„Celebrul” Cosmin Mladin a cerut să-i fie anulat procesul-verbal de recoltare al probelor biologice după ce a fost prins, la volan, sub influența cocainei





La puțin peste un an de zile de când a fost prins sub influența cocainei și benzoilecgoninei (metabolit al cocainei) în sânge, respectiv cocaină, benzoilecgonină, ecgoninmetilester, amfetamină și metamfetamină în urină, la volan, Cosmin Mladin a fost trimis, într-un final, în judecată.
Decizia a fost luată joi, 24 aprilie, după ce judecătorul de cameră preliminară a constatat „competența și legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriul din data de 7 februarie 2025 emis în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală” și „dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Cosmin Ionuț Mladin pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.
Înainte de a hotărî toate cele de mai sus, judecătorul a respins „cererile și excepțiile invocate de inculpat”. Ce a invocat Cosmin Mladin prin apărător pentru a scăpa de acest proces și, implicit, de dosarul penal?
Ei bine, în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad s-au reținut următoarele: „La data de 09.04.2024, după ce în prealabil a consumat substanțe psihoactive, inculpatul a condus pe drum public autoturismul, fiind depistat de un echipaj format din doi agenți de poliție, circulând pe Calea Radnei (Micălaca – nota red.) din Municipiul Arad, în jurul orei 18:40.
Inculpatul a refuzat să fie testat cu aparatul DrugTest, solicitând recoltarea de mostre biologice în acest scop. Din buletinul de analiză toxicologică al IML Timișoara rezultă că în urma analizării mostrelor prelevate în acea zi (ora 19:02 sânge, respectiv ora 19:22 urină), inculpatul era pozitiv pentru cocaină și benzoilecgonină (metabolit al cocainei) în sânge și respectiv cocaină, benzoilecgonină, ecgoninmetilester, amfetamină și metamfetamină în urină.
Din raportul de expertiză medico-legală toxicologică al IML Timișoara rezultă că, atât în momentul recoltării cât și în momentul depistării sale în trafic, inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive și mai rezultă totodată că substanțele psihoactive depistate în sânge au fost de natură să îi influențeze inculpatului capacitatea cognitiv-comportamentală în vederea conducerii autovehiculului.
Pentru dovedirea situaţiei de fapt expuse, în rechizitoriu sunt menţionate următoarele mijloace de probă: proces-verbal de constatare, proces-verbal de recoltare mostre biologice/examen clinic, buletin de analiză toxicologică, raport de expertiză medico-legală toxicologică, copii acte, declarațiile inculpatului”.
A cerut anularea procesul-verbal de recoltare a probelor biologice pentru că nu l-a semnat
Cosmin Mladin, prin avocat, a solicitat să fie anulat procesul-verbal de recoltare a probelor biologice. Motivul? Mladin nu a semnat procesul verbal de recoltare a probelor biologice, fiindu-i astfel vătămate drepturile „existând cel puțin un dubiu privind integritatea probelor prelevate, vătămarea neputând fi înlăturată decât prin desființarea actului”.
Prin urmare „în cauză au fost formulate cereri şi excepţii de către inculpat, la data de 14 martie 2025, prin care a solicitat să se anuleze procesul-verbal de recoltare mostre biologice, încheiat în data de 9 aprilie 2024; să se anuleze actele/ mijloacele de probă subsecvente procesului verbal de recoltarea probelor biologice, respectiv buletinul de analiză toxicologică al IML Timișoara și raportul de expertiză medico-legală toxicologică al IML Timișoara; să se comunice încheierea parchetului în vederea exprimării opțiunii procurorului de menținere a dispoziției de trimitere în judecată sau de solicitare de restituire a cauzei”.
S-a mers pe raționamentul că rezultatele buletinului de analiză toxicologică emis de Institutul de Medicină Legală Timișoara sunt consecinţa analizei efectuate pe mostrele biologice a căror recoltare a fost constatată prin procesul-verbal de recoltare a mostrelor biologice din data de 9 aprilie 2024, iar raportul de expertiză medico-legală toxicologică a fost întocmit de către IML Timișoara având în vedere mostrele biologice recoltate de la inculpat precum şi Buletinul de analiză toxicologică, ale cărui constatări au fost consecinţa analizei acelorași mostre biologice.
