joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Concert simfonic la Filarmonica de Stat Arad în colaborare cu festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”

    de Tomck@t | 27 mai 2014, 3:07 PM | Muzică | Știri Arad

    0

    Ultimul număr de abonament al lunii mai reprezintă un eveniment dedicat muzicii zilelor noastre, concertul din  29 mai de la ora 19.00  fiind asociat experienţelor artistice contemporane,   marcând o a doua împlinire  a parteneriatului dintre Filarmonica arădeană şi  Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi.

    Dirijat de compozitorul şi muzicologul Constantin Rîpă, programul conţine premiera arădeană  a lucrării Peace for Everyone de Alin Văcean, o lucrare a anului 2009 dedicată ansamblului de percuţie  dar şi una dintre cele mai complexe partituri semnate de  invitatul principal al serii, muzica de balet Tânărul şi moartea. Pregătit să vadă lumina scenei, baletul presupune din punctul de vedere al suportului ideatic o ipostază triplă a personajului ales: tânărul din perspectiva unui efeb rănit,  apoi din aceea a unui tânăr măturător pe cheiurile Senei şi ultima, ca erou păstor din Mioriţa. Este  rândul  acestei apreciate partituri să se înscrie pe lista premierelor arădene, pe care muzicianul clujean le prezintă în propria viziune dirijorală pe scena de concerte a Palatului Cultural.

    Joi 29 mai 2014, ora 19.00

    Sala Palatului Cultural

    Concert simfonic

    Dirijor Constantin Rîpă

    Program

    Alin Văcean  Peace for Everyone – pentru ansamblu de percuţie p.a.

    Constantin Rîpă  Tânărul şi moartea  – muzică de balet p.a.

    Portret  – Alin Văcean

    Alin Văcean s-a născut la Arad în 1978 şi a studiat pianul şi pedagogia muzicală la Liceul de Artă “Sabin Drăgoi” Arad. A obţinut diplomele de licenţă şi master la specializarea Compoziţie Muzicală (2003) respectiv Stil şi Limbaj Compoziţional (2005), la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (Cluj-Napoca) sub îndrumarea prof. univ. dr. Eduard Terenyi şi acad. prof univ. dr. Cornel Ţăranu. Şi-a susţinut teza de doctorat la aceeaşi instituţie în anul 2011, avându-l ca îndrumător al tezei de doctorat pe prof. univ. dr. Constantin Rîpă, tema de cercetare fiind „De la improvizaţia în jazz la improvizaţia în toate culturile”.

    În creaţia sa a abordat atât genul simfonic cât şi cameral, lucrările lui reprezentative fiind Missa – pentru solişti, cor, orgă şi orchestră (lucrarea de licenţă), Simfonietta pentru orchestră de coarde, Quintet de alamă, Cvartet de coarde Nr. 1, Wind Quintet, Cubic Spaces, Peace for Everyone – piese pentru instrumente de percuţie, Lumi Posibile – orchestră modernă (lucrarea de disertaţie), Agnus Dei – pentru soprană, cor şi orchestră de coarde, Taifas – pentru clarinet în B (lucrare cu care a participat la workshop-ul de compoziţie în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” 2011), Tatăl nostru – pentru cor mixt (lucrare  interpretată de Corul Academic al Filarmonicii din Arad în cadrul concertului de la Strasbourg), Crepuscul, Lis Prelude, Randomizare – piese pentru pian solo.

    De asemenea, compozitorul a realizat diverse orchestraţii şi aranjamente pentru diferite ansambluri corale, camerale şi simfonice.

    Alin Văcean activează din 2003 ca profesor titular de pian şi predă teoria muzicii, armonie şi forme muzicale la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad. În anul şcolar 2009-2010 şi-a desfăşurat activitatea la Liceul de Artă din Baia Mare, acolo fiind dirijorul orchestrei „Rivulus Dominarum”.

    În prezent compozitorul este profesor asociat pe funcţie de conferenţiar la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea. Din toamna anului 2011 deţine funcţia de director general al Filarmonicii de Stat din Arad, fiind iniţiatorul a două festivaluri –  Toamna Muzicală Arădeană  şi Festivalul  Internaţional de Muzică Americană şi Jazz –  şi a Concursului Internaţional de Canto Alexandru Fărcaş

    Portret – Constantin Rîpă
     
    Personalitate marcantă a vieţii academice clujene, compozitor, dirijor şi muzicolog,  prof. univ. dr. Constantin Rîpă  este directorul de program al Departamentului de Educaţie Continuă şi Învăţământ la distanţă din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi Preşedintele Comisiei Naţionale de Muzică din cadrul Ministerului Educaţiei şi Învăţământului.

