joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Covid-19 la Arad. Iustin Cionca, Adrian Wiener și Gheorghe Domșa prezintă situația la zi

    de Special Arad | 22 aprilie 2020, 5:58 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    1

    În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la sediul Consiliului  Județean Arad, președintele instituției, Iustin Cionca, a subliniat faptul că la ora aceasta Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are asigurat necesarul de materiale de protecție și medicamente pentru combaterea pandemiei Covid-19.

    „Avem deja firme cu care avem contracte ferme, având în vedere că o perioadă, într-adevăr, ne-am confruntat cu dificultăți, deoarece nu se găseau furnizori care să ofere constant cantitatea de materiale”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

    În ceea ce privește necesarul de medicamente, președintele Consiliului Județean a declarat că sunt folosite cele care sunt prevăzute în protocolul de tratament stabilit la nivel național și că spitalul din Arad nu are în acest moment probleme și nu sunt nici un fel de dificultăți de aprovizionare.

    Cu aceeași ocazie, Iustin Cionca a făcut referire și la efortul financiar al Consiliului Județean pentru a susține acest necesar sporit de materiale.

    „Vreau să atrag atenția că aceste costuri sunt foarte mari. Ne-am făcut un necesar la prețurile de piață și avem nevoie doar pentru echipamentul de protecție pentru personalul care lucrează la spital de aproximativ 2 milioane de euro pe lună. De aceea, mesajul meu către personalul medical este să gestioneze cu multă grijă acest echipament” a mai adăugat Iustin Cionca.

    Până acum, de la declanșarea stării de urgență în România, Consiliul Județean Arad a direcționat spre Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad fonduri în valoare de peste 34 de milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro).

    Despre situația de la Spitalul Covid din Grădiște

    Spitalul TBC din Arad, acolo unde sunt tratați arădenii bolnavi de Covid-19, a fost deschis în anul 2017 și este printre cele mai moderne din România. Este singurul spital construit și echipat integral de un Consiliu Județean și este dovada faptului că pentru administrația locală sănătatea publică este pe primul loc. Spitalul a fost construit la standardele medicale cerute de legislația în vigoare și a fost dotat cu aparatură medicală nouă și performantă. Coordonarea medicală a acestui spital a fost preluată recent de doctorul Adrian Wiener.

    După ce în media națională spitalul a fost descris ca fiind „lagărul morții”, la nivelul managementului spitalului lucrurile s-au schimbat, după cum a declarat Adrian Wiener. Aici s-au vindecat de COVID-19 și au fost externați până astăzi, la această oră, 107 pacienți. Între aceștia, o pacientă de 82 de ani și una de 87 de ani. Iar cele două paciente ne demonstrează că ne putem vindeca de COVID-19 indiferent de vârstă.

    „Pacienții sunt într-o stare emoțională foarte delicată, unii dintre ei sunt foarte sensibili, se simt stigmatizați. Acest lucru se datorează felului în  care s-a comunicat public despre această boală, anxietatea socială extremă  indusă  de unii. Personalul medical s-a adaptat la această situație specială, am mărit numărul de persoane care răspund la telefoane, am luat decizia de a nu mai ține saloanele închise și avem o delimitare clară a zonei roșii de zona verde. Am extins terapia intensivă și am alocat întreaga structură de la parter pentru cazurile grave, iar etajul a fost destinat pacienților asimptomatici sau cu simptome moderate. Structura de personal este implicată, sufletistă, funcționează în condiții de normalitate, având în vedere contextul bolii pe care o gestionează”, a spus doctorul Adrian Wiener.

    „Pretextul ultimelor atacuri a fost Spitalul TBC, transformat în secție de tratare Covid -19, unde se duce o luptă grea pentru sănătatea pacienților. Sunt o sută de pacienți acolo, toți cu acces la telefon mobil și la comunicare, toți într-o stare psihică și fizică delicată, din cauza bolii. Este adevărat că s-au făcut și greșeli acolo, că acest război nu este întotdeauna ușor, dar peste 90% dintre pacienți înțeleg lupta care se duce pentru ei. Câteva voci scoase din context nu înseamnă o regulă general valabilă, chiar dacă noi le luăm și pe acestea foarte in serios. Superficialitatea unor cadre medicale de la Spitalul TBC a fost denaturată politic și s-a creat panică între arădeni, afirmându-se că excepțiile și erorile regretabile sunt, de fapt, un mod de lucru la Arad! Este nedrept, pentru că aici sunt și oameni dedicați profesiei, care tratează sute de persoane acum! Am constatat că s-a încercat învinovățirea Consiliului Județean Arad pentru unele erori medicale. Noi nu suntem medici! Noi aprobăm investiții, cumpărăm din banii arădenilor aparatura medicală pe care o solicită specialiștii”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

    Gheorghe Domșa a vorbit despre testări și situația pacienților îmbolnăviți cu coronavirus internați în spitalele din Arad

    Grupul de Suport pentru Spitalul Clinic a dezvoltat un plan strategic de organizare spitalicească, coordonatorul acestui grup fiind Gheorghe Domșa, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

