Ultimul control la frontiera Nădlac II. Momentul intrării României în Spațiul Schengen (Video)





31 decembrie 2024 a fost ultima zi în care cei cărora au tranzitat frontiera cu Ungaria sau Bulgaria le-au fost controlate actele de către polițiștii de frontieră. Din 1 ianuarie 2025 România a intrat în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, primii care au tranzitat, în mod liber, frontiera româno-maghiară, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, fiind șefii celor două poliții de frontieră: chestorul principal de poliție Cornel Laurian Stoica și general-locotenent de poliție Janos Balogh. În fapt, cei doi au fost și ultimii pentru care au fost oficiate vechile proceduri de verificare la intrarea în România.
„În Vama Nădlac II – Autostrada A1 – cel mai tranzitat punct de trecere al frontierei terestre către Ungaria, inspectorul general al Poliției de Frontieră din România, chestorul principal de poliție Cornel Laurian Stoica, l-a întâmpinat pe omologul său maghiar, inspectorul general al Poliției Ungare, general-locotenent de poliție dr. Janos Balogh, cei doi comandanți fiind ultimele persoane pentru care au fost oficiate vechile proceduri de verificare la intrarea în România, înainte de ridicarea controalelor de frontieră.
Momentul încetării controalelor sistematice la frontiera cu Ungaria a fost marcat, în mod simbolic, prin intonarea imnurilor naționale ale României și Ungariei, precum și a imnului Uniunii Europene, de către o fanfară, parte a delegației maghiare.
După ora 00:00, șefii celor două poliții de frontieră au tranzitat primii, în mod liber, frontiera româno-maghiară, ridicând în mod simbolic fosta barieră”, a transmis Instituția Prefectului – Județul Arad.
La eveniment a participat și prefectul județului Arad, Toth Csaba, alături de comandanții celorlalte structuri județene ale Ministerului Afacerilor Interne.
„Trăim momente cu adevărat istorice, ale căror însemnătate va fi înțeleasă pe măsură ce ne vom vedea beneficiile circulației libere a persoanelor și mărfurilor spre vestul Europei. Zilele următoare, la finalul minivacanței, sutele de mii români care vor tranzita Nădlac II nu vor mai pierde zeci de minute la vamă, iar șoferii camioanelor vor scăpa de asemenea, de corvoada așteptărilor lungi, chiar de peste 24 de ore.
Dincolo de aceste efecte concrete, aderarea la Spațiul Schengen reprezintă un semn de încredere și solidaritate între națiunile europene. Felicit toți oficialii români și europeni care au contribuit decisiv, de-a lungul anilor, la realizarea acestui obiectiv de țară. În final aș dori să transmit la mulți ani cu sănătate tuturor arădenilor și să avem un 2025 cu multe bucurii și realizări în plan personal și profesional. Putem spune că am început cu bine anul, prin concretizarea unuia din cele mai evidente beneficii ale calității României de membru al Uniunii Europene ”, a declarat prefectul Toth Csaba.
Zilnic, în anul 2024, frontierele interne ale Românei au fost tranzitate în medie de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane. Cele mai tranzitate punctele de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II de la frontiera cu Ungaria și Giurgiu-Ruse la frontiera cu Bulgaria.
Nădlac II este tranzitat în medie de 9.500 persoane și 4.870 mijloace de transport, dintre care peste 2.500 de camioane în fiecare zi. În timp ce prin PTF Giurgiu trec în medie 10.500 persoane și 5.000 de mijloace de transport pe zi, dintre care 2.400 camioane.
Citește și: Șase incendii în seara de Revelion și în prima oră din Anul Nou, în Arad
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)