vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria Arad: „Acțiunile de dezinsecţie continuă în municipiu!”

  de Special Arad | 22 mai 2024, 8:01 PM | Administraţie | Știri Arad

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Comunicat. Primăria Municipiului Arad reamintește cetățenii orașului că, până în 25 mai 2024, sunt programate în continuare activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

  Se are în vedere aplicarea a trei tipuri de tratamente:

  – tratament chimic antilarvar (delarvizare);

  – tratament chimic terestru/spatial împotriva țânțarilor adulți, al doilea în anul acesta;

  – tratament împotriva căpușelor.

  Tratamentele de dezinsecţie vor debuta cu un tratament terestru antilarvar (delarvizare), mai exact o acţiune privind distrugerea şi prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special ţânţari) și se va desfășura pe timp de zi, începând cu ora 06:30 până la finalizare.  Acest tratament se va aplica prin pulverizare în sistem (U)LV/atomizare manuală/cu echipamente specifice, pe zonele/fâșiile de pe malurile Râului Mureș, de la malul lacurilor (Pădurice -Lac), a bălților temporare și/sau permanente, a canalelor deschise (Mureșel, Ier, Țiganca), parcuri și zone de agrement cu vegetație, terenuri virane și în general toate zonele umede cu vegetație de pe raza Municipiului Arad.

  Tratamentul terestru (spațial) împotriva țânțarilor adulți, se va desfășura numai pe timp de noapte, în interval orar 21:30- 05:00, în zonele cu vegetație: spațiile deschise aparținând domeniului public și privat al municipiului (parcuri, spații verzi, maluri de lac și alte asemenea, prin termonebulizare); spațiile deschise ale persoanelor fizice și juridice, de pe toate aliniamentele stradale, adiacent acestor spații, cu utilaje adecvate, prin pulverizare în sistem ULV -cu echipamente de mare capacitate, generatoare de ceață rece (Elite 34s.-300)/atomizare manuală.

  În același interval de timp se va aplica și tratamentul terestru împotriva căpușelor, în zonele verzi din parcuri, zone de agrement precum și în zone reclamate ca fiind posibile focare.

  Produsele folosite sunt: Deltatim Plus (pentru tratamentul împotriva căpușelor) și Vectobac WG (pentru tratamentul antilarvar) și Cymina® Ultra  (în activitatea de dezinsecţie terestră pentru combaterea ţânţarilor adulţi). Aceste substanțe nu prezintă niciun pericol pentru populație, animale domestice/sălbatice și nici pentru mediu, ambele substanțe fiind avizate de Ministerul Sănătăţii.

  Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor adulți pentru a evita eventualele incidente neplăcute.

  Crescătorii de albine sunt rugaţi să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire. În caz contrar, Primăria Municipiului Arad şi operatorul economic contractat pentru aceste servicii sunt absolviți de orice responsabilitate.

  În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.

  Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecție trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecție în spaţiile deschise pe malurile apelor, în depozitele de anvelope uzate, subsolurile de la blocuri etc, în perioada de desfăşurare a acţiunilor de dezinsecție efectuate pe domeniul public şi privat”, transmite Primăria.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.