Conducerea Tribunalului Arad, reconfirmată în funcție după ce a trecut cu brio de examene. Care sunt obiectivele pentru următorii trei ani de mandat

  de Andrei Fuliaș | 18 decembrie 2018, 4:06 PM | Știri Arad | Topic special

  9

  Președintele Tribunalului Arad, Otto Șandor Szep, respectiv vicepreședintele Flavius Bradin, au fost reconfirmați în funcțiile de conducere, după ce ambii au trecut cu brio de examenele de rigoare. Rămâne totuși un ultim mic pas de făcut pentru ca ambii magistrați judecători să rămână în funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte, în sensul că aceștia trebuie validați de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cu toate acestea, din acest punct de vedere nu au existat vreodată surprize în privința validării, astfel că putem spune deja că Otto Șandor Szep și Flavius Bradin vor forma cuplul care va conduce Tribunalul Arad în următorii trei ani.

  Înainte de a-și prezenta obiectivele pentru următorul mandat, judecătorul Flavius Bradin a ținut să menționeze că s-a reușit obținerea modificării statului de funcții și că noul stat de funcții va cuprinde și funcția de informatician șef.

  „Am considerat că, față de realizările în domeniul informatic pe care le-am avut, față de activitatea depusă, era necesar să avem un șef al compartimentului informatic al instanței și nu doar o persoană căreia să-i fie delegate astfel de atribuții. Astfel, acum are loc ultima probă a examenului desemnare a informaticianului șef al Tribunalului Arad”, a explicat Flavius Bradin.

  Vicepreședintele Tribunalului Arad a explicat și care ar fi câteva dintre obiectivele pe care conducerea instituției le are în vedere pentru următoarea perioadă, pe lângă calitatea actului de Justiție.

  „Unul dintre obiectivele noastre este acela de a continua dezvoltarea aplicațiilor informatice, eventual de a gândi noi astfel de aplicații, care să asigure un acces mai facil la dosare și care să vină în sprijinul cetățenilor, astfel încât serviciul public al Justiției să fie cât mai ușor de accesat, cât mai în acord cu cerințele vremurilor în care trăim. Un alt obiectiv, pe care noi îl considerăm deosebit de important, este acela de a avea o mai mare deschidere față de opinia publică. În acest sens ne propunem ca, în următorul mandat, să avem întâlniri mai dese cu presa, să anunțăm cu o frecvență mai ridicată ceea ce am reușit să facem, ceea ce ne propunem să facem, astfel încât, opinia publică, prin intermediul presei, să fie ținută la curent cu activitatea noastră și să reușim să avem o transparență cât mai mare. Tot în aceeași idee, aș vrea să enumăr câteva obiective punctuale. Spre exemplu, dorim să reluăm chestionare de sonadre a percepției publicului cu privire la calitatea serviciului de Justiție. În anii precedenți am realizat chestionare de evaluare a felului în care este perceput serviciul Justiției pe două direcții. Unul adresat cetățenilor în general, făcut în colaborare cu catedra de sociologie a Universității Aurel Vlaicu din Arad, în care era analizată percepția cu privire la calitatea serviciilor oferite și cu privire la percepția pe care cetățenii, inclusiv cei care nu au avut un contact cu Justiția, o au despre noi. În paralel cu acest sondaj, am realizat o evaluare a aspectelor tehnice legate de serviciile oferite de noi, iar aici putem vorbi despre modul de funcționare a arhivei, a registraturii, felul în care este perceput profesionalismul magistraților, felul în care este percepută comunicarea acestora. Aceste chestionare au fost adresate celor care apelează efectiv la serviciile noastre, adică părțile din dosare, avocaților, procurorilor, experților sau interpreților, deci persoane care au un contact direct și nemijlocit cu noi. Dorim reluarea acestei serii chestionare și aplicarea lor anual, pentru a avea un feedback (reacție) real asupra felului în care suntem percepuți. Suntem conștienți că o îmbunătățire a activității noastre poate fi realizată doar dacă cunoaștem în mod real felul în care ceilalți văd activitatea desfășurată de noi”, a explicat vicepreședintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin.

  Magistratul spune că, împreună cu președintele Otto Șandor Szep, și-au propus continuarea și, mai ales, aplificarea programului de educație juridică în școli. Acest obiectiv vine și ca urmare a succesului pe care l-au avut astfel de activități efectuate în decursul acestui an.

