sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Construcția ilegală de la Trei Insule, demolată! Reprezentanții Primăriei Arad au pus-o la pământ pe banii proprietarului

  de Andreea Daniela B. | 30 octombrie 2020, 2:55 PM | Investigaţii | Știri Arad

  6

  TITLU INIȚIAL  Povestea unei construcții ilegale, făcută pe pământul Primăriei Arad, sub „ochii” primarului, dar care n-a fost oprită de nimeni: „Vă dau foc la cabane dacă nu mă lăsați în pace!”

  Insula Mureș din Arad, cunoscută și ca „Trei Insule” este populată de cei care vor să stea departe de aglomerația orașului. Lucrurile de obicei nu se arată prea agitate, dar din când în când se întâmplă câte ceva care încinge spiritele. În cazul de față este vorba despre o cabană care s-a înalțat de la o zi la alta și pare că nimeni nu îi oprește pe muncitori, cu toate că vorbim despre o construcție ce se demarează pe pământul primăriei (conform C.F.). Mai mult de atât, tot scandalul a pornit de la faptul că cel care construiește acolo și-a amplasat cabana fix sub cablul ce alimentează cu curent toată insula și are un comportament agresiv care i-a deranjat extrem de tare pe „vecini”.

  Astfel, 55 de persoane care locuiesc pe insulă au semnat o sesizare care a ajuns la Primăria Municipiului Arad și prin care aceștia au încercat să explice problema de pe insulă. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat foarte mult însă lucrările au continuat și restul proprietarilor nu au înțeles cum se poate așa ceva din moment ce nu există acte care să ateste că acea porțiune de pământ este pe numele celui care s-a apucat de construit.

  Citește și Primarul samaritean și amicul cu milioanele – culisele unei afaceri penale (I)

  Vom începe cu sesizarea înaintată de comunitatea de locatari către Direcția Generală Poliția Locală Arad, Inspectoratul Județean în Construcții Arad, Enel Arad și Compania de Apă Arad

  „Prin prezenta vă aducem la cunoștintă că la Insula Mureș, pe aleea 3, a fost descărcat un camion de lemne în data de 04.08.2020 (fără acte de proveniență!?) și se construiește o cabană pe terenurile identificate în prin CF 354875 și 3544876 Arad, Cad: 6040 și 6041, nr. Top: 6817/a/1/1/4/1 și 6817/a/1/1/4/2, terenuri proprietate publică a Municipiului Arad, fără a avea un drept real asupra acestor terenuri și fără autorizație de construire. 

  În data de 17.08.2020 am depus o sesizare în format electronic la Primăria Municipiului Arad înregistrată cu nr. 57738 prin care am sesizat aceste aspecte. La data de 31.08.2020 un echipaj al Poliției Locale Arad a efectuat o verificare pe teren, au constatat realizarea unei fundații din beton armat și au întocmit proces verbal de constatare și sancționare a constavențiilor (…), lucrările au continuat să avanseze împotriva măsurilor de oprire a șantierului și aducerea terenului la stadiul inițial (…). Construcția se află sub rețeaua electrică, putând să o afecteze și să provoace avarii majore rețelei. De asemenea au fost realizate și două cămine posibil pentru branșarea ilegală la rețeaua de apă.”

  După cum spuneam, poliția a fost la locul precizat imediat ce s-a făcut sesizarea și l-a amendat pe constructor, semn că lucrurile stau exact așa cum au fost povestite de ceilalți de pe insulă.  

  Conform procesului verbal întocmit de polițiști, aceștia au fost în locul indicat în sesizare și au constatat că acolo, într-adevăr, exista o fundație de beton armat, că s-a construit fără autorizație și l-au amendat pe proprietar cu suma de 1.000 de lei, iar după aceea trebuia să se readucă terenul la starea inițială.

  „În urma sesizării dvs., în format electronic, înregistrată la Direcția Generală Poliția Lcală Arad, zona 3 Insule, s-a constatat realizarea unei fundații din beton armat, având dimensiunile de 8x8m. Vă aducem la cunoștință că lucrările au fost executate de investitor, fără autorizație de construcție, contrat prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fapt pentru care acesta a fost sancționat cu 1.000 de lei amanedă contravențională (Proces verbal de constatare și sancționare a constravențiilor nr. 1.956 din 27 august 2020, încheiat de Primăria Municipului Arad).”

