duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Crima din Vlaicu și lenea Sistemului

  de Redacția Special Arad | 28 februarie 2019, 1:15 PM | Dezvăluiri | Topic special

  27

  Protagoniștii oribilei crime din Vlaicu, Izabela (victima) și Florin (criminalul sinucigaș) au fost înmormântați și cu asta, basta, cum se spune. Adică, s-a stins senzaționalul și totul se va pierde în uitare. Într-o nemeritată uitare. Spre liniștea unora… De exemplu, a celor care populează sistemul românesc de ordine și liniște publică. Un sistem care are cam tot ce i-ar trebui ca să funcționeze conform numelui (cam pompos, trebuie să recunoaștem): minister, inspectorat general și inspectorate județene, posturi și, cum altfel?, polițiști. Școliți, perfecționați periodic, specializați și degrab pensionați (apropo: dacă nu se oprește nebunia asta a pensionărilor speciale, polițiștii vor ajunge să se pensioneze odată cu angajarea și nu vor apuca nici măcar să facă burtă). Deci, un sistem care are cam de toate, mai puțin chef de lucru – altfel nu înțelegem de ce nu funcționează.

  Aici facem o mică pauză pentru explicațiile celor din sistem: nu avem personal suficient, nu avem atribuții, cetățenii nu depun plângeri, legislația nu ne ajută etc., etc., etc.

  Gata pauza, să trecem la chestiuni serioase.

  „Jur să respect Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect și fără părtinire legile țării, să-mi îndeplinesc cu răspundere și bună credință îndatoririle ce-mi revin potrivit funcției și să respect secretul profesional. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Pentru cei care nu știu, precizăm că acesta este jurământul depus de polițiști cu câteva luni înainte de pensionare, adică, la angajare…

  Să le luăm pe rând, până ajungem la „demisia” în alb de la final, înaintată direct bunului Dumnezeu. Constituția României, art. 23: „Libertatea individuală și siguranța persoanei sunt inviolabile”. Libertatea este chestia aia pe care o violează ei când ne rețin sau arestează preventiv fără rost și pe care o… inviolează pedofililor, violatorilor, bătăușilor și așa mai departe. Siguranța persoanei, ca să înțeleagă și viitorii tineri pensionari, este exact ceea ce le-a fost violat Izabelei și atâtor alte femei bătute sau omorâte de soți geloși sau numai beți.

  Mai departe, legea poliției zice cam așa: „Poliția Română (…) apără viața, integritatea corporală și libertatea persoanelor, proprietatea privată și publică, celelalte drepturi și interese legitime ale cetățenilor și ale comunității”. Deci, viață, integritate corporală, interese legitime… Reamintim cititorilor că oamenii care au sarcina de serviciu de a apăra viața și integritatea fizică au depus și un jurământ…

  Acestea fiind lămurite, se cuvine să facem legătura cu oribila crimă din Vlaicu. Sătulă de crizele de gelozie ale soțului, Izabela, tânăra mamă ucisă, a înaintat divorțul. După vreo două săptămâni, a depus și o solicitare pentru obținerea unui ordin de protecție împotriva aceluiași soț care devenise violent, care o amenința inclusiv cu moartea, care nu se sfia să spună în Arad și Pecica că-și va omorî soția dacă o prinde cu altcineva. Evident speriată, Izabela și-a retras atât acțiunea de divorț, cât și solicitarea de obținere a ordinului de protecție. Nimeni nu a fost curios să afle de ce a dat înapoi, de ce și-a retras acțiunile… Să ne înțelegem, curiozitate profesională ce ar putea decurge, de exemplu, din atribuțiile asumate și din jurământul depus. Nimic. Deși siguranța și dreptul la viață sunt drepturi constituțional consacrate ale cetățenilor, apărarea acestora sau asigurarea apărării acestora, rămâne la latitudinea unor funcționari speciali, prea plictisiți de așteptarea pensiei aproape juvenile, pentru a-și aminti de jurământ. Jurământ pe care oricum nimeni nu-l ia în serios, în afara celor care completează dosarele de cadre. Pe nimeni nu interesează ce se întâmplă cu femeile bătute, amenințate, omorâte sau ce se întâmplă cu copiii tratați la fel de bărbați orbiți de furie născută din gelozie sau consum de alcool ori cine știe ce substanțe psihotrope. Pentru că Sistemul (cu majusculă, pentru că deja vorbim despre o supra-instituție!) stă liniștit și așteaptă ca victimele să depună plângere. Iar dacă nu depun sau dacă, speriate de amenințări, și le retrag, asta e, nu deschidem dosar sau închidem și cazul nu există! Dreptul la viață, dreptul la siguranță, la integritate fizică? Vorbe goale închise între coperțile unei legi violate zilnic tocmai de cei care au jurat în numele ei, vorbe golite de sens tocmai de cei care le-au folosit ca să-și obțină salarii, sporuri, pensii juvenile…

