marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Comisarul Berbeceanu face curat și la Arad! Trei interlopi arădeni condamnați în dosarul instrumentat de Berbeceanu

  de Special Arad | 9 decembrie 2014, 3:31 PM | Naţional | Știri Arad

  0

  Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat pe membrii unei rețele internaționale de traficanți de utilaje agricole la ani grei de închisoare. Din grupare făceau parte interlopi din Alba Iulia, Satu Mare, Bistrița, Arad și Mureș, printre care sătmărenii Doru Tukacs și Mircea Condor, dar și fostul campion național de box Andrei Vasile Dărămuş, din Alba Iulia.

  Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul, unul cu interlopi din toată Transilvania, a fost instrumentat și de comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba. Potrivit procurorilor DIICOT, în urmă cu doi ani, gruparea a furat utilaje din ţări precum Franţa, Olanda, Italia şi Grecia, lideri fiind Antonio Vechiolla şi Florin Radu Liptak, scrie voceatransilvaniei.ro.

  Reţeaua infracţională s-a lărgit prin atragerea de noi membri, care aveau atribuţia de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari şi căile de acces pentru pătrunderea în efracţie, de a neutraliza sistemele de alarmă şi a verifica dacă utilajele erau prevăzute cu sistem GPS. După executarea acestor operaţiuni, membrii grupului treceau la furtul efectiv, scrie voceatransilvaniei.ro.

  Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.

  „După arestarea a 7 inculpaţi, activitatea infracţională a grupării a continuat în aceeaşi manieră, fiind condusă de către inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel. Valoarea prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 Euro. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba. În sarcina inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu se reţine că, în virtutea funcţiilor deţinute, au acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea şi l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, activitatea lor fiind de natură să îngreuneze cercetările ce se efectuau in dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T.”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Hunedoara.

  Printre cei 27 de inculpaţi s-a aflat şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, respectiv fostul poliţist de la BCCO Alba Iulia, Liviu Schiau. Cei doi au fost achitaţi pentru acuzaţii aduse de procurorii DIICOT.

  Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare.

  Valoarea prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 euro, scrie voceatransilvaniei.ro.

  Iată lista condamnărilor în dosarul traficanților de utilaje agricole

  Antonio Vecchiola a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare

  Dorel Tukacs – 4 ani și 6 luni, din care se scad cele 5 luni petrecute în arest preventiv

  Mircea Condor – 9 ani, 11 luni și 11 zile

  Dan Ioan Banciu din Arad – 4 ani, 4 luni și 20 de zile

  Ioan Ștefan Bursaș – 3 ani cu suspendare și îl obligă să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității în Arad

  Ovidiu Trusu- 3 ani cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității în Arad

  Călin Lubomir Ivanov – 3 ani cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității

  Andrei Vasile Dărămuș- 7 ani și șase luni

  Mirel Florin Oniga – 4 ani și șase luni

  Florin Bujor Bodea – 3 ani și 4 luni

  Cosmin Marin Samoilă – 3 ani și 4 luni

  Ioan Adrina Lăscan decedat între timp

  Marin Daniel Simion – 11 ani

  Mircea Condor – 9 ani, 11 luni și 11 zile

  Dumitru Albu -10 ani

  Viorel Onea – 5 ani și 6 luni

  Ionel Niță – de 5 ani şi 9 luni închisoare şi 3680,13 lei amendă penală

  Cristian Călin Oprea – 4 ani

  Mircea Stanciu- 3 ani și 2 luni

  Călin Boier – 1 ani și 2 luni cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în Alba Iulia

  Goege Vințan – 1 an și 2 luni cu suspendare și 60 de zile în folosul comunității în Alba Iulia

  Iulian Pascu -1 an și 2 luni cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în Alba Iulia

  Corneliu Pantilimon Kaiser -3 ani cu suspendare și îl obligă să urmeze un curs de învăţământ ori de calificare la solicitarea pertinentă a Serviciului de probaţiune în Bistrița Năsăud.

  Ștefan Filip Rus – 1 an și 2 luni cu suspendare și 60 de zile în folosul comunității în Bistrița Năsăud

  Ionuț Cristian Bădilă – 1 an și 2 luni cu suspendare și 60 de zile în folosul comunității în comuna Brâncovenești- județul Mureș

  Lucian Liviu Sabău – 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în orașul Călan, județul Hunedoara

  Ioan Tarnu – achitat

  Liviu Schiau- achitat

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.