    O activitate ştiinţifică impresionantă, un catalog de compozitor extrem de diversificat dar şi o vastă carieră concertistică alături de ANTIFONIA, cel mai performant ansamblu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, trasează liniile unei biografii de excepţie.

    Un palmares greu de cuprins mărturiseşte despre reuşitele lui Constantin Rîpă în toate domeniile abordate: autor al unor valoroase tratate de teorie muzicală, semnatar al unui număr mare de studii şi articole de muzicologie, muzicianul este asociat sau invitat pentru activităţi ştiintifice  sau didactice  la congrese, conferinţe sau cursuri de măiestrie la instituţii din ţară şi străinătate şi susţine deopotrivă activităţi de îndrumare în cercetare ştiinţifică,doctorantură, lucrări de masterat, lucrări de licenţă, de diplomă sau lucrări de gradul I.

    Membru al unor organizaţii, asociaţii, organisme ştiinţifice sau profesionale la nivel naţional (uniuni de creaţie, societăţi, fundaţii precum  Fundaţia Toduţa, Fundaţia Mozart, Societatea Culturală Filarmonia, Societatea Culturală Carpatica), Constantin Rîpă este totodată membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi al Uniunii Interpreţilor din România.

    Preocupările sale componistice acoperă genuri muzicale diverse: creaţii corale  pentru ansamblu mixt sau cor de copii, creaţii camerale vocale sau instrumentale dar şi lucrări simfonice  şi vocal simfonice, asimilate în repertoriul ansamblurilor de profil din România.

    Meritorii sunt totodată premiile acordate de Uniunea Compozitorilor pentru cantata Cântecele anotimpurilor (1987) şi Ţeapa lui Dracula  (1988)  precum şi Medalia aniversară Gheorghe Dima obţinută  în anul 2000, dar şi diplomele de excelenţă acordate în anii următori de oraşele Miercurea Ciuc (2001), Sfântu Gheorghe (2001), Târgu Mureş (2003), Baia Mare (2004) şi Zalău (2005). În 2006, Constantin Rîpă primeşte  diploma de excelenţă, „Pentru susţinerea muzicală a vieţii româneşti” din partea  Liceului de artă „Sabin Drăgoi” din Arad.

    Ca dirijor, Constantin Rîpă îşi măsoară performanţele alături de ansamblul Antifonia, la conducerea căruia se află de câteva decenii. Cunoscut în întreaga lume datorită numeroaselor premii obţinute la Concursuri corale internaţionale  şi  prin participările la  marile  festivaluri  ale Europei, Antifonia  este astăzi un ansamblu de referinţă pentru arta interpretativă românească: în 1979 obţine premiul I pentru cor mixt şi premiul II pentru cor de fete la International Koorfestival  Haga-Olanda, premiul II pentru cor mixt şi premiul III pentru cor de fete la Spittal an der Drau – Austria, în  1980 premiul I pentru  cor mixt, premiul I pentru  cor de tineret, premiul II – cor de fete şi premiul II pentru prelucrări folclorice la Cleveland Inter TIE Middlesbrough -Anglia,  în 1981 premiul I „Cum laude” la  30-ste Europes Muzicfestival voor de Yengd – Neerpelt -Belgia, premiul II pentru cor de tineret şi  premiul II pentru cor mixt la Internationale Chorwettbewerb  Limburg (Germania), premiul IV la XXIX Concorso polifonico internazionale Guido d’Arezzo şi în 2001 premiul I „Cum laude” la acelaşi concurs belgian de la Neerpelt.

    Antifonia se numără printre invitaţii constanţi ai festivalurilor Europa Cantat, Wien Modern (festival organizat de Konzerthaus din Viena), International  Musikfest -Wien (în colaborare cu orchestra simfonică din Viena), Musique d’aujourd’hui  – organizator Musica – Strassbourg, Festivalul Muzicii noi,  Festivalul Internaţional George Enescu – Bucureşti etc.

    La pupitrul ansamblului Antifonia, Constantin Rîpă a susţinut peste 700 concerte, a interpretat peste 2000 de creaţii muzicale şi a abordat în premieră  peste 260 de prime audiţii absolute de muzica românească sau universală. A realizat zeci de înregistrări pe disc sau CD dar şi pentru posturi de radio sau televiziune.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.