marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Criză la Bruxelles! Ungaria și Polonia au blocat viitorul buget al Uniunii Europene

  de Special Arad | 16 noiembrie 2020, 8:54 PM | Internaţional

  0

  Uniunea Europeană trece prin momente extrem de dificile. Fondul de redresare destinat combaterii efectelor economice ale pandemiei, dar și viitorul buget al UE au fost blocate.

  Atât Ungaria, cât și Polonia s-au opus prin veto adoptării pachetului din cauza prevederilor care condiționau alocarea de fonduri comunitare de respectarea statului de drept. Ca urmare, întregul  pachet financiar al UE, în valoare de 1,8 trilioane de euro, se află în pericol, scrie evz.ro.

  Un diplomat european veteran, citat de cotidianul britanic Express. a descris situația drept o „criză” pentru Uniunea Europeană. „Acest blocaj va întârzia implementarea tuturor acestor măsuri și va face imposibilă plata rapidă a banilor.

  Cred că suntem conștienți de uriașa criză economică și socială, care va fi acum agravată de al doilea val de coronavirus. În aceste condiții, viteza de reacție este cu adevărat esențială”.

  Ambasadorii polonezi și maghiari au blocat procesul din cauza condițiilor legate de respectarea  statului de drept. „Acum este un moment decisiv pentru ce se va întâmpla în Europa. Polonia se poate folosi de veto ca de un instrument pentru a bloca proiectul politic conceput să îi limiteze suveranitatea”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro.

  „Sunt convins că, la fel ca premierul  (maghiar) Viktor Orban, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki se va folosi de acest drept”, a spus el.

  Mecanismul de condiționare a fondurilor de respectarea statului de drept  a fost văzut de Polonia și Ungaria ca o măsură menită să sancționeze guvernele de la Budapesta și Varșovia, care sunt adesea în luptă cu Comisia Europeană pentru presupuse încălcări ale regulilor blocului.

  Liderii UE vor încerca să salveze bugetul și să obțină un acord până la sfârșitul anului. În acest sens,  va fi convocată joi o conferință online, dar nu e exclusă nici o reuniune de urgență la. Cancelarul german Angela Merkel, care deține președinția rotativă a UE, este de așteptat să joace un rol vital în a convinge Ungaria și Polonia să renunțe la veto.

  Dacă blocul nu poate ajunge la un acord înainte de sfârșitul anului, va fi obligat să adopte un buget de urgență în 2021 până la rezolvarea divergențelor.

  Acest lucru ar însemna, însă, că fondurile de redresare  nu vor putea intra în acțiune, lăsând țările Uniunii Europene  într-o situație extrem de dificilă.

  Citește mai multe detalii cu click aici

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.