miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Comisia Europeană deblochează 10 miliarde euro pentru Ungaria, în ciuda opoziției marilor grupuri politice europene

  de - | 13 decembrie 2023, 8:54 PM | Internaţional | Politikos

  0

  Viktor Orbán, premierul Ungariei

  Comisia Europeană a anunțat astăzi că deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, relatează G4Media, citând The Guardian.

  Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară, conform Euronews.

  Decizia vine într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.

  Toate cele trei chestiuni cu miză mare vor fi discutate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE. Pentru a le face să avanseze, este nevoie de unanimitate.

  Convergența evenimentelor – deblocarea banilor înghețați și veto-ul amenințător al lui Orbán – a alimentat speculațiile potrivit cărora Bruxelles-ul se angajează în negocieri pentru a liniști Budapesta, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu tărie.

  Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit astăzi cu Viktor Orbán, în timp ce liderii se întrec în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kievul.

  Într-o postare pe Facebook despre ședința cu Michel, Orbán a declarat: „Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la Uniune!”.

  Sursa: G4Media.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.