  Vinovat moral, cel puțin, pentru moartea Izabelei, este Sistemul. Vinovat, pentru că, știind că legea cere, pentru a acționa, plângerea persoanei supusă amenințărilor, nu au făcut propuneri de modificare a legii (așa cum au făcut de atâtea ori în domeniul circulației rutiere, de exemplu!). Aveau nu doar sprijinul cetățenilor, dar și toate motivele serioase, cum ar fi, imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu și de a-și respecta jurământul.  Vinovat, pentru că ar fi trebuit să știe despre amenințările cu moartea ale soțului-criminal, iar după ce au aflat, nu au făcut nimic. Absolut nimic altceva decât au așteptat ca amenințarea să fie împlinită. Vinovat, pentru că ar fi trebuit să acționeze atunci când au luat la cunoștință despre existența unei infracțiuni – amenințarea cu moartea este infracțiune, sau nu? Parcă în Codul de Procedură penală este menționată această obligație a membrilor Sistemului, numiți acolo, organe…

   

  Sursa foto (imaginea are caracter ilustrativ): www.ziaruldeiasi.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un articol fara niciun inteles…Daca nu ati inteles, politia aplica legea, nu o promulga si nici nu o interpreteaza. Femeia, din ce reiese si-a retras solicitarea de protecție si nu a dorit sa formuleze plangere penala pentru amenintare (la infracțiunea de amenintare este necesara existenta unei plangeri penale prealabile ). Ce trebuia sa faca politia? Sa schimbe politia legile si Codul Penal?? Credeti ca polițiștii sunt multumiti ca depun o munca enorma pentru identificarea unor infractori care fura de milioane de euro iar legea ii lasa liberi? Pt.ca le da voie părților sa se impace.( Vezi cazul secolului cum ii spuneti voi). Pai pentru munca si resursele consumate, cine raspunde? Nu este in niciun caz treaba politiei sa faca sa sa schimbe legi. Este treaba celora pe care ii votati!

   +37 voturi
   +1
   -1
   • ……………………..
    Stimabile ai dreptate pana la un punct!
    …ASA VEDEM NOI LUCRURILE din “civilie” ! Sa nu intram in discutii legate de Rutiera ca nu ne ajung serverele SPA.

    De ce? Pentru ca, Aradul este un oras mediu spre mic! Are putin peste 160 de mii de suflete da’ are 3 TREI institutii de mentinere a ordinii publice! TREI! Cu toate astea poti vedea mai sus cum arata siguranta populatiei!

    Legat de subiect… Ti-am spus ai dreptate dar’ cu toate astea TU care nu esti la rutiera si vezi o masina parcata ampulea poti lua atitudine! Cati dintre voi o fac? O stii mai bine ca mine ca nici 0,0001% pt ca daca ati face-o nu ar mai fi asa de mare haos asa ca,treceti pe langa! Asa s-a facut si in acest caz. Daca nu e plangere, ne retragem si asa suntem ocupati pana peste cap! O minima verficare si poate acest imbecil nu devenea criminal!
    Iti spun dara cu toata sinceritatea, Politia (indif. care)nu mai este de mult un organ de preventie ci doar constatator din pacate!
    Vina nu porti tu ca politist si nici cei din Parlament ci sefii vostri care sunt de doi lei!

    +3 voturi
    +1
    -1
   • @Florin – Inteleg ca sunteti politist si de aceea intreb: chiar sunteti nemultumiti pentru ca instantele ii elibereaza pe infractorii prinsi de voi. Chiar? Dar pentru aia neprinsi nu sunteti nemultumiti? Cine credeti ca se face vinovat pentru tonele de droguri care se vind in Romania? Ziaristii? Si aici va trebuie plingere prealabila? Unde sunt politistii, in uniforma, care ar trebui sa mishune in jurul scolilor si cluburilor (ca sa descurajeze vinzarea de droguri)? Nu cred ca va cere cineva sa „interpretati” legea. Dar sa propuneti modificari, puteti – chiar daca nu s-a scris in articol, o spun eu: se numeste „de lege ferenda” (cred ca aveti destui absolventi de drept care sa inteleaga expresia).

