joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Complexul Muzeal Arad, prezent la cel mai mare eveniment dedicat artei din România, cu 3 opere

  de Special Arad | 28 octombrie 2022, 4:38 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Art Safari, cel mai important eveniment cultural din România, găzduiește în inima Capitalei, cea mai mare expoziție organizată vreodată în țară, dedicată pictorului român Ștefan Popescu (1872-1948). Nu așa de cunoscut de compatrioții săi, pentru că a trăit mult timp în Franța, Ștefan Popescu a fost unul dintre cei mai activi și implicați pictori ai secolului XX, făcând parte din generația de aur a picturii românești.

  A călătorit în toate colțurile Europei și în Orientul apropiat și a transpus culoarea locală a destinațiilor sale de vacanță pe pânze. A fost prieten și apropiat cu cele mai importante personalități ale lumii, printre care Constantin Brâncuși, celebrul sculptor român stabilit la Paris.

  Expoziția care este curatoriată de Elena Olariu și găzduită la Art Safari până pe 11 decembrie este cea mai mare retrospectivă dedicată lui Ștefan Popescu, la 150 de ani de la moartea artistului. Colecționari privați, dar și cele mai semnificative muzee din țară au împrumutat lucrări de artă din colecțiile lor, pentru a putea fi admirate de un public larg. 

  O lucrare rară din colecția Complexului Muzeal Arad semnată de pictorul-călător Ștefan Popescu, în inima Capitalei 

  Din colecția Complexului Muzeal Arad au sosit la Art Safari trei lucrări de artă: „Lipovean”, „Peisaj cu biserică” și „Peisaj marin”. Pictura „Lipovean” a fost creată de Ștefan Popescu, atunci când acesta lucra în zona Deltei Dunării și este extrem de valoroasă, pentru că este un portret. Ștefan Popescu a fost cunoscut în special pentru peisajele sale, care au fost pictate în România, în Occident sau chiar în Orient. Puține portrete regăsim în opera sa, dar acestea sunt de-a dreptul remarcabile. 

  „Lipovean” ilustrează portretul unui pescar din Delta Dunării și face parte din seria experimentelor artistice realizate de artist în timpul carierei sale. Această pictură este de o lejeritate extraordinară în ceea ce privește pensulația, iar culorile încorporează toată puterea luminii care, de altfel, a făcut atât de faimoasă pictura artiștilor de la începutul secolului XX. 

  Program și bilete 

  Toată țara este invitată la Art Safari, într-un city break cultural la București, pe strada Lipscani 18-20. Pavilionul de artă poate fi vizitat de joi până duminică, de la 12:00 la 21:00. În fiecare seară de vineri și sâmbătă, între 22:00 și 1:00, au loc Night Tours  – vizite ghidate nocturne în expoziții, alături de muzică live și prosecco. Tot la Art Safari poate fi văzută și cea mai valoroasă expoziție de artă de pe teritoriul țării noastre, adusă de la faimosul muzeu din Londra – Victoria and Albert. Biletele sunt disponibile pe artsafari.ro. 

  Despre Art Safari București 

  Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Partenerul educațional al Art Safari este Centrul Step by Step din București. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori.

  Mai multe detalii pe: artsafari.ro

  Peisaj cu biserică Ștefan Popescu Peisaj marin Ștefan Popescu Lipovean Ștefan Popescu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.