luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un concert coral pe versuri populare româneşti și un concert dedicat României, cu „muzica Bucureștiului de altădată”, în ultimele două săptămâni din noiembrie, la Filarmonică

    de Tomck@t | 22 noiembrie 2023, 1:06 PM | Cultură | Muzică

    0

    Primul concert din decembrie este deja SOLD OUT

    „Crișule, Mureșule…” și „La Mulți Ani, România!” sunt titlurile ultimelor două concerte pregătite arădenilor de către Filarmonica Arad în ultimele două săptămâni din această lună. Primul, mâine seara, va fi un concert coral pe versuri populare româneşti, cu dirijorul Robert Daniel Rădoiaş și Corul Filarmonicii Arad, iar al doilea, în ultima zi a lunii, va fi un concert dedicat Zilei Naționale a României, cu dirijorul Radu Popa și solista Irina Sârbu.

    „Crișule, Mureșule…” (joi, 23 noiembrie, ora 19:00), una dintre cele mai pasionante teme de spectacol coral, readuce la mijloc de noiembrie o colecție impresionantă de cântece și jocuri populare autentice, înveșmântate în mult apreciatele armonizări semnate de Gheorghe Cucu, Ion Vidu, Sabin Drăgoi, Gheorghe Dima, Paul Constantinescu, Alexandru Pașcanu, Sabin Păutza ș.a.

    Cu cântece îndrăgite precum „Dorule, doruțule” (Ioan D. Chirescu), „Trandafir de pe răzoare” și „Bănățeana” (Sabin Drăgoi)  sau „De când îi dragostea-n lume” (aranjament: Doru Șerban), alături de alte miniaturi corale, la fel de cunoscute, precum „Miorița”, „Fata de păstor”, „Ana Lugojana”, „Mocirița cu trifoi”, „Chindia”, „Ciuleandra”, „Sârba pe loc”, „Hora staccato” sau „Haz de necaz”, concertul Filarmonicii Arad ne reconectează la sursa intimă a celor mai profunde izvoare de spiritualitate și cultură populară românească.

    Concertul „La Mulți Ani, România” (joi, 30 noiembrie, ora 19:00) propune melomanilor arădeni cântece precum „Astăzi e ziua ta”, „Trurli”, „Zaraza”, „Estrelita”, „Inima e o chitară”, „Suflet candriu” sau „Tangoul de demult” în aranjamente muzicale realizate de Ioan Dobrinescu și în interpretarea solistei Irina Sârbu.

    La fiecare nouă apariție pe scenă – în cei peste 20 de ani de carieră, ocazii au fost nenumărate – Irina Sârbu uimește și încântă. Mereu curioasă și scormonitoare în diverse direcții, artista coboară în adâncurile eu-lui său, unde amalgamează, în continuă mișcare,  tradiția cu inovația, jocul spontan cu experimentul bine gândit. De aici prospețimea continuă a interpretărilor, surpriza voioasă a unei improvizații agile ce se bazează pe mulți ani de studiu al muzicii clasice, apoi al jazz-ului și pe o pasiune arzătoare pentru folclorul românesc.

    Irina Sârbu a fost eleva Ancăi Parghel, de la care a învățat enorm. Are la activ numeroase proiecte muzicale și teatrale, două albume de etnojazz – „Șapte Scări” alături de Ethnotic Project (2015) și „World Symphony” alături de Marius Mihalache (2007) -, iar în luna august a anului 2023 a lansat primul său album de jazz, intitulat „At The End Of July”, compus integral – muzică și versuri – de ea, în aranjamentele binecunoscutului pianist Sorin Zlat.

    Numeroasele universuri sonore nu se exclud, dimpotrivă, se potențează reciproc și dacă rezultatul se combină și cu o artă a actorului atent studiată, rezultatul nu poate fi decât spectaculos. De la jazz-ul standard la ethnojazz și, în ultimii ani la partituri instrumentale redate vocal (Bach, Boccherini, Albinoni, Dinicu), parcursul muzical al interpretei, renumită pentru  sensibilitatea și expresivitatea debordante și pentru timbrul cu totul special, a atras atenția multor muzicieni, care și-au dorit să colaboreze cu ea în diversele lor proiecte. Așa a prins contur și cel intitulat „Muzica Bucureștiului de altădată“,  prezentat pentru prima oară  în luna aprilie a anului 2022, când, la Ateneul Român, orchestra Camerata Regală, dirijorul Radu Popa și vocalista Irina Sârbu au susținut primul concert cu vechile melodii, care se cântau odată în „Micul Paris“. Printre ele, „Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea“, „Astăzi e ziua ta“, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara“, „Iubesc Femeia“, „Trurli, „Zaraza“, „Estrelita“, „Inima e o chitară“, „Inima-i un telefon“, „Toată ziua-n ascensor“, „Tangoul de demult“, „Suflet candriu“, „Mein kleiner grüner Kaktus“, în aranjamentul muzical realizat de Ioan Dobrinescu.

    Ad Libitum Voices și „Veste-am adus” – în decembrie. Primul este deja SOLD OUT

    Ad Librium Voices și Veste-am adus

    Toate biletele s-au vândut deja la „Vino acasă de Crăciun”, concertul grupului pop-opera Ad Librium Voices cu dirijorul Andreas Schein și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Arad. Concertul va avea loc pe scena Filarmonicii joi 7 decembrie 2023, de la ora 19:00.

    Ad Libitum Voices este singurul proiect muzical din România care îmbină muzica pop cu cea clasică într-o maniera cool, inedită și de succes, așa cum se poate vedea în clipurile lor virale de pe Tik Tok și de pe alte platforme digitale. Prin aparițiile spectaculoase, pline de emoție și culoare muzicală, în decursul anilor au atins sufletele a sute de mii oameni, atât la TV, la emisiuni cu audiențe largi, ca „X Factor” sau „Eurovision”, pe internet, pe platformele Facebook, Instagram, Tik Tok sau Youtube, cât și prin Concertele Ad Libitum Voices, sau numeroasele festivaluri și evenimente la care s-au bucurat să cânte.

    Al doilea concert din luna decembrie pe scena Filarmonicii nu este, deocamdată, „Sold out”, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple foarte curând, având în vedere succesul proiectului muzical din anii trecuți.

    Spectacolul-concert „Veste-am adus”, dedicat sărbătorilor de iarnă, va avea loc în data de 14 decembrie, de la ora 19:00, în sala Palatului Cultural. Susținut de Q Band și Orchestra Filarmonicii Arad, împreună cu invitați speciali, sub bagheta dirijorului Lari Muntean (directorul Filarmonicii Arad), concertul propune arădenilor și de această dată cele mai frumoase colinde românești și internaționale.

    Vor fi pe scenă Claudia Iuga, George Dancu, Alexandra Drăgan, Mădălina Boroneanț, Geanina Gee, Dragoș Moldovan, Zoltan Lovas, Ioan Moțiu, Frnda Attila, Sergiu Bacoș, Norbi Prentel, Matyas Sandor, Claudiu Buna, Adrian Duma, Stoica Marius și Maksym Borinov.

    Biletele pot fi achizitionate deja de la agenția de bilete a Filarmonicii Arad.

    Programul agenției filarmonicii:

    Luni, marți – 09:00 – 13:00;
    Miercuri – 12:00 – 16:00;
    În zilele de concert: 09:00 – 13:00 și 17:00 – 19:00.
    Telefonul agenției filarmonicii: 0730.643.695.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.