  „În aceeași idee a deschiderii, dorim să continuăm și să amplificăm programul de educație juridică în școli. În baza protocolului dintre Ministerul Justiției și Ministerul Educației sunt desemnați, pe bază de voluntariat, mai mulți judecători ai instanței, care se duc în diverse unități de învățămând și le vorbesc elevilor, în cadrul orelor de educație civică, despre problemele de drept și despre felul în care funcționează Justiția. Anul acesta am încercat să facem un lucru nou și, din punctul nostru de vedere, lucrul pe care l-am făcut a reprezentat poate cel mai semnificativ și mai important mod de a interacționa și de aduce elevii aproape de realitatea Justiției. Astfel, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, în colaborare cu serviciul Probațiune, căruia vreau să-i mulțumesc public pentru implicare, am organizat întâlniri între elevi și persoane care au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, la pedepse neprivative de libertate, și care s-au aflat în evidența serviciului Probațiune. Este vorba despre persoane condamnate pentru diverse fapte, precum conducerea sub influența alcoolului, vătămare din culpă, ucidere din culpă, consum de droguri sau trafic de droguri. Am organizat trei runde de întâlniri la care au participat aproximativ 100 de elevi din 12 licee din Arad, licee selectate împreună cu Inspectoratul Școlar. La întâlnire au participat, odată cu elevii, și persoane condamnate la pedepse neprivative de libertate, care le-au relatat elevilor experiența prin care au trecut, cum au reușit să-și distrugă viața dintr-un moment de neatenție, dintr-o atitudine de nepăsare, iar feedback-ul transmis de elevi, cărora li s-a dat la final să completeze un chestionar, a fost extraordinar. Majoritatea dintre ei au relatat că a fost una dintre cele mai intense și interesante experiențe din viața lor. Am apreciat, totodată, efortul făcut de persoanele condamnate și care au participat la aceste întâlniri pentru a relata în public cele trăite de ei, pentru că experiența unui proces penal cred că nu este una ușoară, ci una traumatizantă”, a mai explicat judecătorul Flavius Bradin, vicepreședinte al Tribunalului Arad.

  De menționat ar fi și faptul că de la conferința de presă ce a avut loc marți, la sediul Tribunalului Arad, a lipsit judecătorul Otto Șandor Szep, actual și viitor președinte al instituției, lipsa acestuia fiind însă una motivată de prezența sa la Curtea de Apel Timișoara, acolo unde a făcut parte dintr-o comisie de examinare.

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. nici nu pot citi partea cu educatia juridica in scoli!! Este infiorator. Niste suflete de sluga, niste lingai care nici macar nu au aflat ca au dreptul sa judece, indivizi pusi pe criterii de toceala, debili speriati de spectrul saraciei, arivisti si sociopati ahtiati dupa functii, dupa pozitii de recunoastere sociala, indivizi fara nicio dragoste si respect pentru ideea de dreptate, de justitie, de corect, de drept de echilibrat, impostori blazati, incompetenti cu aere de docti, nemernici lasi si corupti, gunoaie fara nimnica sfant decat confortul lor ……. vin sa ne invete copiii?

   +10 voturi
   +1
   -1
    • Absolut de acord cu observatia…. si sa stii ca am incercat ceva si in domeniul educatiei, dar aici este greu sa te solidarizezi fiindca nimeni, niciun parinte nu este de acord sa exerseze pozitii civice pe spinarea propriului copil stiut fiind faptul ca bullyingul in scoli este 80% practicat de cadrele didactice.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Asa e…da’ bullyingul din scoli este si din vina majoritatii parintilor care-si “educa” pruncii sa evite pe cei a caror parinti nu cotizeaza la asa zisele cadouri! Noi am incercat da’ eu fiind mai coleric riscam sa ajung in puscarie pentru ca sucesc capu’ unui dascal impertinent asa ca am renuntat si am mutat copilul!

      Uita-te de exemplu la fiecare inceput sau sfarsit de an…in presa! Aceleasi articole, aceleasi laturi pe care le citim de aproape 3 decenii…texte aproape identice cu rahaturile dinainte de ’89!
      Eu am terminat …generala in ’94 diriginte un oarecare tamasan(cu litera mica)! Bah frate batea ala pe prunci…cel putin in generala 21 se bateau pruncii la greu p’atunci! NIME’ DIN PRESA nici atunci nici dupa…si daca vb cu unu’ si cu altu’ ti se confirma si alte cazuri prin toate scolile aradene! De umilirea copiilor nu mai vorbim! Totusi la sfarsit de an iar avem aceleasi articole, pruncii tot cu afonii aia invata si iaca asa. Eu nu inteleg nici un jurnalist n-are prunci prin scoli? Sau nepoti? Cunostinte plm, orice…Pupam in fund in fiecare an aceste mizerii numite politic in fruntea scolilor?

