marþi, 18 martie, 2025

Special Arad Logo

    Temu și Shein, în atenția Bruxellesului. UE vrea să elimine importurile nesigure din comerţul electronic

    de - | 6 februarie 2025, 8:22 AM | Business | Internaţional

    0

    Comisia Europeană a anunţat miercuri că platformele de comerţ online Temu şi Shein vor fi responsabile pentru vânzarea de produse nesigure şi periculoase pe teritoriul Uniunii Europene, în cadrul unei acţiuni de combatere a afluxului de importuri ieftine din afara blocului comunitar, transmite News.ro.

    Executivul UE a mai precizat că va coordona o investigaţie comună a Reţelei de Cooperare pentru Protecţia Consumatorilor asupra companiei Shein, pe baza unor suspiciuni că retailerul de modă rapidă încalcă regulile de protecţie a consumatorilor din UE.

    Aceste măsuri reflectă acţiuni similare adoptate de guvernul SUA, care a eliminat recent o prevedere comercială ce permitea retailerilor precum Temu şi Shein să trimită colete de valoare mică în Statele Unite fără taxe vamale.

    Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu volumul uriaş de importuri de produse ieftine, precizând că în 2024 au fost introduse în UE aproximativ 4,6 miliarde de articole cu o valoare sub 22 de euro, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi, dintre care 91% proveneau din China. Această valoare este dublă faţă de cea din 2023.

    ”În anumite condiţii, pieţele online pot fi trase la răspundere pentru vânzarea de produse neconforme sau periculoase. Ele sunt scutite de răspundere pentru comportamentul ilegal al vânzătorilor, dar numai sub anumite condiţii”, a precizat Comisia în noile sale ghiduri.

    Executivul european a argumentat că importurile ieftine şi nesigure creează o concurenţă neloială pentru comercianţii europeni care respectă regulile, în timp ce numărul mare de colete expediate are un impact negativ asupra mediului şi climei.

    Comisia Europeană va propune, de asemenea, statelor membre introducerea unei taxe de manipulare pentru importurile din comerţul online, pentru a acoperi costurile de supraveghere a acestor produse.

    Totodată, instituţia a cerut guvernelor UE să adopte rapid propunerea din 2023 privind eliminarea scutirii de taxe vamale pentru coletele cu o valoare sub 150 de euro, ca parte a reformei regulilor vamale ale blocului comunitar.

    Citește continuarea pe News.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.