreme severă imediată la nivelul localității în care se află sau pentru pentru orice loc din România.

  Aplicaţia a devenit operaţională din data de 6 Septembrie 2017 şi este disponibilă pentru descărcare deocamdată pe Google Play Store”, mai precizează oficialii ANM.

  Sursa foto: Facebook.com/ IGSU

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.