Cum a devenit un bulgar europarlamentar din greşeală. Acum, îşi vrea locul la Bruxelles

  de Special Arad | 31 May 2014, 6:53 PM | Internaţional

  0

  Momcil Nekov, un tânăr bulgar în vârstă de 27 ani ales duminică europarlamentar dintr-o greşeală, a anunţat că nu va renunţa la mandat, în ciuda presiunilor făcute asupra sa.

  Momcil Nekov, tânărul bulgar devenit eurodeputat în urma unei confuzii apărute în rândul votanţilor, a anunţat joi că nu va renunţa la mandat.

  Potrivit Agerpres, eroarea s-a produs după ce Bulgaria a introdus pentru prima dată un sistem ce îmbină votul proporţional şi cel majoritar. Fiecare buletin de vot a conţinut lista partidelor şi candidaţilor independenţi. În vreme ce numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, cele ale candidaţilor au fost înscrise într-un cerc.

  Aşadar, alegătorii au putut să voteze nu numai pentru formaţiunea preferată, ci şi candidaţii preferaţi de pe liste. În acest sistem, indiferent de ordinea din listă, candidatul care primeşte cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc. Singura condiţie este ca respectivul candidat să depăşească pragul de 5% din voturi.

  Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidaţi a Partidului Socialist Bulgar. După tragerea la sorţi, Partidul din care tânărul în vârstă de 27 de ani face parte a fost înscris pe buletinele de vot, de asemenea, sub numărul 15.

  Cel mai probabil acesta a fost şi motivul pentru care o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloana cu pătrate, dar şi în cea cu cerculeţe, votând astfel pentru candidatul Momcil Nekov, mai scrie sursa citată. Astfel, tânărul a strâns 8,05% din totalul voturilor pentru partidul socialist, în timp ce liderul socialiştilor bulgari şi europeni, Serghei Stanişev, a adunat 6,61%.
  În acest context, surse din partidul socialist au afirmat că Nekov a fost supus la presiuni din partea conducerii de partid să renunţe la mandat în favoarea jurnalistei Dostena Lavergne, care a ocupat locul cinci în lista socialistă şi urma să-l înlocuiască pe Stanişev care anunţase de dinaintea alegerilor că va renunţa la mandatul de europarlamentar.

  Cum însă Nekov a primit sprijinul filialei sofiote a Partidului Socialist, precum şi al celei de tineret, din care face parte, acesta a precizat că nu va renunţa la mandatul de europarlamentar.

  Alegerea lui Momcil Nekov a devenit cel mai comentat subiect în presa bulgară de după scrutin. Stanişev a fost ironizat de oponenţi că nu numai a pierdut în Europa faţă de PPE, în Bulgaria faţă de GERB, ci a fost învins şi în propriul său partid de un tânăr necunoscut, scrie Agerpres.

  Conform rezultatelor oficiale din alegerile în Bulgaria, cel mai mare număr de europarlamentari — şase — îl are partidul conservator GERB (30,4%), socialiştii (18,93%) şi etnicii turci (17,27%) au câte patru, populiştii (10,66%) — doi, iar Blocul Reformist (6,45%) — unul.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.