Companiile scapă de birocrația verde? Bruxelles propune reguli mai simple de mediu, dar stârnește controverse





Comisia Europeană va propune reduceri profunde ale normelor de raportare de mediu ale Uniunii Europene în încercarea sa de a reduce birocrația și de a stimula economia în dificultate a blocului, scrie POLITICO.
Într-unul dintre primele acte legislative majore ale noii Comisii, o cohortă mare de întreprinderi ar putea fi scutită de obligația de a respecta normele de raportare privind durabilitatea corporativă, astfel încât doar cele mai mari întreprinderi să intre sub incidența reglementărilor, se arată în documentul divulgat, potrivit sursei citate.
Între timp, cerințele de monitorizare a încălcărilor drepturilor omului și ale mediului în lanțurile globale de aprovizionare ale întreprinderilor ar putea fi reduse considerabil în temeiul modificărilor propuse.
Propunerea așteptată cu nerăbdare va fi o ușurare pentru multe întreprinderi îngrijorate că trebuie să respecte standarde complicate de raportare ecologică, dintre care multe se plâng că se suprapun și necesită investiții majore pentru a asigura conformitatea.
Dar grupurile ecologiste și de centru-stânga se vor opune probabil multora dintre modificări, ceea ce va declanșa o luptă în Parlamentul European și între țările membre.
Proiectul în legătură cu regulile de mediu, așteptat în 26 februarie
Așteptat pe 26 februarie, proiectul de lege vizează simplificarea a trei dintre principalele norme ecologice ale blocului care afectează întreprinderile: directiva privind raportarea privind durabilitatea întreprinderilor (CSRD), care obligă întreprinderile să raporteze cu privire la impactul lor asupra mediului și la expunerea lor la riscul climatic; directiva privind due diligence în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSDDD), care le obligă să investigheze și să abordeze abuzurile împotriva drepturilor omului și a mediului în cadrul lanțului lor global de aprovizionare; și taxonomia UE, care definește ceea ce contează ca o investiție durabilă.
De asemenea, se așteaptă ca proiectul de lege să includă modificări ale taxei la frontiera carbonului, deși acest lucru nu a fost confirmat în secțiunea divulgată a proiectului de lege.
Conform proiectului divulgat, Comisia propune efectuarea a opt modificări la normele privind diligența necesară pentru a le atenua în mod semnificativ, inclusiv solicitarea adresată întreprinderilor de a se uita doar la furnizorii lor direcți și nu mai departe de-a lungul lanțurilor lor de aprovizionare.
Comentariile portalului
E o idee foarte buna. Fenomenul este evident și mult crescut în ultimele luni, de când sunt postaci chiar plătiți pentru asta. Sa vedem ce înseamnă asta (...)
Erata: “… o singura data…”
As propune redactiei ca voturile privind comentariile sa poata fi facute o singura de acelasi votant! Distorsioneaza perceptia vis a vis de articol!