  Proprietarul a fost amendat și, teoretic, pământul trebuia adus la forma inițială pentru că nu avea niciun drept să construiască acolo și totul trebuia să revină la normal. Ei bine, ce să vezi? Construcția a continuat și s-a înălțat frumos și repede, deci amenda aceea „fabuloasă” nu a încetinit procesul chiar deloc, ba chiar pare că l-a accelerat. Cum a decurs construcția în continuare?

  Ei bine, revenind la primele zile de cnstrucție, mai exact la ziua de 14.08.2020, pozele de la fața locului indicau faptul că acolo urmează să se construiască ceva, lemnele apărând pe terenul, fix sub firele de curent. De aici a plecat sesizarea celor de pe insulă pentru că era un loc nepotrivit pentru o cabană făcută complet din lemn. În data de 31.08.2020 polițiștii au fost la fața locului, pozele din acel moment arătând cum construcția mergea bine, fundația fiind pregătită pentru pasul următor.

  Mergem mai departe și ajungem în data de 04.09.2020 când lucrările au avansat și construcția prindea contur. În fotografii se pot observa două rânduri de bolțari care te ajutau să îți faci o imagine pentru ceea ce urmează, delimitarea spațiului fiind foarte clară în acest punct. O zi mai târziu, 05.09.2020, au început și săpăturile la cele două canale care urmau să fie folosite, cel mai probabil, pentru branșarea la rețeaua de apă. Ilegal? Normal, căci nu era pământul lor, culmea era să aibă voie să își tragă apă într-o casă care nu are ce căuta acolo.

  În fotografiile din 13.09.2020 se poate observa din nou căminul de apă, dar și pereții clădirii. Meseriașii nu s-au oprit din lucru și au reușit să ridice pereții, astfel fiind cu un pas mai aproape de finalizarea lucrărilor, iar până în 26.09.2020 deja era clar unde urmau să fie amplasate geamurile și ușa. În 03.10.2020 constructorii au trecut la acoperiș, au apă, au rețeaua de curent, iar o săptămână mai târziu, în 10.10.2020 acoperișul a fost construit complet.

  insula mures

  Și-a construit casă deci, dar n-a fost lăsat în pace pentru că ceilalți proprietari „se tot băgau în seamă”. Aceștia au fost supărați pentru că se construia acolo și proprietarul cabanei știa clar cine îi pune bețe în roate mai ales că au avut câteva schimburi de replici. Și, ca să fie tabloul complet, schimbul de replici s-a lăsat și cu câteva amenințări pentru proprietarii din zonă.

  Am discutat la telefon și cu cel care a depus sesizarea, Alexandru Puticiu. Acesta ne-a povestit puțin cum stau lucrurile acolo și cum a decurs dialogul între proprietarii din zonă și cel care construiește ilegal. Cel mai interesant lucru pe care l-a spus proprietarul neautorizat este că „le va da foc la cabane dacă nu îl lasă în pace”.  Se pare că acesta ar fi adus lemnul de la o altă construcție și s-a pus pe treabă de la o zi la alta fără să se mai complice cu acte. Le-a comunicat celor din jur că nu este interesat de sesizările lor și a continuat să-și vadă de treabă. Cât despre aceste amenințări a fost înaintată și o plângere, dar care a fost retrasă ulterior pentru a nu se mai agrava conflictul, cel care a depus plângerea sperând că se va rezolva pe altă cale problema cu construcția ilegală.

  Reprezentanții Companiei de Apă au fost la fața locului pentru că, după cum scriam mai devreme, constructorul și-a făcut și două cămine de apă pe care să le folosească la branșare și care să le ofere acolo pe insulă un trai cât mai bun.

  În data de 8 octombrie 2020 reprezentanții de la Compania de Apă Arad au mers la cabana proaspăt construită ca să vadă cum stau lucrurile în ceea ce îi privește pe ei. Aceștia au verificat starea lucrării ce ține de ramura lor și anume căminele de apă. Au constatat că branșarea ar fi ilegală și pentru că proprietarii nu erau acasă au lăsat un bilet pe ușă în care le semnala acestora faptul că „Ați executat căminul de branșament fără a avea aviz de la Compania de Apă Arad. Întrucât nu ați fost prezent la momentul constatării, vă solicităm ca în termen de 5 zile de la data prezentei să vă prezențati la sediul S.C. Compania de Apă Arad S.A., din Arad, strada I. Alexandru, nr. 2-4, la Biroul de Constatarea și Control pentru a clarifica cele constatate mai sus. În caz contrar se va sista serviciul de alimentare cu apă potabilă”.

  bransament

  Construcția este ilegală pe un pământ care aparține Primăriei Arad și acum are și apă, tot ilegală, dar nici cu curentul nu stau mai rău că doar le trece firul prin curte. După toate aceste constatări aveam nevoie și de declarațiile celor de la primărie ca să înțelegem de ce acesta a continuat nederanjat lucrările.

