Consilierii au „rearanjat” bugetul Aradului. Banii către UTA, promiși în campania electorală, au fost amânați

  de Raluca Medeleanu | 30 septembrie 2020, 3:11 PM | Administraţie

  5

  Prima ședință de Consiliu Local Municipal de după alegeri a presupus, printre altele, și supunerea la vot a rectificării bugetare. Astfel, consilierii au aprobat alocarea de bani pentru domeniile „educație” și „sănătate”, dar și tăierea anumitor fonduri din domeniul „culturii”, „asistenței sociale” și „dezvoltării publice”. „Soarta” banilor pentru UTA și FCC Baschet Arad (fosta ICIM) rămâne în aer.

  Trebuie menționat de la început că în componența Consiliului Local Municipal sunt în continuare vechii consilieri, întrucât încă nu a avut loc învestirea celor noi, de pe noile liste votate la alegerile locale, eveniment pentru care încă nu avem o dată exactă, se știe doar că va avea loc cândva în săptămânile viitoare.

  Revenind la proiectul de rectificare a bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2020, acesta a fost planificat pentru ordinea de zi a ședinței în cauză încă din 24 septembrie. Prin aprobarea lui, Spitalul Județean Arad va primi încă 44.000 lei pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de Covid-19, iar cinci școli arădene primesc la rândul lor mai mulți bani. Este vorba despre Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, care primește 92.000 lei pentru mobilier școlar, Liceul Național de Informatică Arad, care primește 34.000 lei pentru rețeaua de internet și pentru mobilier, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, care primește 19.000 lei pentru achiziționarea, service-ul și verificarea stingătoarelor, respectiv Colegiul „Csiki Gergely”Arad, care primește 25.000 lei pentru „bunuri și servicii”.

  Pe de altă parte, se taie banii destinați ajutoarelor sociale (13.000 lei), pentru a fi redirecționați către cumpărarea unui program informatic care să țină în evidență tichetele educaționale.

  Alți bani „redirecționați” sunt la Capitolul „Cultură, Recreere și Religie”, unde suma se majorează cu 6.000.000 lei pentru sport, la Centrul Municipal de Cultură Arad, dar se taie banii care erau destinați unor evenimente culturale pentru a fi folosiți pentru serviciile de pompieri. Evenimentele care rămân astfel fără finanțare sunt: ediția a XXI-a a Festivalului Euromarionete (-125.000 lei), diferite concerte planificate în aer liber (-100.000 lei) și finanțarea pentru participările la festivaluri internaționale (-100.000 lei).

  Cu toate acestea, deși consilierii au votat în unanimitate această rectificare, ei au hotărât totuși retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de Hotărâre, prin care UTA și FCC Baschet Arad chiar ar fi putut să și primească acești bani.

  Potrivit viceprimarului Bulbuc, măsura are de a face cu o notificare prin care Consiliul Concurenței le interzice să facă acest lucru (vom reveni cu un articol mai amplu pe acest subiect).

  Mai multe proiecte rămân fără bani. Podul de la Trei Insule rămâne și el fără bani, după ce tocmai i-a „primit” în această vară

  Alte tăieri de bani au fost votate pentru mai multe proiecte din municipiul Arad, dintre care menționăm doar câteva: „Modernizare și extinderea sistemului de iluminat public în Municipiul Arad” (-6.000.000 lei), documentația pentru înlocuirea și modernizarea elementelor de joacă din parcuri (-80.000 lei), „Asigurarea de utilități (apă, canal) și drumuri în Zona Industrială Nord Arad-Extindere” (-357.000 lei), „Studiu de fezabilitate Amenajare toalete publice în municipiul Arad, 5 locații” (-20.000 lei),  documentația pentru închiderea platformelor gospodărești (-160.000 lei), „Studiu de fezabilitate- Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș” (-20.000 lei), „Stații de încărcare pentru autovehicule elecrice” (-165.000 lei) și „Reabilitare rampe și scări de acces pe digul Mureșului în Municipiul Arad” (-18.000 lei).

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. “Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, care primește 19.000 lei pentru achiziționarea, service-ul și verificarea stingătoarelor” Serios??? de banii aia cumperi 200/300 instinctoare. Despre ce dracu vorbim? E rasplata pentru neoprostestanti pentru ca au pus stampila unde trebuie?

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. V-am avertizat! De ce nu se iau în regim de urgență următoarele măsuri!?
   Doborârea sateliților 5 g cu antiaeriana
   Înființarea de lagăre dotare cu crematorii pentru suspecții de covid
   Carantină totala,nu pe localități,ci pe străzi,sa nu au voie sa părăsești strada ta
   Interzicerea de a ieși afară cu excepția a 30 minute la doua săptămâni
   Obligativitatea vopsirii ferestrelor in negru
   Interzicerea circulației pe timp de noapte
   Oprirea energiei electrice deoarece virusul se răspândește și prin tv,radio,etc
   Obligativitatea purtării de echipamente de protecție și în locuință și de a sta cu ferestrele închise și departe de ele
   Executarea pe loc respectiv incinerarea celor ce încalcă legile scrise mai sus deoarece există riscul de a fii reânviati de către trenul negru cu locomotiva galbenă
   Înființarea unor unități secrete speciale care sa depisteze pe cei reânviati și microcipați 5 g in trenurile negre cu locomotiva galbenă deoarece ei răspândesc virusul fiind zombie
   Pentru că nu va mai fii curent electric informarea populației să fie făcută la ore fixe prin megafoane
   Realizarea unui sistem de apărare interplanetar pentru oprirea flotei extraterestre ce se apropie de Terra. Deja au avut loc primele desanturi, in unele orașe se dau lupte grele
   Voi reveni

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.