Complexul Muzeal Arad / exponatul lunii noiembrie: Fotografie din Aradul interbelic

Fotografie: ”Margareta și primul soț Stern József în Grădina de vară din Arad” Anul: 1925 Colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad




Complexul Muzeal Arad prin proiectul muzeal ”Exponatul lunii” aduce în atenția publicului bunuri de patrimoniu național și european mai puțin cunoscute, ”obiecte care spun o poveste” despre oameni și faptele lor din trecut. Exponatul lunii noiembrie relatează un fragment dintr-o poveste de viață din Aradul de altădată, o poveste spusă de o fotografie din colecția muzeului și un monument funerar din Cimitirul Vechi Neolog din Grădiște.
Pentru luna noiembrie am ales o fotografie interbelică, în dreptul căreia sunt notate următoarele: Braun Margareta și primul soț Stern József în Grădina de vară din Arad, 1925. Donația Braun, 1994. Însă ce se ascunde în spatele unei fotografii vechi de aproape un secol? Fotografia relatează un fragment din povestea de viață a celei care a fost Braun Margareta, Margit pentru familie și cei apropiati, membră a comunității evreiești din Arad timp de 88 ani. Fotografia realizată în Aradul interbelic a anului 1925 este una dintre rarele fotografii din patrimoniul muzeal care o înfățișează pe Braun Margareta la vârsta adultă. Pornind de la exponatul de muzeu, am reconstituit fragmente din viața Margaretei Braun (născută Hajnal) în Arad, alături de primul soț, Stern József (1893-1942), în perioada anilor interbelici și până la decesul acestuia din urmă în anul 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când un procent semnificativ al comunităţii evreieşti din România a fost distrus în timpul Holocaustului”.
Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf (Complexul Muzeal Arad)
Mai multe detalii:
Comentariile portalului
== O SA DOARA RAU -- AMERICANII VOR LOVI SI EI ==UE VA PIERDE IN RAZBOIUL ECONOMIC ==UE DEPINDE F MULT DE IMPORTURI SI S A CERTAT CU MULTA LUME =
Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani, echivalentul a şase vieţi în fiecare minut, potrivit unui studiu OMS publicat miercuri în (...)
Cu tot respectul, lăudabil că ați descoperit că nu exista perfecțiune umană. Dar oare normalitate exista? Sau o minimă evoluție? Ce ziceți de următoarele: ,, (...)