    +9 voturi
    +1
    -1
  2. Părerea mea este ca mai bine ati angaja voi niște persoane care sa cunoască cât de cât cea ce este adevărat în toate articolele ce le scrieți și după aia sa aruncați cu jignirii și noroi în diferite instituții! Dar poate se va revolta cineva pe voi sa mergeți spre faliment!

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. Sa inteleg , din articolul si din fotografia atasata, ca vinovati de moartea femeii( Dumnezeu sa o ierte), ar fi politistii care nu au fortat-o sa isi mentina cererea de obtinere a ordinului de restrictie, fiind preocupati ei sa iasa la pensie si aceasta incurcandu-i prin solicitarea ei??!!! Sau erau ocupati sa manance pe capota masinii si ea-i deranja??!! Lucrez ca politist de 23 de ani, am intalnit zeci de cazuri in care am dus pana la capat o ancheta de violenta conjugala, abandon de familie, etc., pentru ca partile inainte de a ajunge in instanta, sau in instanta sa se impace, pentru ca ulterior sa o ia de le capat. Apropo domnule jurnalist, nu am facut nici burta, pentru ca am mancat cand am apucat, nu am avut timp sa imi „tihneasca” mancarea, am lipsit de la multe evenimente importante din viata familiei mele, imi respect meseria pe care mi-am ales-o si nu cred ca esti in masura dumneata sa generalizezi, si sa blamezi intreaga institutie si pe colegii mei, desi sunt si „uscaturi” sau burtosi, la fel ca si in randul jurnalistilor……Sunt mandru de meseria mea si apropo, sa stii ca nu am de gand sa ma pensionez!!!

   +49 voturi
   +1
   -1
   • E vorba de procentajul uscaturilor din padure stimate domn, ca toate categoriile profesionale, sociale, etc le au, dar procentajul uscaturilor, bata-l vina, tinde sa fie (al naibii) mai ridicat in ceea ce priveste politistii.
    Din acele cateva interactiuni rare care le-am avut cu purtatorii uniformei, in niciunul din cazuri nu m-au (putut) ajuta(t), ramanand pagubit, fraier, cum vreti sa numiti statutul cetateanului nonbugetar care cand are o problema cu legea se indreapta catre cei ce l-ar putea ajuta/indruma.
    La fel sunt experientele celor apropiati, om fi noi niste ciudati, poate asa e, poate nu.
    Numai bine.

    +8 voturi
    +1
    -1
    • Tin sa te contrazic in ceea ce priveste procentajul, e adevarat ca faptele negative ale celor din sistem sunt mediatizate, astfel pare ca sunt multe, insa nu sunt decat politisti „rai”, mai sunt si din aia „buni”, si chiar mai multi, foarte multi. In ceea ce priveste interactiunea ta cu oamenii in uniforma, imi pare rau ca ai mei colegi nu au putut sa te ajute si ai ramas pagubit, dar suntem si noi oameni si in munca noastra suntem obligati sa respectam anumite prevederi legale….altfel nu am fi deosebiti cu nimic de militienii care rupeau spinarea suspectilor si acestia se transformau in faptuitori. Tin sa iti precizez ca suntem cu mult peste politiile din statele europene la procentul de identificare a autorilor, insa 100%, nu se poate chiar daca ne-am dori. Cred ca daca populatia ar sprijini mai mult institutiile….faptic, ar fi mult mai bine, decat sa cautam pe acarul Paun, de fiecare data!! Multumesc.

