vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cu Bibarț-Termie ne-am lămurit, dar vrem să știm cine (nu) va fi condamnat pentru lichidarea Spitalului Covid de la Expo

  de Valer Mărginean | 19 octombrie 2021, 8:13 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  4

  Astfel de imagini, cu adevărat alarmante, n-ar mai fi putut fi surprinse de domnul președinte Cionca dacă Spitalul suport Covid de la Expo nu ar fi fost desființat (foto: Imagine de pe contul de facebook a domnului Iustin Cionca)

  Se adună problemele pe capul aleșilor din fruntea administrației publice arădene. Covidul, căldura de la CET… Nici nu știu care-i mai grea sau, mai bine zis, care-i mai gravă, Covidul sau lipsa căldurii din apartamentele încă branșate la CET. Și toate astea, pentru că, nu-i așa?, guvernul nu dă bani destui Aradului, respectiv Primăriei și Consiliului județean.

  Problema căldurii se pare că-i rezolvată. Cel puțin așa ne anunță Primarul Călin Bibarț într-o postare pe facebook făcută în timpul „rondului” prin București. Așadar, arădeni, dormiți liniștiți, Bibarț lucrează pentru dumneavoastră. Și nu uitați să vă înveliți în pături cât mai groase!

  De reținut că în timpul acestui „rond” nu a mai distribuit „termie” ci promisiuni că, în urma mărețelor sale plimbări pe la nu știu ce ministere și furnizori, Aradul va începe furnizarea căldurii de la CET, începând de azi (marți). Înțelegem, deci, că nu banii au fost problema, ci rondul lui pe la furnizori… Mă rog, bine că a binevoit să dispună distribuirea căldurii sau, cum zicea într-un comunicat de presă, a „termiei”. Înțeleg că nu-i de meserie și poate nici nu are timp să mai consulte dicționarele, dar nu înțeleg de ce trebuie să intre în capcana unui limbaj voit prețios pentru ca la final să-l aștepte ridicolul. Termia este o unitate de măsură și i se mai spune megacalorie. Totodată, este un element de compunere savantă a unor cuvinte des auzite la știrile de la ora 5, cum ar fi hipotermie sau hipertermie. Deci, ce-o fi vrut să spună „rondistul” nostru primar când s-a lăudat că a „asigurat termia pentru spitale”?

  Știu că unii îmi vor reproșa exigența. Să nu uităm, totuși, că în cauză este primarul municipiului Arad, nu al vreunei comune uitate de Dumnezeu. Un primar care, după cum se vede, are întâlniri cu miniștri, cu directori de mari furnizori de energie, ba chiar și cu vicepremierul Ungariei. Prin urmare, ar trebui să cunoască sensul cuvintelor pe care le rostește. Și-apoi, mă întreb cum poate un om care nu știe nici măcar să vorbească despre furnizarea căldurii, să rezolve problema? Ce-or fi zis specialiștii cu care s-a întâlnit în timpul „rondului” când l-or fi auzit vorbind despre termie sau despre cine mai știe ce alte minuni?

  Totuși, în finalul filmului „Rondul de… București”, scenariul, regia și interpretarea: Călin Bibarț, arădenii au primit și o urare cât o rază de speranță. Zice domnul primar: „să auzim de vremuri mai bune”, „seară minunată tuturor”… Dacă urările astea sunt sincere, înseamnă că odată cu începerea furnizării căldurii, demisionează pentru vremuri mai bune și seri minunate tuturor.

  Tot exclusiv prin facebook comunică cu supușii președintele CJA, Iustin Cionca – apropo, mă aștept ca măcar o rudă mai îndepărtată a lui Zuckerberg să fie angajată la CJA în semn de mulțumire pentru platforma asta care a devenit singura structură de comunicare cu arădeni funcțională în Consiliului județean Arad. Într-un astfel de exercițiu de comunicare, imediat după incendiul de la Spitalul din Constanța președintele și-a exprimat – cred, cu sinceritate – revolta față de tot ce se întâmplă de ani buni în sistemul de sănătate din România. Ce nu a spus domnul Cionca este că și dumnealui este printre cei care a contribuit la „croirea” acestui sac fără fund, numit sistem de sănătate. Este foarte adevărat că sănătatea-i subfinanțată, doar că în „sacul” ăsta s-ar putea pompa întregul PIB și tot subfinanțat ar fi. Asta, și pentru că se investește fără o strategie, fără o gândire clară, fără să se știe de unde pornim la drum și unde vrem să ajungem.

  Ce se (va) face în județul Bihor este, probabil, unic în România și, chiar dacă nu va rezolva toate problemele din sistemul de sănătate din județul vecin, este un prim pas mare, pe care ar trebui să-l facă și alții (aici). În primul rând, este un exemplu că acolo există o strategie. Bună sau mai puțin bună, există, deci oamenii ăia știu în ce și de ce investesc. Poate nu știați, dar și Aradul are, nu una, ci două strategii de sănătate! Una pentru municipiu, alta pentru județ. Cu toate acestea, nu se vorbește despre ele, nu sunt invocate ca suport pentru investițiile în spitale sau în ce se mai bagă bani „pentru sănătatea arădenilor”. De ce? De ce nu ies „la raport” atât președintele CJA, cât și primarul Aradului? Poate pentru că aceste documente sunt un fel de apă de ploaie, frecție la un picior de lemn, care au costat, împreună, vreo 60 de mii de euro. De banii ăștia, județul și municipiul Arad au primit o singură concluzie, pe care presa și arădenii care au avut măcar o dată în mână un bilet de trimitere ar fi furnizat-o gratis: trebuie un spital nou! E bine, totuși, că banii ăștia s-au întors oarecum în Arad, autorul fiind numit, după finalizarea operelor și încasarea banilor, director al DSP Arad, sub numele Horea Timiș. Normal, strategiile astea au fost bifate într-un capitol bugetar ca achitate și atât. Nu au fost nici măcar pretextul unei întâlniri de lucru cu specialiștii din domeniu, cu furnizorii de servicii medicale, cu constructori (dacă tot s-a concluzionat că trebuie construit un spital nou), cu cetățenii interesați să-și spună părerea – de ce nu?, de vreme ce sunt(em) beneficiarii strategiei, la urma urmei.