      0 voturi
      +1
      -1
      • Iti inteleg supararea pe parinti dar aici este un mare ”dar”. Profesorii sunt niste slugoi, sunt dependenti de banii de la minister, de buna-vointa inpectoratului scolar, de intelegerile intre ei pentru salariile de merit, pentru norme didactice, pentru ore, pentru acoperirea lipsurilor, a neseriozitatii, a erorilor etc. In inspectorsate sunt numai poilitrucii din sistem, indivizi farta chemare dar cu mare dragoste pentru functii, pentru recunoastere, niste sociopati nenorociti. Si unii si altii se intelnesc pe la mijloc intr-o forma de organizare numita sindicatul cadrelor didactice, care se lupta si dei si dei si lupta pentru conditii mai bune pentru dascali. Tot niste impostori incompetenti care sunt realesi vesnic datorita sistemului electoral intern smecherit pe care il controleaza discretionar.
       Acuma imagineaza-ti ca apare un profesor care vrea sa faca ceva pentru elevi. Va intra intr-un sistem care nu are nici o intentie sa-si bata capul cu copii si mii zeci de mii de interese marunte, meschinem financiare, de imagine, de putere, de recunoastere si de multe alte feluri care sunt contrare intereselor elevului. Sansele lui de reusita sunt ca un floc in calea p…..
       Dupa asta imagineaza-ti groaza pe care un parinte o simte in momentul in care acest sistem de interese mizerabile incepe sa dea, ATENTIE, nu in parinte fiindca el se poate apara ci in copil, cu cinism, cruzime (semana cu procesele inchizitoriale si managementul social practicat de iezuiti in spania in evul mediu … cam acelasi cu perioada pe tocmai o traversam).
       … cred ca intelegi de ce parintii nu pot fi solidari. Nu pot fiindca batele vin pe spinarea copiilor lor. Grav si primitiv, dar adevarat.

       0 voturi
       +1
       -1
  2. Io cand am fost la tribunal a trebuit sa scot totul din buzunare ca altfel nu ma lasa tablagiul de la poarta sa intru. Pe langa mine intrau altii. Mi-a spus nenea cu chipiu ca sunt avocati sau consilieri sau judecatori .. Rahat romanesc de rahat. Pai pe mine cred ca ma cautau de bombe sau de arme. Astia, in mintea lor de zdrente arogante isi imagineaza ca niciodata, absolut niciodata un avocat, un judecator, un procuror nu pot face nimic rau… doar eu eram un pericol.
   Asa ca nenicii astia pusi sa administreze tribunalul, care pozeaza pe lozinca esta electronica, nu reusesc sa vada ca controlul la intrare este discrimantoriu:
   – chiar si cel mai bun nejurist este mai infractor decat cel mai ordinar jurist!
   – noi vrem egalitate dar nu pentru catei !?
   – ne prefacem preocupati de teme de securitate in institutii — ipocrizie gretoasa!
   – avem bani de la fraieri ca sa ne punem boacter la intrare sa nu intre tot infectul de pe strada cum vrea el, trebuie sa simta milogul ca este la discretia clasei ocarmuitoare ……
   – suntem atat de infect de aroganti ca nici nu ne-am pus problema !!!!!!
   De asta tara este de rahat si chiar si rahatul este de tot rahatul!

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. intr-adevar, filtrul de la intrare este tipic romanesc, adica de kkt, adica penibil, adica ati dat banii degeaba pe el de la buget, adica ne facem de ras in toata lumea, asa cum ne facem noi romanii de obicei, pentru ca nu suntem capabili sa facem nici o treaba ca lumea, ci doar ne prefacem ca il facem: mai exact, asa cum a scris si celalalt comentator, de fiecare data cand am treaba la tribunal, sunt verificat si trecut prin filtru, pus sa scot totul din buzunare, ceea ce e corect, darrrrr…in acelasi timp pe langa mine trec o gramada care nu sunt opriti de tablagiu, ci dimpotriva acesta ii saluta cu respect, pentru ca sunt avocati, grefieri, judecatori, alte persoane care vin curent la tribunal si deja sunt cunsocuti de tablagiu. puteti sa va bagati filtrul in [email protected] precum si pe tablagiu la fel, caci eficienta e zero.

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Program registratura. De la 8,00 la 10,00 în semn de respect pentru justițiabil. Aștia au niște salarii de neam prost dar nu-și permit un referent la registratură cu normă întreagă fiindcă sunt calici, sau fac economie fiindcă nu dau doi bani pe fraieri.
   Dar astea nu-s probleme grave. Grav este când citești hotărâri ireale din care rezultă că judecătorii nici nu ai citit cererea de chemare în judecată. Grav este că în mizeria asta de justiție nimeni nu răspunde pentru nimic fiindcă niște tembeli invocă independența justiției.
   Cum poate fi justitția independentă dacă judecătorii sunt plătiți de guvern care este format din politicieni, susținut de parlament unde-s doar politicieni, propuși de partide etc.?
   Justiția ca să fie independentă ar trebui să își suporte cheltuielile din taxele judiciare (care acuma sunt venit la bugetele locale?!?).
   Șefii instanțelor ar trebui să fie aleși de justițiabili și NU de colegi (că dacă ei sunt aleși de colegi atunci se chemă că este vorba de o castă mediavală, o frână, o porcărie care seamănă enorm cu o structură mafiotă).

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.