S-a susținut astfel că „între procesul-verbal de recoltare a mostrelor biologice, întocmit cu nerespectarea dispozițiilor legale, și buletinul de analiză toxicologică precum și raportul de expertiză medico-legală toxicologică există o legătură directă, fiind întocmite în urma analizei mostrelor biologice recoltate prin procesul-verbal; în temeiul art. 280 al. 2 C. proc. pen., se impune anularea actelor subsecvente respectiv a buletinului de analiză toxicologică emis de IML Timișoara și a raportului de expertiză medico- legală toxicologică”.
Apărătorul lui Mladin a solicitat, raportat la o decizie a Curții Constituționale din 2018 „să se dispună eliminarea mijloacelor de probă excluse din dosarul cauzei precum și obligarea procurorului la eliminarea din rechizitoriu a oricăror pasaje care se referă la probele excluse”.
Nu au fost prezentate argumente de natură să pună la îndoială respectarea procedurii de recoltare
În acord cu susţinerile apărării, „judecătorul de cameră preliminară a constatat că din ansamblul dispoziţiilor legale citate rezultă că semnarea procesului-verbal de recoltare de către persoana supusă recoltării, poliţistul rutier şi persoana care a efectuat recoltarea are rolul de a asigura integritatea mostrelor biologice prelevate şi respectarea prevederilor legale privind recoltarea acestora, iar procesul-verbal de recoltare a mostrelor biologice din data de 9 aprilie 2024 nu poartă semnătura inculpatului, fiind semnat doar de către poliţistul rutier şi de medic”.
Cu toate acestea, judecătorul a reţinut că Mladin nu a prezentat argumente de natură să pună la îndoială integritatea mostrelor biologice prelevate ori respectarea procedurii de recoltare, apreciind că în absenţa oricăror elemente care să conducă la concluzia existenţei unor suspiciuni privind alterarea mostrelor biologice recoltate, simpla lipsă a semnăturii inculpatului nu poate atrage constatarea nulităţii actului astfel întocmit.
„Reţinând că trusa standard a fost securizată cu sigiliu, aspect ce rezultă atât din procesul-verbal de recoltare, cât şi din Buletinul de analiză toxicologică, iar inculpatul nu a indicat împrejurări de natură să creeze o suspiciune rezonabilă privind alterarea probelor biologice ori nerespectarea procedurii de recoltare, judecătorul apreciază că au fost oferite suficiente garanţii privind integritatea mostrelor biologice recoltate”, se arată în cele susținute de judecătorul de cameră preliminară, potrivit rejust.ro.
Cu privire la menţiunea „refuz testare aparat Drugtest” efectuată la rubrica „Menţiuni”, judecătorul de cameră reliminară a constatat că aceasta nu produce nicio consecinţă asupra legalităţii recoltării mostrelor biologice şi întocmirii procesului-verbal de recoltare. De altfel, nici apărătorul lui Mladin nu arată în cererile şi excepţiile formulate în ce mod au fost încălcate prevederile legale şi în ce constă vătămarea produsă prin efectuarea acestei menţiuni.
Hotărârea Judecătoriei Arad nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Despre oprirea în trafic a lui Cosmin Mladin și ce a urmat ulterior puteți citi AICI și AICI.
Citește și: VIP-urile Aradului, cu dosarele pentru conducere sub influența substanțelor interzise, în așteptare
Comentariile portalului
Daca urmăriți cu atenție și fără prejudecăți și partizanisme ce se întâmplă acum în jurul lui Nicușor Dan - vezi fotgrafiile trucate publicate (...)
D-le Notaros inca nu am gasit surse serioase sa sustina cele afirmate de dvs despre cuantumul sumelor dar oricum eu ma refeream la transparenta(aia despre cine si cat a (...)
Gadea este un tembel!!