vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Conferință PNL „3 în 1”. Piețele rămân deschise, pacienții vor primi butelii de oxigen acasă, economia românească a prins viață, iar descentralizarea e tot mai aproape

    de Mihai Todoca | 9 noiembrie 2020, 2:56 PM | Politikos | Recomandările editorilor

    1

    La sediul PNL, în conferința de presă susținută de primarul Călin Bibarț, președintele CJA Iustin Cionca și  Gheorghe Falcă, cea mai importantă temă a fost modul în care ultimele măsuri luate de guvern în contextul pandemiei a afectat piețele și implicit micii producători locali arădeni. Deși în spațiul public au apărut nenumărate voci care susțineau că piețele vor fi închise ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii cu noul coronavirus, la Arad s-au căutat și s-au găsit soluții. De unele dispuneam deja.

    Piețele rămân deschise!

    „Așa cum am i-am spus și premierului Ludovic Orban, Aradul, din acest punct de vedere se află într-o postură favorabilă. Piețele noastre, în marea lor majoritate, sunt în spații deschise, astfel nu avem o problemă ca producătorii să își desfășoare activitatea în continuare. În spațiile închise (n.red. halele construite lângă piețele în aer liber) se poate desfășura de asemenea activitatea, pentru că sunt clar delimitate, sunt magazine acolo. Suplimentar am dispus deschiderea tuturor ușilor astfel încât să avem o aerisire corespunzătoare. În Piața de la Miorița, unii producătorii din hală au trecut afară, iar TOP S.A. a venit în sprijinul lor și au adus mese suplimentare, iar dacă va fi cazul vor mai aduce. Iar la hala din Vlaicu, este atât de modular făcută, respectiv pereții sunt niște uși imense care s-au deschis. Astfel respectăm ordinul ministrului de a desface practic perimetral pereții și să devină regim deschis. Altfel eram în situația de a face o piață volantă”, a explicat Călin Bibarț.

    Inițiativa dr. Virgil Musta ar trebui să țină sub control aglomerarea spitalelor

    Duminică, primarul Călin Bibarț s-a întâlnit cu domnul doctor Virgil Musta, iar tema abordată a fost situația din spitale în perioada imediat următoare.

    „Previziunea domniei sale pe următoarea perioadă de timp va fi la un moment dat că în spitale, oamenii vor fi tot mai mulți. Nu poți construi acum nici spitale noi, nici etaje noi se iau alte clădiri , alte spații, dar se vor umple și acelea. Domnia sa spunea că din expertiza pe care o are, unii pacienți care pot fi îngrijiți la domiciliu, la un moment dat pot să treacă de la o fază medie spre o fază ușor gravă, respectiv  să aibă probleme de respirație. Și atunci a venit cu propunerea, pe de-o parte să facă o instruire, să-i spunem așa fără nici o jignire, din domeniul medical, dar care nu sunt specialiști pe boli infecțioase. Medicii de familie și chiar unele cadre medicale de alte specialități. Așa că am convenit ca această întâlnire să se desfășoare în sistem online, și să le pună la dispoziție și o platformă pe care domnia sa o are în care sunt pe domeniul medical, evoluțiile, tratamentele etc. Ulterior, vom încerca pentru cei care sunt la domiciliu și pot să treacă într-o fază critică a bolii să existe posibilitatea să primească acasă buteliile de oxigen necesare. Când nu mai este nevoie de acea butelie de oxigen, se ia, se dezinfectează și se duce la următorul pacient care are nevoie de ea. Asta vom încerca să facem în săptămânile viitoare.. Îi mulțumesc încă o dată public și pentru inițiativă, și pentru timpul acordat și pentru expertiza pe care o pune la dispoziția noastră.

    Gheorghe Falcă: „Mesajul PNL-ului după un an de guvernare”

    „Partidul Național Liberal a fost singurul care și-a asumat guvernarea, în urmă cu un an. Din 2014 până în 2019, Guvernul României nu a reușit să atragă decât un număr limitat de bani europeni. Eram și în poziția în care se pierdeau 550 de milioane de euro, iar azi putem spune că într-un an de zile PNL a atras jumătate din banii europeni pe care i-a atras Guvernul României din 2014 în 2019. De aceea, fiind un partid curajos, asumându-ne această responsabilitate putem spune că am eliminat deciziile nocive din economia românească.  Se poate constata că economia românească, în moment de criză, a prins viață și astăzi vorbim de România ca fiind singura țară care în criză, are astăzi mai mulți angajați în luna noiembrie decât în luna ianuarie. În Uniunea Europeană suntem singura țară!”  a subliniat Gheorghe Falcă.

    Legea 101 și Ordonanța 88. Iustin Cionca: „Două acte normative prin care s-a eliminat blocajul marilor proiecte locale de investiții”

    S-a vorbit de mult timp despre descentralizare și cum birocrația stufoasă a dus de multe ori la pierderea finanțărilor europene. Deși mai este mult până departe, două acte normative ar trebui să vină în întâmpinarea descentralizării mult dorite de administrațiile locale.

    „Legea 101 creează un cadru juridic prin care administrația locală poate să se asocieze cu Ministerul Transporturilor, concret statul preia finanțarea de la documentația tehnică până la executarea lucrărilor și întreținerea lor, eliminând birocrația de până acum. Iar noi ne asumăm să organizăm licitații pentru studiul de fezabilitate, proiecte tehnice, noi vom merge să obținem avizele etc. 

    Ordonanța 88 este o altă lege dată de guvernul PNL care permite, pe proiectele strategice, autorităților locale să fie finanțate de către guvern. Noi pregătim toată documentația tehnică, o depunem pe Regiunea de Vest și după semnarea contractului de finanțare o implementăm. Avantajul este că fiecare Consiliu Județean poate să-și aleagă câteva proiecte strategice și practic câștigăm timp deoarece noi deja pregătim documentația tehnică de pe acum când încă nu s-a lansat  ghidurile de eligibilitate”, a conchis Iustin Cionca.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.