  Cu așa strategie, așa investiții, așa rezultate, așa comunicare. Iată de ce „conferințele de presă” pe probleme de sănătate sunt ținute doar pe facebook. Nu întreabă nimeni ceva sensibil, doar „răspunde” domnul președinte, ce vrea el. Într-o conferință de presă adevărată se găsea un ziarist să întrebe, de ce a fost desființat Spitalul de campanie de la Expo, tocmai acum când Aradul ar fi avut mai mare nevoie de el? Cine o fi fost „strategul” care a gândit și dispus această măsură pentru care, într-o țară normală deja ar fi fost deschise câteva dosare penale? Spitalele sunt arhipline, la ATI este jale mare, perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, iar „strategii medicali” din Arad desființează un spital care ar fi putut prelua o mare parte din bolnavii de Covid. Un spital care avea un corp dotat cu instalație de oxigen cu rezervor și paturi racordate la aceasta! S-o spunem direct: Spitalul suport Covid de la Expo ar fi putut primi cam jumătate dintre cazurile de Covid cu care se confruntă acum Aradul, mai puțin cele de ATI. Ar fi putut, dar nu mai poate pentru că a fost desființat, lichidat, închis, dezafectat, probabil din dispoziția președintelui Consiliului județean, cu știința directorului DSP Arad, Horea Timiș. Sau invers. Oare n-o fi asta o acțiune de zădărnicire a combaterii efectelor pandemiei? Spre deosebire de acțiunile celor care nu poartă mască sau nu respectă cine știe ce măsură impusă de „specialiștii” de la Arafat în jos, pentru care sunt sancționați (pe bună dreptate!), desființarea acestui spital este o crimă și ar trebui pedepsită ca atare, indiferent cine a comis-o. Sigur că nu se va întâmpla așa ceva pentru că vor motiva că oricum nu era personal medical care să deservească respectivul Spital (o altă mare minciună, de vreme ce există și personal medical neimplicat, acum, în secțiile Covid) sau că n-au bani de la Guvern… Iar asta va fi o mare nedreptate, față de bolnavi, față de cei sancționați pentru chestiuni mai mărunte, față de Arad, față de ideea de sănătate publică în general. Cât de criminal poți gândi să dezactivezi un spital când toată țara se aștepta la valul patru al pandemiei?

  Oricum, așteptăm (ca de obicei, în zadar) explicațiile președintelui CJA sau măcar ale directorului DSP care să motiveze, în fața arădenilor, crima desființării Spitalului înființat tocmai pentru a feri de colaps Spitalele arădene în această pandemie. Dar nu poveștile spuse cu câteva săptămâni în urmă de domnul Timiș, cum că acum, în valul patru nu-i ca-n valul unu (un fel de „iarna nu-i ca vara”), că nicăieri n-ar mai trebui să existe spitale de campanie sau că „era o crimă să ducă bolnavii acolo”. Crimă este că spitalul a fost lichidat și astfel, trei milioane de euro s-au evaporat. Și, mai ales, fără povești care susțin că la Expo n-ar fi fost oxigen. Corpul „din dreapta” a avut oxigen! Așadar, așteptăm altceva, explicațiile adevărate care au dus la decizia dezafectării Spitalului de la Expo. Ca să știe toți bolnavii înghesuiți acum prin spitale, ținuți cu orele în ambulanțe din lipsă de locuri, chinuiți din cauza lipsei oxigenului, cui să mulțumească.

  Domnul președinte Cionca ne mai ceartă din când în când (pe facebook, normal), ba pentru că nu credem în Covid sau ba în vaccin. Dar, oare, noi avem voie să-l certăm pentru că a permis sau dispus lichidarea Spitalului de la Expo? Pe domnii procurori care nu i-au căutat, găsit, trimis în judecată pe vinovați, nu-i certăm, pentru că precis… Oricum, mai au timp.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Felicit autorul articolului pentru că a avut curajul să critice o parte dintre forurile care poartă responsabilitatea pentru situația existentă! Atât ne-a rămas! Să mai puteam critica. ..Deocamdată. O mică ”supapă”, să mai iasă supărarea și dezamăgirea. Cred că tragedia noastră cea mai mare constă în faptul că, atunci când i-am putea ”pedepsi” pe ”aleșii noștrii”, avem două alternative: să alegem între ”foarte rău” și ”dezastruos”!

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Când vor exista procurori independenți in România , respectiv și in Arad, atunci aceste fapte vor fi pedepsite fără ca cineva, fie ea și presa, sa o solicite! In rest, rămâne cum am stabilit, din cauza justiției aservite politicienii își permit sa abuzeze de funcții, fiindcă știu ca au spatele asigurat.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.