Criminalul lui Valentin Costea cere redeschiderea procesului și vrea să fie eliberat





Hodiș Dan Dorel, tânărul condamnat în anul 2015 la 14 ani de închisoare pentru uciderea ui Valentin Costea a solicitat Tribunalului Arad redeschiderea procesului penal. Mai mult de atât, bărbatul a înaintat și o cerere de eliberare condiționată, aceasta urmând să fie judecată în 31 iulie la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin.
Marți, 2 iulie, Tribunalul Arad și-a declinat competența în ceea ce privește solicitarea de redeschidere a procesului penal înaintată de Hodiș Dan Dorel. „Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Arad invocată din oficiu şi declină în favoarea Tribunalului Mehedinţi competenţa de soluţionare a contestaţiei la executare formulată de persoana condamnată Hodiş Dan Dorel. Trimite de îndată dosarul Tribunalului Mehedinţi. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată azi, 02.07.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia petentului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, a fost soluția instanței arădene.
Așadar, Tribunalul Mehedinți va fi cel care va decide în continuare asupra redeschiderii procesului penal.
În anul 2022, Hodiș Dan Dorel a formulat o contestație în anulare împotriva sentinței penale prin care a fost condamnat la închisoare, Tribunalul Arad declinând competența de soluționare în favoarea Curții de Apel Timișoara – după o excepție de necompetență materială a instanței arădene invocată de procuror. Hodiș Dan Dorel a susținut că, în cazul său, a intervenit prescripţia răspunderii penale.
Curtea de Apel Timișoara a explicat, conform rejust.ro, că „infracțiunile pentru care s-a dispus condamnarea contestatorului sunt sancționate de legiuitor cu pedepse, după cum urmează: infracțiunea prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal (n.r. omorul) cu pedeapsa de la 10 la 20 ani închisoare, iar infracțiunea prevăzută de art. 228 alin.1 Cod penal (n.r. furtul) cu pedeapsa de la 6 luni la 3 ani închisoare sau cu amendă. Prin urmare, pentru prima infracțiune, termenul de prescripție a răspunderii penale este de 10 ani, conform art. 154 alin. 1 b Cod procedură penală, iar pentru cea de-a doua infracțiune este de 5 ani, conform art. 154 alin. 1 lit. d Cod procedură penală. Ca atare, raportat la data săvârșirii faptelor, data de 05.03.2015, acestea s-ar fi împlinit în data de 05.03.2025, respectiv în data de 05.03.2020. Or, Curtea de Apel Timişoara s-a pronunțat în mod definitiv asupra vinovăției contestatorului prin decizia penală nr. ###/A/16.07.2015 pronunțată în dosarul nr. ####/108/2015, cu mult timp înainte de împlinirea termenelor de prescripție a răspunderii penale, cel aferent infracțiunii de omor nefiind împlinit nici la această dată”.
Curtea de Apel Timișoara a respins ca nefondată contestația formulată de persoana condamnată.
Reamintim cititorilor că, în 5 martie 2015, Hodiș Dan Dorel – în vârstă de 26 de ani la data comiterii faptei – l-a lovit pe Valentin Costea, în vârstă de 36 de ani, cu un obiect contondent în cap, atacul având loc în atelierul auto deținut de victimă. În urma loviturii primite, Costea a intrat în comă, iar două săptămâni mai târziu a decedat la spital. După atac, Hodiș Dan Dorel, fost angajat al lui Valentin Costea, a sustras telefonul acestuia pe care ulterior l-a vândut. Agresorul, care consuma droguri ocazional – potrivit propriilor declarații – a spus că a vrut să fure bani din cauza sărăciei, precizând că i-a fost rușine să îi ceară lui Valentin Costea bani împrumut, pentru că acesta îi mai dăduse diferite sume de bani în trecut.
Comentariile portalului
PS Iar după ce-l veți scrie și-i veți da și un titlu, probabil veți întelege că autorul știe totdeauna cel mai bine ce vrea să transmită prin (...)
Repet: aștept cu nerăbdare articolul.
Domnului primar,cat si consilierilor lachei locali,le uram ca sa aiba nevoie cat mai curand de serviciile medicale,insa nu din comuna,ci de spital,pentru a realiza marsavia (...)