     +8 voturi
     +1
     -1
     • @Cristi – Pari un am onest si civilizat. Cu siguranta nu esti nici ignorant si poti sustine un dialog, chiar in contradictoriu. Daca nine am inteles din articol, se facea referire la o prevedere din Codul de procedura penala, care obliga inclusiv politia sa actioneze intr-un anumit fel, indiferent de existenta plingerii prealabile. Probabil este vorba despre art. 101 din noul CPR, al 3: ”Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe”. Cu alte cuvinte, daca un politist afla despre comiterea unei infractiuni, ii este interzis sa lase infractorul sa isi continue activitatea infractionala. Nu vreau sa intru in amanunte – cine intelege, bine, cine nu, asta e – dar este sub demnitatea unui „om al legii” sa se ascunda in spatele unei plingeri prealabile, cind vorbim despre omor. Nu se poate sa fii, ca „om al legii”, atit de absent (elegant spus) incit sa nu „vezi” frica, groaza din spatele retragerii unei cereri de protectie si totodata, sa ignori amenintarile ulterioare la adresa viitoarei victime. Poate politistii nu stiu, dar au fost omorite femei care aveau „protectia” unui astfel de ordin. Si atunci, cum ar putea sa aibe incredere. o biata femeie terorizata si amenintata, in „protectia” pe care i-ar putea-o oferi politistii, in baza unei hirtii, chiar numita ordin de protectie? Hai sa fim seriosi. Cu siguranta exista si politisti corecti si dedicati, dar si multi, prea multi… obositi. Pin.a nu veti reusi sa scapati de toti acestia, va trebui sa acceptati criticile si sa va asumati vinovatii.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Mă Special Arad, eu tot n-am înțeles ce caută fotografia aia atașată la acest articol !?. Vă deranjează că și polițiștii mai mănâncă, din când în când?. Mă, ei mănâncă pe capota mașinii, ,,din brișcă” și nu din palma politicienilor, cum fac cei mai mulți dintre voi!

       --4 voturi
       +1
       -1
      • Vezi că, după cum citești și interpretezi prevederile legale, ,,parfumul tău” s-ar putea transforma într-o…duhoare!. Mă, articolul din ,,CPR”-ul tău spune că organelor judiciare le este interzis ,,să provoace” săvârșirea, ori ,,să provoace” continuarea săvârșirii…, nicidecum ce-ai înțeles tu.Și încă ceva, vezi că polițiștii aștia ,,obosiți”, au provenit și continuă să provină din mediul ,,obosit” în care te-ai născut, ai crescut și te-ai școlat și tu și poate și alți membrii ai familiei tale.

       --3 voturi
       +1
       -1
      • Nu cred ca se pune problema de a nu ne asuma greselile, sau „uscaturile”, dupa cum am aratat in comentariul anterior, acestea exista, dar nu cred ca este normal sa se generalizeze. Apartin acestei meserii si nu pot sa accept sa fim loviti toti de catre cineva care, poate, nu cunoaste legislatia, dar scrie…..ca asa e cool si da bine sa lovim in ei(in politisti).
       Ca institutia si oamenii din ea sunt perfectionabili si au lipsuri, sunt constient, dar din pacate nu poate fi prea mult deosebita de societatea noastra, din care facem parte cu totii….inclusiv „civilii”. Multumesc.

       --2 voturi
       +1
       -1
  4. Ce nu puteti intelege dragi politisti, indignati pana la exasperare de opinia jurnalistului? Ca exact asa sunteti, niste blazati si iresponsabili! De aia toti isi bat joc de lege, fiindca nu ati avut niciodata curajul sa o aplicati in spiritul ei!!! Ce mai cauta omul acela in libertate??? Criminalul s-a bazat intotdeauna pe reactia dvs. tardiva, tocmai ca martorul intimidat de inactiunea organelor sa-si retraga plangerea. Exact asta ne spune dl. jurnalist si exact asa se intampla lucrurile in Romania. Felicitari pentru articol, ati atins in sfarsit punctul sensibil al problemei, deoarece nu profilul dementului care a pus mana pe cutit ne intereseaza ci lumea in care traim, in care violenta ne afecteaza doar emotional fara ca cineva sa vada ca in spatele ei se ascunde indiferenta, incompetenta si chiar reaua credinta.

   +14 voturi
   +1
   -1
  5. Mah da voi sunteți retardați rău . Pai Mah scolitilor din MASS media , app , nu școliți , curve și retardați , inadaptați ai societății ….. . Cum sa arunci in spatele polițiștilor faptul ca ăla și-a omorât soția . Pai Mah mari Ziariști , intr-o țara totul functioneaza conform unor legi , coduri penale etc . Pai dacă aia și-a retras toate plângerile iar legea prevede asta , trebuia polițiștii sa spună , tu degeaba vrei sa te împaci cu fostul tău soț, noi nu te lăsam . Ați înnebunit cu totul in lipsa de subiecte va dati cu părerea și scrieți rahaturi mai mari ca voi ….

