sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update Condamnări în dosarul primarilor de la Șicula, Covăsânț și Almaș!

  de Alin Olteanu | 9 decembrie 2016, 11:33 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  2

  Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timișoara i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radița Aurel Mircea, fost primar al comunei Șicula,  pe Balint Traian Gheorghe, primar al comunei Covăsînț, și pe Avram Teodor, primar al comunei Almaș, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  La data de 05 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, județul Arad, în calitate de achizitor și o societate comercială în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect „asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad”.

  În același context, în cursul anului 2015, pentru „buna derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, inculpatul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei.

  Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, inculpatul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei.

  În aceeași manieră a procedat și inculpatul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, a pretins cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.

  Sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de ”bună derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților.

  Ieri, în fața judecătorului de cameră preliminară, la Tribunalul Arad,

  avocații celor trei primari au invocat nulitatea rechizitoriului și a tuturor probelor din dosar, însă magistratul a respins excepțiile și a dispus începerea judecății. Apărătorii celor trei edili prinși cu mită au invocat că interceptările făcute de SRI trebuie anulate (conform deciziei Curții Constituționale), însă instanța a decis că acestea sunt valabile.

  Dealtfel, acesta a fost cel mai important moment al ședinței de ieri. Asta pentru că, în cazul în care instanța ar fi acceptat anularea interceptărilor, cei trei primari ar mai fi avut vreo șansă. Reamintim că doi dintre cei trei, Radița și Balint, au recunoscut în fața procurorilor că au luat mită.

  Soluția pe scurt: În temeiul dispoziţiilor art. 345 alin.1 Cod procedură penală respinge excepţiile invocate de inculpatul Balint Traian Gheorghe prin avocat Paşca Mihai din Baroul de avocaţi Timiş, inculpatul Avram Teodor prin avocat Nistor Alexandru Emilian din Baroul de avocaţi Arad şi inculpatul Radiţa Aurel Mircea prin avocat Adrian Fanu –Moca din Baroul de avocaţi Timiş. În temeiul dispoziţiilor art. 346 alin.2 Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 45/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, privind pe inculpaţii Radiţa Aurel Mircea, Balint Traian Gheorghe şi Avram Teodor, trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art.289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Radiţa Aurel Mircea, Balint Traian Gheorghe şi Avram Teodor. Cu drept de a formula contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu din 6 septembrie 2016, orele 14.

  UPDATE: Sentința Tribunalului Arad 

  Soluția pe scurt: În baza art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 modificată şi republicată, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală condamnă pe inculpaţii: 1.Radiţa Aurel – Mircea, fără antecedente penale; 2.Balint Traian – Gheorghe, fără antecedente penale, la câte: – 2 (doi) ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită În baza art. 67 alin.2 şi art. 68 alin.1 lit.b Cod penal aplică inculpaţilor Radiţa Aurel – Mircea şi Balint Traian – Gheorghe pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 3 ani, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art. 65 Cod penal aplică inculpaţilor Radiţa Aurel – Mircea şi Balint Traian – Gheorghe pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b şi g Cod penal. În baza art. 91 şi 92 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepselor aplicate inculpaţilor Radiţa Aurel –Mircea şi Balint Traian – Gheorghe, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani . În baza art.93 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpaţii Radiţa Aurel – Mircea şi Balint Traian – Gheorghe trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de probaţiune Arad, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă ;

  În baza art. 93 alin.2 lit.b Cod penal impune inculpaţilor Radiţa Aurel – Mircea şi Balint Traian – Gheorghe să urmeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Arad sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Radiţa Aurel – Mircea va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliul local al comunei Şicula jud. Arad sau Consiliul local al localităţii Ineu jud. Arad, pe o perioadă de 60 zile. În baza art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Balint Traian – Gheorghe va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliul local al comunei Covăsânţ jud. Arad sau Consiliul local al localităţii Ghioroc jud. Arad, pe o perioadă de 60 zile. În baza art. 91 alin.4 Cod penal atrage atenţia inculpaţilor Radiţa Aurel –Mircea şi Balint Traian – Gheorghe asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal. În baza art. 289 alin.1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 modificată şi republicată cu aplicarea art. 396 alin.10 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul Avram Teodor, fără antecedente penale, la: – 2(doi) ani şi 6(şase) luni închisoare pentru infracţiunea de luare de mită

  În baza art. 67 alin.2 şi art. 68 alin.1 lit.b Cod penal aplică inculpatului Avram Teodor pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 3 ani, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art. 65 Cod penal aplică inculpatului Avram Teodor pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b şi g Cod penal. În baza art. 91 şi 92 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului Avram Teodor, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni .

  În baza art.93 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Avram Teodor trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de probaţiune Arad, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă ;

  În baza art. 93 alin.2 lit.b Cod penal impune inculpatului Avram Teodor să urmeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Arad sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Avram Teodor va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliul local al comunei Almaş jud. Arad sau Consiliul local al localităţii Gurahonţ jud. Arad, pe o perioadă de 60 zile. În baza art. 91 alin.4 Cod penal atrage atenţia inculpatului Avram Teodor asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal. În baza art. 72 alin.1 Cod penal scade din pedepsele aplicate inculpaţilor durata reţinerii din 11 mai 2016 pentru fiecare dintre aceştia. În baza art. 112 alin. 1 lit. e Cod penal rap. la art. 289 alin. 3 Cod penal confiscă de la inculpatul Avram Teodor suma de 4000 lei consemnată la CEC Bank Sucursala Timişoara cu recipisa 983611/1 din 25.05.2016 . În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală obligă inculpaţii să plătească statului suma de câte 2500 lei fiecare cheltuieli judiciare.

  Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

  Pronunţată în şedinţa publică din 8 decembrie 2016.

   

  Citește și: Trimiși în judecată! Primarii din Almaș și Covăsânț, respectiv fostul primar al Șiculei, acuzați de luare de mită

  Dosarul „Mită la primari”. Aurel Radița vorbea codificat când era vorba de bani și spunea direct că-l doare în p… când se referea la alegători (STENOGRAME INCREDIBILE)

  Dosarul „Mită la primari”. Balint de la Covăsânț făcea calcule economice pentru a negocia șpaga: „No, cu cât am mers, cu 10…” (STENOGRAME)

  Dosarul „Mită la primari”. Avram de la Almaș – un cămătar atunci când cere mita: „Da’ când ţi-o dat laptele, tu de ce nu i-ai dat banu’ la om?” (STENOGRAME)

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.