marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Corul sclavilor evrei” pe scările Palatului Cultural. Un protest muzical pașnic al artiștilor Filarmonicii | Foto • Video

    de Tomck@t | 13 aprilie 2021, 12:56 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Artiștii Filarmonicii au ales să nu protesteze ridicând pancarte, mărșăluind pe stradă sau făcând gălăgie (asta dacă nu cumva, pentru unii, muzica clasică înseamnă „gălăgie”). Au ales să își manifeste îngrijorarea față de disponibilizările anunțate de autorități într-un mod pașnic, făcând ceea ce știu să facă cel mai bine: prin muzică. Marți dimineața, pe scările intrării principale în Palatul Cultural, Corul și Orchestra Filarmonicii Arad au interpretat „Corul sclavilor evrei” din opera Nabucco de Giuseppe Verdi, în semn de protest, dar – mai ales – ca un mod de a le mulțumi tuturor celor care s-au arătat solidari cu ei.

    „Am ales astăzi să cântăm pe treptele instituției Filarmonicii, locul pe care noi îl numim «acasă», în semn de mulțumire pentru toți cei care ne-au arătat sprijinul în demersul nostru pentru a salva această instituție”, a declarat, cu lacrimi în ochi și un nod în gât, Bogdan Barbu, artist instrumentist al Orchestrei Filarmonicii. „Peste 6000 de persoane până în prezent au semnat petiția online lansată de noi. Am primit sute de mesaje de susținere din partea iubitorilor de muzică și de frumos. Am simțit sprijinul necondiționat al colegilor din țară și din lume. Ne-am bucurat de atenția și susținerea presei locale și naționale. Am fost surprinși extrem de plăcut de susținerea suporterilor clubului de fotbal UTA. Tuturor, vrem să le mulțumim. Cum altfel, decât dăruind o parte din sufletul nostru, prin muzică. Muzica este ceea ce știm să facem cel mai bine. Muzica ne reprezintă. Trăiește în noi și prin noi. De aceea avem speranța că autoritățile locale vor găsi soluția salvatoare, pentru ca instituția Filarmonicii, prin artiștii ei, să poată oferi în continuare, prin muzică, speranță, bucurie, și să fie o mândrie pentru acest oraș frumos, Arad, atrăgându-și prin aceasta respectele și încrederea miilor de oameni care ne susțin. Dumnezeu să le dea înțelepciune!”, a mai spus artistul Bogdan Barbu.

    „Doresc să mulțumesc pe această cale – cântarea noastră a fost un act de mulțumire – celor care susțin Filarmonica, existența Filarmonicii, în aceste momente grele. I-am avut în spate pe colegii mei și îmi doresc ca mulți ani de acum încolo să fim colegi și să vă bucurăm pe dumneavoastră, publicul arădean. Vă rugăm, ajutați-ne, vă suntem recunoscători, vă iubim!”, a declarat dirijorul orchestrei simfonice, Cristian Neagu.

    În timpul miniconcertului, în spatele jurnaliștilor și-a făcut apariția, pentru scurt timp, directorul Filarmonicii, Doru Orban. A făcut o poză, apoi a dispărut printre mașini, luând direcția biroului său, ocolind mulțimea.

    orban la protest

    „Disponibilizările sau trecerea în șomaj ar fi o tragedie pentru această formație care are o tradiție de peste 70 de ani. Am fi în imposibilitatea de a mai apărea în fața publicului cu orice lucrare, orice opus muzical”, a declarat presei Robert Daniel Rădoiaș, dirijorul corului Filarmonicii. La întrebarea „Ce ar putea face un artist șomer?”, Rădoiaș a răspuns: „Având în vedere că în spatele nostru sunt mulți, mulți ani de pregătire, în acest domeniu al artelor, suntem aproape în imposibilitatea de a ne reorienta, de a ne recalifica”.

    „Toată lumea este foarte tensionată. În toate instituțiile sunt probleme, dar noi suntem deja foarte, foarte puțini în Orchestră și în Cor și dacă mai reducem din ce avem acum, n-o să mai putem funcționa deloc”, a declarat Sergiu Bacoș, artist instrumentist al Orchestrei Filarmonicii.

    Citește și: Cele 22 de personalități ale scenei românești și internaționale care critică planurile primarului Aradului în privința Filarmonicii

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.