   --7 voturi
   +1
   -1
  6. Ce nu puteti intelege dragi politisti, indignati pana la exasperare de opinia jurnalistului? Ca exact asa sunteti, niste blazati si iresponsabili! De aia toti isi bat joc de lege, fiindca nu ati avut niciodata curajul sa o aplicati in spiritul ei!!! Ce mai cauta omul acela in libertate??? Criminalul s-a bazat intotdeauna pe reactia dvs. tardiva, tocmai ca martorul intimidat de inactiunea organelor sa-si retraga plangerea. Exact asta ne spune dl. jurnalist si exact asa se intampla lucrurile in Romania. Felicitari pentru articol, ati atins in sfarsit punctul sensibil al problemei, deoarece nu profilul dementului care a pus mana pe cutit ne intereseaza ci lumea in care traim, in care violenta ne afecteaza doar emotional fara ca cineva sa vada ca in spatele ei se ascunde indiferenta, incompetenta si chiar reaua credinta.

   +10 voturi
   +1
   -1
  7. 1. Si-a retras ordinul de protectie pentru a nu-l denigra pe tata in fata copilului.
   2. Nu si-a retras divortul de frica, a renuntat la divort pentru ca au mers de comun a cord si au divortat la notar.
   3. Politistii ca politistii, dar vecinii ce faceau de copilul a sunat la 112??? Au auzit scandal, dar au dormit linistiti ca, oricum, nu era prima oara cand se certau…
   4. Nu e doar vina sistemului. E vina tuturor celor care „nu se baga ca nu-i treaba lor”

   +12 voturi
   +1
   -1
  8. Ce politie? O adunatura de interlopi in uniforma!!nu toti aunt la fel…cica!!cazul sefului nicolae batran e concludent!!l a abuzat pe un subaltern pt ca i a deranjat manevrele cu tugari de contrabanda….3 luni diminuat salarul….politie de plastilina!

   +2 voturi
   +1
   -1
  9. Un articol foarte reușit. Se termină oarecum brusc, fără concluzii clare, dar tocma asta e ideea: ne lasă pe noi cititorii să formulăm aceste concluzii. Poate fi văzut și ca o critică constructivă a sistemului de ordine și liniște publică.

   +4 voturi
   +1
   -1
  10. Atata timp cat birourile sunt pline de doamne care invart hartiile,cat pe strazi nu circula patrule pe jos,nu cred ca se va ajunge la ceea ce doreste toata lumea.Pe strada i-ti este dor sa vezi un politist in uniforma ziua,darmite noaptea.Biroul lor este strada,locurile rau famate etc.Sa auzim de mai bine!

   0 voturi
   +1
   -1
  11. Din păcate, acest articol pune „punctul pe i”!!!
   Admir curajul! Spun ca-l admir, pentru ca, de cele mai multe ori, nici cei din presa nu au „puterea” sa publice spete ce pot duce la o astfel de tragedie!
   Și da, asa este… domnii polițiști sunt cei care prin atitudinea lor, prin modul în care pun „problema” ajung sa te intimideze mai mult decât a făcut-o cel ce te-a determinat sa depui o plangere penala. Nu cunosc legea, nu știu sa o aplice, iar acest lucru ii determina sa te descurajeze… dacă ar fi cu „lecția învățată” atunci, cu siguranță și în cele mai complicate situații ar găsi o soluție, știind cum sa pună problema de ambele părți. Sunt ușor influențabili, ajungând sa te transforme pe tine, reclamantul – victima, în reclamat – infractorul!!!!
   Probabil, cel mult 10% dintre polițiștii care instrumentează astfel de cazuri, duc pana la bun sfârșit cercetarea și, sigur rezultatele sunt pe măsură așteptărilor!!! Dar, ce procentaj de-a dreptu dureros.
   RESPECT pentru cei care sunt devotați acestei meserii, ce nu-i deloc ușoară… și RUSINE celor ce se știu „cu musca pe căciulă”!

   P. S. Domnilor polițiști, puteți sa comentați la nesfârșit pe mărginea acestui articol, nici măcar pe dvs nu veți reuși sa va convingeți ca aveți dreptate!!!

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.