vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cum ajungi să fii spionat în propria casă

  de Special Arad | 23 septembrie 2014, 9:54 AM | Naţional

  0

  Doua milioane de adrese de internet din Romania sunt controlate de hackeri, adica 15 la suta din toate conexiunile, anunta Centrul pentru Securitate Cibernetica. Se intampla pentru ca romanii, nu stiu sa-si protejeze dispozitivele. De altfel, numarul alertelor virtuale a crescut de 3 ori fata de anul trecut. Mai nou sunt atacate telefoanele, tabletele, dar si televizoarele inteligente.

  In prima jumatate a anului, Centrul pentru Securitatea Cibernetica din tara noastra a inregistrat 54 de milioane de alerte virtuale, fata de 17 milioane in primele 6 luni ale lui 2013.

  Cifra explicabila, din moment ce nu doar calculatoarele personale sunt in atentia hackerilor.

  61573378

  „Televizoare inteligente, frigidere, aparate de aer conditionat care se conecteaza la internet, toate sunt foarte slab securizate”, avertizeaza Augustin Jianu, director CERT.

  „Poate instrui camera web sa se porneasca la o anumita ora. Cum ar fi sa fii spionat in propria sufragerie? Un hacker poate sparge un televizor si creaza o portita de pe televizor catre calculatorul personal pe care faci ebanking”, spune si Bogdan Botezau, expert IT.

  Autoritatile sustin ca in prezent hackerii controleaza 2 milioane de IP-uri, adica 2 milioane de conexiuni la internet. Cifra reprezinta 15 la suta din totalul conexiunilor la internet.

  Majoritatea celor atacati nu stiu cand s-a intamplat asta.

  „Cetatenii care au calculatoare compromise nu sunt instiintati, nu exista mecanisme prin care sa poata fi sprijiniti”, mai spune Augustin Jianu.

  Asadar trebuie sa-si poarte singuri de grija. Asta daca nu vor sa ramana fara bani in cont. In afara de instalarea unui antivirus, chiar si gratuit, specialistii ii sfatuiesc pe utilizatori sa foloseasca parole complicate. Cei care nu le tin minte pot apela la portofele electronice.

  De fiecare data cand accesati portofelul, acesta completeaza automat parola necesara. Dispozitivele sunt criptate si sunt practic imposibil de spart, dau asigurari specialistii.

  sursa: stirileprotv.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.