Cu cât sunt plătite cadrele medicale din centrele de vaccinare și cine suportă costurile





Vestea inițială că primăriile vor fi nevoite să achite o mare parte din costurile campaniei de vaccinare, odată cu deschiderea centrelor care nu sunt în unitățile spitalicești, a produs o oarecare panică la nivel național, întrucât instituțiile se vedeau în situația în care trebuiau să gireze din bugetul local o sumă așteptată să fie enormă.
Totuși, situația pare să se fi domolit de la sine, întrucât „s-a schimbat modificarea”. Din informațiile pe care le-am primit de la Primăria municipiului Arad și de la Direcția de Sănătate Publică, se pare că majoritatea cheltuielilor sunt, până la urmă, decontate de Ministerul Sănătății, după prevederile OUG 3 din 15 ianuarie, banii fiind asigurați din transferuri de la bugetul Ministerului Sănătății către bugetul local, în baza contractului de finanțare încheiat între DSP Arad și Primărie.
Astfel, dacă la început pentru centrele de vaccinare din subordinea Primăriei Arad (Cinema Arta, Centru de Vârstnici din cartierul Aradul Nou, respectiv la Sala de Sport de pe Aleea Predeal) au fost delegate cadrele medicale din cabinetele școlare, ulterior, din a doua săptămână, au fost recrutate cadre medicale din exterior, al căror onorariu e achitat de Ministerul Sănătății.
„În acest moment sunt câte două fluxuri de vaccinare în fiecare din cele 3 centre puse la dispoziție de Primăria Arad”, ne-au spus reprezentanții municipalității.
Potrivit OUG 3 din 15 ianuarie 2021, personalul medico-sanitar și registratorii medicali sunt plătiți la oră, diferențiat, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare, după cum urmează: 90 lei/oră pentru medici, 45 lei/oră pentru asistenți medicali, 20 lei/oră pentru registratorii medicali.
Restul personalului din aceste centre este cel angajat în locațiile respective, astfel că se află în programul de lucru, ne mai fiind plătit suplimentar.
Așadar, Primăria municipiului Arad a rămas deocamdată responsabilă propriu-zis doar cu plata utilităților centrului respectiv (curent electric, apă etc.), întrucât sunt acoperite din bugetul Ministerului Sănătății chiar și medicamentele, materialele sanitare, dezinfectanțiu, dispozitivele medicale și altele asemenea necesare pentru asigurarea activităților din cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, acestea fiind achiziționate de municipalitate în limitele financiare impuse prin Ordinul nr. 72 din 29 ianuarie 2021 și decontate ulerior de Minister.
Update. Potrivit Ordinului 72 din 29 ianuarie 2021, limita financiară pentru dotarea unui centru cu un flux este maximum 30.000 lei, iar în cazul operaționalizării mai multor fluxuri într-un centru, suma maximă decontată va crește cu câte 8.000 de lei/fiecare flux.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)