Ședința CSAT, declasificată: SRI a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru Călin Georgescu. Sponsorul „bogpr” a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro
Președintele în funcție, Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în ședința CSAT, iar din acestea reies că SRI a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru candidatul la președinție Călin Georgescu, conservate și „activate la capacitate maximă” în campania electorală prezidențială. Mai mult, compania chineză care deține TikTok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari în campania lui Georgescu, scrie HotNews.
SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până în 11 noiembrie 2024, moment în care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
De asemenea, SRI dezvăluie că au fost folosite sume mari de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari plătiți către TikTok, scrie hotnews.ro.
Transferul de bani a fost recunoscut de către compania chineză care deține TikTok, contrar afirmației lui Călin Georgescu că a cheltuit zero lei pe campania electorală.
A fost identificat un utilizator TikTok numit „bogpr” care a făcut donații de peste un milion de euro pentru campania electorală a lui Călin Georgescu pe TikTok.
„Datele deținute au relevat implicarea contului de TikTok „bogpr”, utilizat de cetățeanul român Bogdan PEȘCHIR, în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare.
Acesta, utilizând contul „bogpr” a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr“ în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române în data de 28.11.2024.
Aceștia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr“ și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok și ale legislației electorale române.
Bogdan PEȘCHIR afișează un nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înființată în anul 2021. Anterior înființării societății, acesta a lucrat, ca programator în cadrul unor entități (GLOBAYA FINTECH SRL și BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brașov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor și sunt deținute, printre alții, de Gabriel PRODĂNESCU (persoană care este și cetățean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995).
De asemenea, finanțarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităților de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin GEORGESCU a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia”, relatează stirileprotv.ro.
Despre implicarea financiară a lui „bogpr” (Bogdan Peșchir) în campania electorală a lui Călin Georgescu a scris pentru prima dată Gandul.ro pe 25 noiembrie și, peste câteva zile, pe 28 noiembrie, publicația franceză Le Monde.
Agenții externi care au mobilizat și instruit pe Telegram și Discord fanii lui Georgescu sunt conturi afiliate agenției de propagandă din Rusia, Sputnik
„Conform datelor furnizate de TikTok la 28.11.2024, în dialogul cu autoritățile române, ulterior creării canalului Telegram @propagatorcg, au fost înregistrate 76 de conturi noi TikTok având ca rol exclusiv promovarea candidatului Călin GEORGESCU.
Reprezentanții TikTok au mai precizat că @propagatorcg a fost creat la data de 15 iunie 2024 și avea, la 28.11.2024, 3.755 de abonați care erau instruiți privind distribuirea de videoclipuri și postări și lăsarea de comentarii, utilizând anumite hashtag-uri, pe platformele Facebook, YouTube și TikTok. Astfel, au fost detectate două tipare privind activitatea de promovare a candidatului:
1. 1183 de conturi au utilizat „#CG11“ în toate clipurile postate pe TikTok. Dintre acestea, 157 erau înregistrate pe TikTok după crearea canalului de Telegram, iar 76 au fost create și utilizate exclusiv cu intenția de a posta conținut de promovare, restul fiind asociate unor persoane reale care postau voluntar conținut pro-Călin GEORGESCU.
2. Conturile au utilizat un șir de emoticoane specifice, însoțite de numele candidatului pentru exploatarea algoritmilor platformei. Reprezentanții TIK TOK au identificat 83 de conturi care au urmat acest tipar, care au lăsat 2912 de comentarii (dintre care 23% postate de contul oficial al lui Călin GEORGESCU).
TikTok a mai comunicat că a identificat o potențială rețea de conturi implicate în acțiuni de manipulare a opiniei publice în context electoral, precum și o rețea de conturi afiliate cu publicația rusă Sputnik care a vizat utilizatorii din România și Republica Moldova”, relatează stirileprotv.ro.
Activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă, scrie biziday.ro. Nu s-au folosit ferme de boti pe platformă, ci s-a operat mai discret din afară, ca să nu încalce politicile de utilizare a platformei. Cei implicați în campania de promovare a celui în cauză dovedesc o cunoaștere foarte bună a politicilor de securitate ale TikTok, având și know-how-ul necesar pentru eludarea acestora. În spate este o firmă foarte bună de digital marketing.
Anumiți hackeri au avut credențiale de acces pe serverele BEC și ROAEP, care însă au fost blocate
În al doilea raport al SRI se vorbește explicit despre atacul cibernetic al unui actor statal asupra procesului electoral. Hackerii au avut credențiale de acces în serverele STS, dar nu este clar cum a fost contracarat atacul sau dacă acest lucru s-a făcut la timp. SRI menționează doar că NU DEȚINE date certe dacă procesul electoral a fost afectat, scrie biziday.ro.
Potrivit STS, a fost vorba de tentative de atacuri cibernetice de tip DDOS, adică Distributed Denial-of-Service. Aceste atacuri blochează un site sau o aplicație prin trimiterea unui aflux masiv de trafic suspect.
STS susține că a blocat cu succes aceste tentative și explică faptul că modul în care funcționează sistemul de supraveghere a procesului electoral – cu verificări suplimentare – a asigurat corectitudinea votului și nu a permis acțiunea din afara sistemului, precizează Europa FM.
Cele 5 documente declasificate:
• Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
• Document CSAT Serviciul de Informații Externe
• Document CSAT Serviciul Român de Informații I
• Document CSAT Serviciul Român de Informații II
• Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Documentele au fost publicate într-un comunicat pe site-ul oficial al Președinției, presidency.ro, în care se precizează că documentele au fost transmise, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT.
Comentariile portalului
Și mania persecuției. Cam multe deja. Deducția nu e cea logica. Doar plina de emfază!🤣
Nemulțumirea legata de Ciolacu, Ciucă, Lasconi și alții nu mă poate determina să votez un candidat care se comporta, vorbeste și acționează ca un diliu. Are niș (...)
Nu toti profesorii fac meditatii, asa ca lasa generalizarile, dar majoritatea frizeriile se fac a uita de bonul fiscal