  În mod normal, nimeni nu are voie să construiască unde îl taie capul, dar uite că la Arad se poate și cei din primărie nu fac nimic pentru a opri acest lucru, mai ales că este vorba despre o bucată de pământ care le aparține. Deci, ori au intrat în legalitate prin niște acte de închiriere (?), lucru greu de crezut dar nu imposibil, ori fiecare face ce vrea căci polițiștii locali nu au timp să se ocupe de asemenea verificări. 

  Am așteptat totuși răspunsurile reprezentanților primăriei, dar nimic, de zile bune. Am fost anunțați la începutul săptămânii că se lucrează la acele răspunsuri la sediul Poliției Locale pentru că ei trebuia să fie în teren și să facă verificări. N-am primit nimic, dar revenim ulterior cu completări dacă cineva se va obosi să ne și răspundă. Până atunci am aflat că săptămâna trecută au oprit lucrările, dar autoritățile nu au fost văzute prin zonă, deci probabil oamenii și-au terminat treaba pentru moment, sau cine știe…

  Întrebările noastre, în cazul în care ne-a dispărut cererea făcută, le lăsăm și aici:

  1. Polițiștii locali au făcut și alte verificări după ce în data de 31 august 2020 au întocmit un proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr 1.956?

  2. De ce lucrările au continuat și după ce s-a întocmit procesul verbal dacă acestea erau ilegale?

  3. Câte verificări au fost făcute în total la adresa menționată în sesizare?

  4. Proprietarul a reușit să intre în legalitate?

  5. Lucrările sunt aproape finalizate, va fi demolată cabana din moment ce proprietarul a construit pe un teren care nu îi aparține? Dacă da, când se va întâmpla acest lucru?

  6. Dacă nu se recurge la demolare, care este următoarea soluție?

  7. Când merge primarul Bibarț pentru a-și filma „rondul se seară” în zona despre care vorbim?

  UPDATE:  După luni de zile în care s-au făcut sesizări și după ce în mediul online a apărut o știre Special Arad au fost luate măsurile legale. Astăzi, 30 octombrie 2020 a început demolarea cabanei care a fost ridicată ilegal la Trei Insule. Acest lucru ne-a fost adus la cunoștință și nouă printr-un comunicat.

  „Reprezentanții Primăriei Municipiului Arad, secondați de polițiști locali, au procedat, în data de 30.10.2020, la demolarea unei cabane executată fără autorizație de construire, pe Insula Mureș.
  Executarea fundației din beton armat a fost constatată de către polițiștii locali din Serviciul Disciplina în Construcții încă din luna august, investitorul fiind sancționat contravențional cu suma de 1.000 lei. Pe lângă amendă, s-a interzis continuarea lucrărilor, desființarea celor deja existente și aducerea terenului la starea inițială.

  Cu toate măsurile dispuse, verificările ulterioare întreprinse de polițiștii locali au evidențiat avansul permanent al construcției, motiv pentru care, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad referitor la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 24, lit. b) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

  Deoarece persoana care a inițiat lucrările nu a respectat angajamentul de a desființa prin mijloace proprii construcția, Direcția Edilitară din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, a trecut la dezafectarea cabanei, pe cale administrativă, pe cheltuiala contravenientului, conform dispozițiilor actului normativ menționat. Totodată, a fost dispusă aducerea terenului la starea inițială. Operațiunea a fost asigurată, din punct de vedere al ordinii și liniștii publice, de două echipaje ale poliției locale, care au prevenit noi ingerințe de natură a întârzia ori bloca dezafectarea”.

   

  WhatsApp Image 2020 10 30 at 14.32.32

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Despre țiganii din ALFA,de pe str.B.Lăutaru nimic?Și ei au ridicat construcții fără forme legale,terorizează un cartier întreg si nimeni nu se sesizează?Inspectoratul în construcții ce opinie are?Sau ei pentru că nu muncesc și nu plătesc impozite au mai multe drepturi decât plătitorii de taxe și impozite?

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.