sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Conducerea companiei germane Zollern din Pecica are în mână lacătul de la ușile fabricii. Au avut loc două serii de concedieri și se pare că mai urmează…

    de Andreea Daniela B. | 18 iulie 2020, 11:56 AM | Știri Arad | Topic special

    3

    Nimeni nu mai are locul de muncă asigurat după ce pandemia a lovit puternic întreaga lume. Dacă la începutul anului oamenii erau liniștiți știind că au unde să lucreze și salariul îl primesc lună de lună, acum nu mai putem spune că oamenii dorm la fel de bine. E agitație peste tot. V-am prezentat situația de la Takata, cunoscută acum drept Joyson Safety System. Acolo spuneam că urmează o reducere de personal în procentaj destul de ridicat și că vă vom ține la curent cu ceea ce urmează să aflăm.

    Ei bine, dacă Takata, o firmă extrem de mare cu mii de angajați, a început să reducă din personal, imaginați-vă în ce situație sunt firmele mai mici. Spre exemplu, firma Zollern din Pecica. Este o societate nemțească unde se prelucrează piese pentru mașini, la fel ca și la Takata, dar la un nivel mai scăzut.

    Citește și: Piața auto este în scădere și situația în Arad poate deveni de necontrolat. La Joyson Safety Systems (Takata) au început disponibilizările!

    Înaintea pandemiei acolo munceau aproximativ 200 de persoane din Pecica, Turnu și celelalte sate aparținătoare. În timpul pandemiei lucrurile nu au mers rău, aceștia muncind pe toată perioada stării de urgență. Totuși, lucrurile s-au schimbat după ridicarea restricțiilor. În scurt timp aveau să fie dați afară 10% dintre angajați, deci aproximativ 20 de persoane. Chiar dacă se credea că lucrurile se vor opri aici, a urmat o a doua serie de concedieri, când au fost lăsați fără loc de muncă alți 40 de muncitori. Din câte am înțeles de la sursa noastră, șansele ca o a treia serie de concedieri să aibă loc în curând sunt foarte ridicate.

    Aceștia au fost dați afară selectiv, așteptați la poartă și luați pe rând să semneze contractul de demisie (lucru oricum anunțat din timp), după ce șefii au verificat fiecare angajat care și-a luat prea mult concediu medical. Restul celor care au rămas au avut parte de o vizită la birouri unde au fost puși să semneze reducerea contractului de muncă la 6 ore/zi ca să „salveze firma de la închidere”.

    Mai mult de atât, la concedieri au fost vizați și cei care munceau în familie, soț și soție, doar unul dintre soți fiind lăsat să continue munca în firmă. Din câte am înțeles noi, dacă la început erau 200, urmează să rămână doar jumătate. Cât de norocoși sunt cei care au rămas? Fericiți la început că și-au putut păstra locul de muncă, aceștia se confruntă acum cu 15 zile de lucru pe lună și cu un salariu de aproximativ 1.000 lei.

    Vom reveni în momentul în care vor mai avea loc și alte schimbări, dar, sincer, sperăm să nu o facem ca să anunțăm închiderea firmei care se ține cu greu pe picioare după ce le-a fost redusă semnificativ cantitatea de piese pe care le primeau pentru prelucrare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Demararea unor investitii publice de anvergura ar putea salva Aradul de la un dezastru economic din ce in ce mai probabil. Reabilitarea Cetatii Aradului, renovarea in masa a cladirilor monument-istoric din centrul Aradului si constructia de noi spitale ar putea fi sansa celor disponibilizati de a se reintegra pe piata muncii. Solicitarile de ajutor social din partea celor disponizilizati dupa expirarea somajului vor impovara bugetul local. Primaria are optiunea de a investii acesti bani si a crea locuri de munca (pe termen scurt), iar pe termen lung de a spori atractivitatea orasului pentru vizitatori (trece si pandemia odata!), iar aceasta la randul sau ar genera noi venituri si dezvoltarea economiei locale prin efectul de multiplicare. Oradea a demonstrat ca „reteta” functioneaza, dar de ce le-am urma noi exemplul, cand noi aradenii suntem cei mai faini oameni din zona.

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.