Probleme în „paradisul” politic din Lipova: Mircea Jichici și-a dat demisia din funcția de city manager

  de Mihai Todoca | 4 octombrie 2022, 12:51 PM | Politikos

  2

  De numele lui Mircea Jichici se leagă nu doar incompatibilitatea declarată de ANI în 2016, ci și două mandate de primar la Lipova. Nu au fost trei deoarece la ultimele alegeri din 2020, Tribunalul Arad i-a retras dreptul de a candida din cauza problemelor juridice pe care le-a descoperit ANI (legea prevede că o persoană găsită în incompatibilitate de ANI nu mai poate ocupa o funcție publică trei ani de zile, în cazul fostului primar fiind vorba de „anul de grație 2023”).

  De altfel, Jichici a fost cel care l-a ales și l-a girat pe actualul primar Florin Pera, cel care, „de mânuță” cu edilul incompatibil, a câștigat alegerile din localitate. Normal, după ce a fost ales, Pera l-a desemnat pe Jichici city manager  al Lipovei, o funcție care nu este vizată de legile incompatibilității. Nu e ceva nou, s-au mai văzut și alte cazuri.

  Dar, surpriză mare! Pare că dragostea dintre cei doi, Pera și Jichici, a murit. De ce? În urmă cu 15 zile, Mircea Jichici și-a dat demisia din funcția de city manager. Despre actul lui Jichici, primarul a comentat pentru Special Arad: „Știam că își va da demisia. Din ce am înțeles a fost la recomandarea medicului său. A acuzat niște probleme de sănătate și astfel… Însă avem deja un nou city manager, Adrian Antoche. E din interior, adică din aparatul de specialitate. Nu am dorit să încărcăm bugetul cu o nouă angajare”, ne-a declarat edilul.

  Ei bine, Antoche este probabil mărul discordiei în toată această poveste, nefiind deloc exclusă ipoteza ca relațiile acestuia cu anumiți membri ai conducerii organizației județene a PSD Arad, implicit susținerea de care se bucură, să-l fi împins pe Jichici să demisioneze. Antoche chiar a fost în cărți să fie desemnat candidat al PSD la Primăria Lipova, în 2020, doar că atunci s-a opus… Mircea Jichici.

  Pentru Special Arad, fostul primar și city manager a comentat: „Da, mi-am dat demisia. ȘI din motive de sănătate. Nu m-a nemulțumit nimic, atât că am și eu o vârstă și mi-a ajuns. Deocamdată nu mă gândesc să candidez din nou la primărie. E mult, e prea mult. Mai sunt doi ani, ați văzut cum e în ziua de astăzi, nu știi ce îți rezervă viitorul. Cu sănătatea cum sunt… nu cred că e cazul să ne gândim așa departe. Domnului Adrian Antoche îi doresc mult succes, și cum i-am spus și domnului primar, le stau la dispoziție oricând. Dacă e ceva pentru Lipova, cu tot dragul”. 

  Pentru noi, acel „Și” rostit de fostul city manager spune multe. Și poate că în viitorul nu foarte îndepărtat o să aflăm adevărul despre ce s-a întâmplat. Pe de altă parte, aflăm că liberalii își freacă mânile de fericire că omul cotat cel mai bine în sondajele din Lipova, Mircea Jichici, pleacă de lângă primar. Și nu credem că ar fi exclusă o încercare a PNL de a-l înregimenta pe Jichici.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Asa e cand te grabesti sa dai o stire “la cald” si nu verifici istoria si legislatia…Jichici a fost in “conflict de interese”, nu in incompatibilitate, iar termenul de city manager inseamna altceva, functia de fapt este de “administrator public”. Avem suficiente cuvinte in limba romana, ca sa nu trebuiasca sa folosim termeni bombastici

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Se afla în stare de incompatibilitate pentru a candida pentru o funcție publică, din cauza conflictului de interese pentru care fusese condamnat., asta este destul de clar. Apoi, sentința nu îi permitea de a fi ales pe o funcție asemănătoare, nicidecum de a fi pus în funcția de city manager. Că legea nu este definită clar și lasă loc de interpretări…(vezi cele două decizii care se contrazic), nu comentez. Acum că nu i-am spus „administrator public” ci „city manager”, nu văd să fie o problemă foarte mare. Pe același considerent expus de dvs, ar trebui să renunțăm a mai spune „secretar” și să reîncepem să folosim „logofăt”. O limbă evoluează…

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.