    „Rolul meu în gestionarea acestei pandemii, la nivelul județului Arad, este să reunesc toate instituțiile care pot să se implice, să apelez la colaborarea medicilor cu experiență, care pot prin sfaturile lor să contribuie la stoparea acestei epidemii și, în general, să îmi aduc aportul la rezolvarea oricăror probleme ce apar în această perioadă, majoritatea dintre ele fără precedent, deoarece ca orice spital din România sau din lume, nici Spitalul Județean nu a fost gândit doar pentru boli infecto-contagioase. Grupul nostru s-a dezvoltat, mulți medici cu experiență aducându-și contribuția, prin opiniile lor profesioniste, pentru rezolvarea problemelor.
    La Spitalul Municipal s-au creat circuitele medicale, iar acum spitalul corespunde rezonabil cerințelor, personalul medical este protejat, echipamentele sunt suficiente, situația este sub control. La Spitalul TBC din Grădiște am transferat bolnavii de la o secție care inițial era de boli infecțioase, extinzând secția ATI, pe care am dotat-o inclusiv cu ventilatoare, pregătindu-ne pentru eventualitatea în care vor fi necesare mai multe paturi pentru persoanele care au nevoie de ventilație.
    De asemenea, am pus la punct un protocol de colaborare pentru inițierea unui studiu clinic care vizează tratarea bolnavilor de COVID cu plasmă recoltată de la persoanele aflate în convalescență, bineînțeles cele care doresc să doneze plasmă. Acest protocol a fost înaintat Ministerului Sănătății și așteptăm avizul pentru a putea folosi acest nou tip de tratament.
    În plus, avem 79 de paturi libere destinate persoanelor infectate cu COVID-19, alte 19 paturi fiind pentru persoanele suspecte de infectare. Avem, de asemenea, câte 5 paturi la secțiile de Terapie Intensivă de la Municipal, respectiv de la TBC. Astăzi, la 7.30, aveam un efectiv de 174 de bolnavi infectați cu COVID-19, internați în spital.
    Privitor la testări, în perioada 16-21 aprilie, s-au efectuat 612 teste, dintre acestea 491 negative, 76 pozitive, iar 45 neconcludente, ultimele urmând să fie repetate.”, a spus Gheorghe Domșa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „…Am constatat că s-a încercat învinovățirea Consiliului Județean Arad pentru unele erori medicale. Noi nu suntem medici! Noi aprobăm investiții, cumpărăm din banii arădenilor aparatura medicală pe care o solicită specialiștii”
      .
      Auzi mă, nesimțitule, păi nu TU te-ai lăudat că „am construit la Arad unul dintre cele mai moderne spitale din România….”??? Cum ai făcut, ce de fapt trebuie să faceți, că de asta vă plătim, de când te-ai cățărat în fotoliul de președinte și te-ai îmbrăcat la costum negru de cioclu, nu ai scăpat nici o ocazie să te lauzi personal cu „marile realizări” în sistemul de sănătate al Aradului??? Nu tot tu și gașca ce o conduci la CJA, ați numit și aprobat conducerea administrativă a spitalelor din subordine? NU DE ERORI MEDICALE EȘTI ACUZAT măi ciocoiule, ci ești acuzat DE O CRASĂ INCOMPETENȚĂ!!! De ce? Fiindcă ai crezut că MINȚIND PE MAI DEPARTE AȘA CUM AI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM, ai s-o amețești „și pe asta”. Spune-i lui Ando că strategia a fost greșită!!! ORGANIZAREA ȘI MENAGEMENTUL situației speciale a fost deficitară de la bun început!!! Pe toate deciziile luate împreună cu Măgarul de Catană de la DSP, scria cu majuscule CRETINISME. Într-o situație de Urgență ca cea de față, de erai deștept, dar nu ești, că ai dovedit-o ce puteți și tu și strategul tău fără de care nu scoți o vorbuliță în public, trebuia să delegi conceperea strategiei de abordare și menagementul situației de urgență unui grup de COMPETENȚI ce sunt obișnuiți să acționeze controlat în situații de stres, au cunoștințe teoretice și practice necesare unui conducător de proiect si menagement, PE BUNE mă, nu cumpărate la UVG. Tu care ești un LĂTRĂU și pupincurist la falca pe linie de gașcă de mafioți, habar nu ai din „fundul Pecicăi” ce înseamnă cu adevărat menagement modern. Tu nu ai habar ce înseamnă să „Construiești” ceva de la zero. Tu ai crezut că prin PROPAGANDĂ MINCINOASĂ vei combate și un virus mortal. Ai vrut să-l MITUEȘTI pe SARS-CoV-2 și nu ți-a ieșit?! Și ar fi mai multe de zis la concret și cu dovezi, bă INCAPABILULE! Dar le las pentru o altă ocazie.
      .
      Ai ieșit îîn fața media să manipulezi și să dezimformezi opinia publică, dându-te nevinovat, că vezi doamne ai fost acuzat de „…erori medicale” și tu DRĂGĂLAȘUL de tine nu ești medic!!! Nu-ți crapă obrazul ăla gros, nesimțitule?! Deci într-o frază încerci să te dezvinovățești de PROPRIUL CRETINISM și analfabetism organizatoric, care a dus la debandada menagerială și încrimnezi cadrele medicale pe care voi toți „Deștepții lu Pește Prăjit” din „Comandoul local al Războinicilor contra pandemiei”, i-ați amenințat și șantajat cu locurile de muncă??? Voi care ați trimis trupele la război în „câmpul tactic” cu săbii de lemn și pungi de hârtie în cap, să se lupte cu un „dușman cu tunuri laser, drone, rachete interstelare și tehnologie stealth”???
      .
      Deci ați început ofensiva de manipulare și mascare a adevărului, cu deja răsuflatele metode de a ne explica că nu TU/VOI sunteți de vină? Urmează să ne explici de ce nu a fost bine ca să fi fost bine. Că vezi doamne voi sunteți toți niște sfinți, iar erorile „AU FOST MEDICALE”. Vai cât de jigodie poți fi!!! „Afară, javră ordinară!” … îi citez pe acei polițiști furioși care și-au aruncat caschetele în curtea de la Controceni, pe vremea Piratului, Șăf la voi la portocalii, numitul Chiorul de la Constanța. D E M I S I A!!!!!!!!! HUOOOOOOOOOO!!!

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.