joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ce lucrări are programate Consiliul Județean Arad în prima jumătate a anului 2024

  de Mihai Todoca | 6 februarie 2024, 8:06 PM | Administraţie

  1

  Anunțat deja de la începutul anului, bugetul Consiliul Județean Arad este unul care a depășit borna de un miliard de lei o mare parte din bani (72.67%) fiind preconizați a fi cheltuiți pe capitolul investiții.

  În cifre și procente, bugetul Județului pentru investiții în domeniile mari este împărțit astfel:

  transport -478,3 milioane lei (58,45%), sănătate- 261,6 milioane lei (32%), învățământ special 47 de milioane lei (6%), cultură- 24 de milioane lei (3%), iar la asistență socială – 2,55 de milioane lei (0,31%), diferența de 0,24 % din sumă fiind alte priorități ale CJA-ului.

  Înainte de ședința de azi, conducerea împreună cu directorii departamentelor CJA a susținut o conferință de presă în care subiectul a fost bugetul.

  Ce se face în prima jumătate a anului 2024

  Având în vedere că în anii trecuți un număr destul de mare de kilometri au trecut din patrimoniul CJA în patrimoniul diverselor UAT-uri, așa cum era și de drept dealtfel acestea neîndeplinind calitatea de drumuri județene ele fiind comunale, l-am întrebat pe vicele Răzavn Cadar dacă au mai rămas și alte secțiuni de drum care vor „pleca” din patrimoniul județului în cele ale diverselor UAT-uri.

  Acesta ne-a spus că s-a făcut o evaluare a tuturor drumurilor județene car nu corespund criteriilor de drum județean și că sunt în discuții pentru a le ceda. Un exemplu ar fi un drum care trece printr-un fond forestier și leagă Valea Mureșului de Tauț care ajunge până în Conop.

  „O altă bucată de drum este în satul Neudorf, un alt drum la Hălmăgel, mai sunt câteva de transferat și sper ca anul acesta să reușim să le transferăm”, ne-a declarat Răzvan Cadar, vicele CJA fără a ne menționa mai exact câți kilometri mai au de transferat.

  Fiind obișnuiți cu contestațiile firmelor care pierd la licitațiile lansate de CJA, și având în vedere ultimele proiecte anunțate de Județ, l-am întrebat pe președintele Iustin Cionca, care ar fi proiectele care vor ajunge să fie date efectiv în lucru în prima jumătate a anului. Acesta ne-a spus că tocmai acest lucru îl împiedică să ne dea un răspuns concret, însă ne-a spus că lucrările la sediul Serviciului de Medicină Legală, dacă totul decurge normal, sunt așteptate să înceapă anul acesta.

  În primele șase luni ale lui 2024, CJA se axează pe finalizarea drumurilor începute deja: Nădab-Socodor, Mâsca-Măderat, Lipova-Șiștarovăț (acesta însă este preconizat a fi finalizat abia la sfârșitul anului 2024), Centura Aradului stă mai bine aceasta având un stadiu de realizare de 20%, iar constructorul, după cum ne-a menționa Iustin Cionca, preconizează că va finaliza proiectul anul acesta (termenul fiind de 1 un și jumătate), urmând ca drumul Șicula-Șeleuș să intre în lucru , dar doar în parte a doua a anului.

  Care este situația Spitalului Municipal

  Deschiderea ofertelor a avut loc în 31 ianuarie și se află în evaluare etapa I din reabilitarea și renovarea energetică moderată a clădirii principale (demisol, acoperiș) și reabilitarea clădirii mici care se află la intrare (un corp administrativ care va avea și o componentă tehnică). Ordinul de începere a lucrărilor ar fi , cel mai optimist în luna iunie, dar acest termen ține și de existența contestațiilor la desemnatea câștigătorului licitației.

  Tot în etapa imediat următoare Biblioteca Județeană va intra în procedura de achiziție publică pentru lucrările de reabilitare.

  „În cadrul cheltuielilor de capital, sume importante merg către Sănătate: Renovarea Energetică a două clădiri de la fostul Spital Municipal (8 milioane lei), amenajarea Secției de Oncologie (926.000 lei), documentații pentru secțiile de Radioterapie (158.000 lei), Psihiatrie (804.000 lei), Medicină Legală (1.181.000 lei), Cardiologie (641.000 lei), dar și pentru aparatura medicală achiziționată în leasing (900.000 lei).

  Pentru alte achiziții sau documentații pentru Spitalul Județean au mai fost alocate 3.961.000 lei, iar pentru Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș alte 249.000 lei. În fine, și noul Complex Matern beneficiază de aproape 11milioane de lei, pentru continuarea proiectului”, se arată în comunicatul CJA.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.