marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Conflict de muncă la nivelul tuturor instituțiilor din subordinea Ministerului Finanțelor, inclusiv la Arad

  de Raluca Medeleanu | 30 august 2023, 11:02 AM | Administraţie

  0

  protest spontan la ANAF Arad

  După o serie de proteste spontane, care au survenit la sediile instituțiilor Finanțelor din țară, inclusiv din Arad, negocierile dintre sindicaliști și Ministerul Finanțelor tot nu au ajuns la un consens. Astăzi, Sindicatul Național de Finanțe Publice informează că a luat decizia, ca atare, să declanșeze conflict de muncă la nivelul tuturor instituțiilor din subordinea ministerului.

  „Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, prin Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – organizaţie sindicală la care este afiliat, a hotărât declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia, şi anume: Aparatul Propriu al Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală  – ANAF (aparat propriu cu instituțiile din subordine: Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – DGAMC și Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB, Oficiul Național Pentru Achiziții Centralizate – ONAC, Autoritatea Vamală Română – AVR, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN şi Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar – ASPAAS.

  Conflictul de muncă a fost declanşat ca urmare a neidentificării şi neimplementării unor soluţii reale, concrete la revendicările salariaţilor. Mai exact, urmare a  ȋntâlnirii cu Ministrul Finanțelor din data de 11.08.2023, au fost convenite unele aspecte consemnate ȋn procesul verbal încheiat în aceeași dată. ulterior ȋnsă aceste revendicări nu și-au găsit rezolvarea”, transmite Sindicatul într-un comunicat de presă.

  Sindicatul Național de Finanțe Publice: „Nu mai există nicio speranță de soluționare a problemelor din sistem”

  Sindicatul își exprimă pe această cale dezamăgirea față de reacția Ministerului Finanțelor, considerând că nu există vreo șansă de a rezolva problemele din cadrul sistemului. Acesta este și motivul pentru care a fost declanșat conflictul de muncă.

  „În consecinţă, FNSA a sesizat Ministerul Muncii despre declanşarea conflictului de muncă, a solicitat ca acesta să-şi exercite rolul de mediator prin organizarea procedurii de conciliere, conform legii, şi a transmis notificari privind declaşarea conflictului catre toate instituţiile menţionate mai sus.

  Menţionăm că, în această perioadă salariaţii Ministerului Finanţelor şi ai instituţiilor subordinate acestuia participă la acţiuni de protest spontane, în care îşi arată nemulţumirea faţă de modul în care Guvernul României înţelege să le respecte activitatea, atât în ceea ce privește salarizarea, cât şi al relaţiilor de muncă, protecţia împotriva abuzurilor, asigurarea unor condiţii de muncă decente şi a unei infrastructuri informatice performante. Cu toate acestea, finanţiştii îşi striga nemulţumirile pe perioade limitate de timp, încercând să nu perturbe activitatea instituţiei. Toate aceste semnale de alarmă au fost şi sunt însă ingnorate de către reprezentanţii Guvernului României, care în prezent refuză să-şi asume propriile angajamente.  

  Prin urmare, nemaiexistând nicio speranţă că există cu adevărat intenţia de a soluţiona problemele cumulate în sistem, SindFISC, prin FNSA, a decis declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia.

   În cazul în care revendicările salariaţilor din finanţe, asumate spre rezolvare de către Ministrul Finanţelor în cadrul întâlnirii din data de 11.08.2023, nu vor fi solutionate, conflictul de muncă va urma toţi paşii legali pana la greva generală, aceasta din urmă având ca efect blocarea activităţii în sistemul de finanţe pe termen nelimitat”, a mai transmis Sindicatul.

  Despre declanșarea unui conflict de muncă

  Potrivit avocatnet.ro, Conflictul colectiv de muncă este conflictul de muncă ce intervine între angajați și angajatori având ca obiect începerea, desfășurarea sau încheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de muncă. Dreptul angajaților de a declanșa conflicte colective de muncă în legătură cu începerea, desfășurarea și încheierea negocierilor contractelor colective de muncă este garantat de lege.

  Conflictele colective de muncă pot fi declanșate dacă angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat; dacă angajatorul sau organizația patronală nu acceptă revendicările formulate de angajați; sau dacă părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

  În cazurile în care, în urma concilierii, nu s-a ajuns la un acord sau s-a ajuns la un acord parțial, conflictul de muncă poate continua prin utilizarea mijloacelor legale pe care salariații, prin reprezentanți, le au la dispoziție, respectiv medierea și/sau greva.

  •  Citește și: De ce protestează angajații de la Finanțe? Liderul de sindicat de la Arad, Ionică Trifa, ne-a explicat doleanțele acestora · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.