joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cresc șansele pentru o gigafabrică Tesla în Arad? Compania s-ar putea să aleagă România, negocierile au început deja în America!

  de Tomck@t | 28 noiembrie 2018, 4:57 PM | Auto | Business | Știri Arad | Topic special

  3

  (foto: captură YouTube)

  Tesla ia din ce în ce mai serios în calcul România pentru prima gigafabrică de baterii în Europa, iar dacă chiar se va produce minunea, de ce să nu fie tocmai la Arad?

  Special Arad a ridicat ipoteza „Gigafabrică Tesla în Arad” în urmă cu doi ani, dar – desigur – cu un imens semn de întrebare (care rămâne valabil în continuare). Ideea gigantică nu a fost a noastră, ci a arhitectului arădean Marian Heredea, cel care a luat inițiativa în propriile mâini și a trimis în nume personal o scrisoare – alături de o documentație economică serioasă – reprezentanților companiei Tesla în Europa, cu scopul de a atrage Gigafabrica de baterii în România și, mai presus de atât, chiar la Arad. Pentru că orașul nostru are toate atuurile necesare, spune Heredea.

  Șansele cresc acum exponențial, deoarece în urmă cu câteva zile, potrivit Playtech.ro, reprezentanții companiei lui Elon Musk au început primele negocieri cu ambasadorul României în Statele Unite ale Americii!

  Ce-i drept, negocieri au existat și în urmă cu doi ani, cu Ministrul Economiei de atunci, Costin Borc, însă în fază incipientă. Concurența a fost și încă este acerbă. Vrea o astfel de gigafabrică și Olanda (unde există deja o fabrică de automobile Tesla, singura din Europa), Germania, Franța, Portugalia sau Ungaria. Principala miză a României este schimbarea programului Rabla, care ar favoriza cumpărarea de mașini electrice, dar și forța de muncă.

  De curând, s-a creat și o pagină de Facebook numită „Tesla Gigafactory in Romania”, care a scos în evidență și articolul Special Arad mai sus amintit.

  „Tesla în Arad ar fi un lucru extraordinar pentru oraș, comunitate, mediu universitar și dezvoltarea viitoare pe care o va avea Aradul atât pe plan local, cât și pe plan național și european. Aradul ar deveni un hub pentru ceea ce înseamnă industrie auto, research și implementare a tehnologiilor care au la bază exploatarea energiilor regenerabile. (…) O asemenea investiție pentru Arad ar genera peste 6000 de locuri noi de muncă, iar partea de logistică și impact indirect asupra altor industrii din oraș ar aduce plus valoare economiei locale”, ne-a spus în decembrie 2016 Marian Heredea, cel care a identificat pentru Tesla inclusiv un teren ideal, la marginea orașului, argumentând că pentru compania americană este vital accesul la rețelele principale de infrastructură (calea ferată, autostradă), domeniu în care Aradul stă foarte bine. Despre argumentele arhitectului arădean, citește mai multe AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cu siguranta nu! O fabrica din asta are nevoie si de altceva decat necalificati, ori Aradul nu produce decat impostori la cele doua asa zise universitati. Apoi mai trebuie sa fie cineva, altceva decat tot un impostor care sa negocieze, ori noi nu avem pe plan local decat impostori pe toate pozitiile de conducere. Impostori de impostori si politruci de doi bani!

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Aradul are deficit de personal in mai toate companiile multinationale! Disponibilitatea de locuri vacante la mijlocul anului 2018 era de aprox 2500 ! Ce companie risca sa isi deschida o fabrica si sa nu aiba de unde sa angajeze personal? ….. geru de crezut ca Tesla face asta!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.