Coreea de Nord și Coreea de Sud reiau discuțiile

  de - | 5 ianuarie 2018, 9:00 AM | Internaţional

  0

  (foto: Foto: Guliver/GettyImage)

  Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeană de discuţii, iar întâlnirea a fost stabilită pentru 9 ianuarie, într-o localitate de la frontiera celor două țări, acolo unde a fost semnat și armistițiul după războiul din 1950-1953.

  Anunțul a fost făcut de Ministerul sud-coreean al Unificării, responsabil pentru relaţiile intercoreene. Răspunsul Coreei de Nord a venit prin fax, după ce miercuri cele două capitale au restabilit linia telefonică dintre ele, suspendată din 2016 ca urmare a înrăutățirii relațiilor.

  „Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineaţă un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuţii pentru 9 ianuarie, făcută de Sud”, a declarat pentru AFP un oficial al ministerului, relatează Agerpres.

  Întâlnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor două ţări unde a fost semnat armistiţiul în războiul intercoreean.

  Purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Unificării, Baek Tae-Hyun, a declarat jurnaliştilor că aceste discuţii vor aborda în principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, şi „chestiunea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene”.

  Acest dialog va avea loc după doi ani de degradare a climatului în peninsulă, perioadă în care Phenianul a efectuat trei teste nucleare şi şi-a sporit numărul încercărilor de lansare a rachetelor balistice.

  În prezent, regimul nord-coreean afirmă că şi-a atins obiectivul militar, acela de a fi în măsură să ameninţe cu lovituri nucleare întreg teritoriul continental american.

  Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a folosit, luni, de mesajul său de Noul An pentru a întinde o mână Seulului, care a răspuns propunând organizarea pe 9 ianuarie de discuţii la înalt nivel la Panmunjom.

  Între timp, cele două state coreene şi-au repus în funcţiune, miercuri, legătura lor telefonică, tăiată din 2016.

  Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul au convenit joi seara să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, un semnal de aplanare a tensiunilor dat regimului nord-coreean

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.